Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.07.2014 00:12

Poșta redacției


A A

Aniversări în județ

Aniversări în județ

❚ Comuna Bărbulețu marchează 540 de ani de la prima atestare documentară ❚ Se împlinesc 150 de ani de la împroprietărirea celor 100 de râureni și formarea reală a așezării Râu Alb, dar și 140 de ani de la nașterea, tot la Râu Alb, a omului de cultură Ion Ciorănescu

 

Cea mai autentică monografie a comunei Bărbulețu, realizată de profesor-muzeograf Cleopatra Ionescu (sub egida Muzeului Județean Dâmbovița – Târgoviște, 1982), ne amintește faptul că în 2014 se împlinesc 540 de ani de la prima atestare documentară a acestei frumoase așezări submontane, dominată de vârful Cetățuia.

Cităm: „Pentru moșia Bărbulețu prima mențiune documentară este cuprinsă în hrisovul din anul 1574, prin care voievodul Alexandru Mircea întărește lui Neagoe și feciorilor săi moșia cumpărată de la Danciu al lui Zlate, în schimbul sumei de 2.300 aspri”.

Conform altor monografii, chiar soția domnitorului Mihai Viteazul, doamna Stanca, era originară din Bărbulețu. Nu știu de ce, când ne raportăm la asemenea afirmații ne cam tremură... pixul (!) și-i lăsăm pe alții să se lăfăie în istoria noastră! Vezi... golgoaza Țepeș-Bran!... sau minciuna englezească care (am folosit intenționat cacofonia!) păcălește și azi milioane de turiști.

 

Noi, dâmbovițeni, prea cuminți cu istoria, nu am știut să facem bani (meritați!) de pe urma lui Vlad Țepeș. Târgoviștea era singurul oraș din lume car merita să facă legende tip Dracula! Din respect pentru istorie, nu a făcut, și acum suportăm; cătune, sate și orășele luând cireașa de pe tortul Târgoviștei! (Bran, spre exemplu!).

 

Deci, de ce ne-ar fi teamă să spunem că doamna Stanca, soția marelui Voievod Mihai, a fost originară din Bărbulețu? Mâine, poimâine, vor veni unii din Cucuieții din Deal și vor spune că i-au găsit osemintele pe acolo!... Așadar, comuna Bărbulețu împlinește 540 de ani de la prima atestare documentară. La mulți ani, Bărbulețu!

 

100 de râureni împroprietăriți, nucleul așezării

Un pic mai sus, râurenii, mai... „drăcoși” (ei au făcut din pârâu... râu și din apă... lapte: Râu Alb), știu că fără Legea împroprietăriri de la 1864 – Legea lui Cuza -, Râu Alb rămânea o moșie a boierilor din Bărbulețu. Dacă atestarea documentară de la 1733 a fost „certificatul de naștere” al comunei Râu Alb, „Legea lui Cuza” a fost – fără nicio îndoială – „buletinul de identitate” al acestei așezări de sub poalele Leaotei.

 

Nu mai puțin de 100 de râureni, clăcași, au fost împroprietăriți în 1864, acum 150 de ani, ei formând nucleul de bază al acestei așezări. Ziceam că ei au fost mai... drăcoși! Da, au preamărit un pârâu și l-au colorat în nuanța laptelui de la țâța rotundă a măicuței lor! Păi dacă Vlad Țepeș și-ar fi construit turnul la Râu Alb nici piramidele Egiptului și nici minunile Romei antice nu ar fi egalat numărul privitorilor de aici!

 

140 de ani de la nașterea lui Ion Ciorănescu, autorul abecedarului

Rămânem tot pe plaiuri râurene pentru a aniversa 140 de ani de la nașterea omului de cultură Ion Ciorănescu. Născut la Râu Alb în 1874, fiind primul din cei zece copii ai unei familii de țărani săraci, este obligat nu doar să învețe carte, ci și să muncească pentru întreținerea celorlalți frați mai mici. Reușește primul pe țară (!) la examenul de capacitate pentru învățători (1894), apoi urmează cursurile speciale de surdo-muți de la Berlin.

 

Obține post la Breslau. În 1907 alcătuiește abecedarul – manual unic pentru școlile rurale – premiat de Ministerul Instrucțiunii. A colaborat cu publicații precum Albina, Ramura, Graiul Dâmboviței etc. A avut nouă copii, toți licențiați în diferite domenii științifice.

Vasile Neagu

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Dâmbovițenii susțin decizia de a menține supermarketurile deschise și în weekend
Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Cum fac față dâmbovițenii noilor scumpiri
Comasarea alegerilor locale și europarlamentare
Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
România în Spațiul Schengen
Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Factura la gaze în iarnă, cu prețuri plafonate
Restricțiile la plățile cash, luate la „bani mărunți”
Dâmbovițenii salută măsura plafonării prețurilor la alimente


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale