Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.02.2019 00:10

Sportiv de mare performanță, cadru universitar, instructor de înot


A A

Ancuța Pîrvan, un model de urmat (II)

Ancuța Pîrvan, un model de urmat (II)

❚ Urmând puterea exemplului tatăl meu, fost canotor de performanță, legitimat la clubul Steaua, a avut grijă sămi ofere o educație aleasă cu privire la ceea ce însemnă performanță sportivă. Am crescut cu „povești adevărate” despre campionii României ❚ Nu-mi place să folosesc vorbe mari, nu voi promite lucruri mărețe, însă împreună putem face lucruri mărunte cu dragoste mare, pentru un viitor mai bun al copiiilor noștri ❚ Primordială astăzi este MIȘCAREA PENTRU SĂNĂTATE! Am înțeles că este necesară reconsiderarea ideii de performanță, ea există pentru orice categorie de persoane-domenii de activitate

 

LIVIU DOBRE

 


 

Rep.: Reprezintă un avantaj în această meserie faptul că ați fost sportiv de mare performanță?

- Urmând puterea exemplului tatăl meu, fost canotor de performanță, legitimat la clubul Steaua, a avut grijă să-mi ofere o educație aleasă cu privire la ceea ce însemnă performanță sportivă. Am crescut cu „povești adevărate” despre campionii României! Născută la Huși, elevă în clasa a VIII-a, a fost momentul conștientizării de a face o alegere, de a renunța la ceva, la casa părintească, în detrimentul unei perspective către succes, către sportul de performanță. În urma unei selecții, am plecat la București în cadrul Clubului Sportiv Olimpia, unde mi s-a oferit o nouă șansă, având casă, masă și școală, acolo unde eram prinsă cu pregătirea sportivă, fie la București, Orșova sau Snagov. Sportul m-a educat!!! Am învățat să rabd, să lupt cu mine însumi, să muncesc cu dorință și plăcere, urmându-mi visul, fiind sprijinită de antrenori, de familie, astfel am învățat să zâmbesc și să transmit emoție! Să transmit putere! Lăsând modestia deoparte, titlul de vicecampioana mondială și multiplele titluri de campioană națională la canotaj nu înseamnă pentru mine „mare performanță”. Visul oricărui sportiv nu este acela de a obține performanță la o vârstă fragedă, sacrificându-se astfel generații de resurse umane, vise spulberate, ci este acel moment când ai capacitatea de a avea continuitate în activitatea sportivă, ajungând să participi la cel mai mare eveniment multisportiv internațional - Jocurile Olimpice. Șansa aceasta a avuto soțul meu, multiplu campion mondial, finalist la Jocurile Olimpice de la Sidney, unde astăzi, datorită educației și a calităților deosebite, face cinste orașului Târgoviște prin prisma profesiei, rezultate în urma performanțelor sportive. Mereu îmi spun că nu-l merit. Desigur, activitatea de performanță desfășurată reprezintă un atu, vorbim de experiență, de trăiri, senzații, percepții, reprezentări ale efortului, dar aș fi vrut mai mult. Mereu e loc de mai bine! Ceea ce mi se pare un avantaj, simțindu-mă onorată, este faptul că-mi desfășor activitatea de înot în cadrul Complexului Turistic de Natație Târgoviște, acolo unde își desfășoară activitatea într-un mod profesionist, fiind un exemplu, prima medaliată olimpică la înot, Anca Pătrășcoiu, alături de Octavian Postolache. Faptul că a reușit să obțină o medalie olimpică la înot, da, este o mare performanță! Iar pentru târgovișteni, o mândrie!

„Predau înot în mediul universitar încă din anul 2004”

Rep.: Care vă sunt marile dorințe legate de înot?

- Predau înot în mediul universitar încă din anul 2004, iar cursurile practice destinate studenților se desfășurau la Complexul Mărgineanca, fie la piscina Sideco din Târgoviște. Fiind piscine descoperite, lucrările practice se organizau comasat în timpul vacanțelor școlare de vară. În anul 2010 am avut avut șansa să ne bucurăm de inaugurarea Bazinului de Înot Sportiv din micro 3, un lucru laudabil pentru orașul Târgoviște, dându-ne posibilitatea să ne desfășurăm activitatea în condiții optime. Începând cu anul acesta, semestru II de studiu, îmi doresc să beneficiem de condițiile excelente din cadrul Complexului Turistic de Natație. Înființarea Asociației Clubului Sportiv Anyio Aqua este un proiect de suflet, motivată fiind de fetița mea Ioana, reprezentând un continuum, dacă vreți, al activității sportive și didactice, reflectându- se în activitatea de promovare și dezvoltarea a înotului, atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Pe această cale, doresc să le mulțumesc părinților și copiilor deopotrivă pentru susținere, având toată considerația mea! Gândindu-mă c-am contribuit personal cu o fărâmă din ceea ce m-a învățat „ieri” sportul de performanță, iar datoria mea „astăzi” mă determină să afirm, că orice rezultat obligă la mai mult, drept pentru care, ideea de a apela la specialiști în vederea unor colaborări, fie antrenori sau cercetători, în domeniul educației fizice și sportului de performanță, ori de câte ori este necesar, nu face decât să genereze rezultate calitative. Și să afirm încă o dată, dacă mai este cazul, că tendințele actuale în vederea învățării-consolidării-perfecționării înotului, alături de obținerea rezultatelor sportive, sunt posibile având la bază conceptul de interdisciplinaritate. Nu-mi place să folosesc vorbe mari, nu voi promite lucruri mărețe, însă împreună putem face lucruri mărunte cu dragoste mare, pentru un viitor mai bun al copiiilor noștri!

Orice performanță se plătește

Rep.: Ce impact a avut sportul în viața Ancuței Pîrvan?

- Experințele de-a lungul timpului m-au făcut să înțeleg că indiferent de medaliile și titlurile obținute, acestea nu au valoare dacă nu sunt dublate de calitatea de a fi OM. Astfel că, în sportul de masă nu putem „sacrifica” sute, mii de copii pentru o medalie, fie ea și una olimpică. Primordială astăzi este MIȘCAREA PENTRU SăNăTATE! Am înțeles că este necesară reconsiderarea ideii de performanță, ea există pentru orice categorie de persoane-domenii de activitate. Există o performanță aproape la fel de dificil de obținut, de aducere a persoanei scoase din normalitate. Astăzi, un adult care stă la birou opt ore, reușind să-l determin să practice exerciții fizice în mediu acvatic după program, reprezintă o performanță! Adică, ieșirea din normalitate înseamnă performanță. Orice performanță se plătește: renunțând la ceva, în cazul copiilor să dai ceva, poate copilăria?! Merită?! Sau nu se merită să pierzi pentru acea realizare? Putem să-i ajutăm pe copiii, tinerii, adulții de astăzi să plătească mai puțin pentru obținerea performanței, pentru ieșirea din normalitate? Activitatea desfășurată în prezent în cadrul Complexului Turistic de Natație mă reprezintă, având la bază experiența sportivă personală, fiind cadru didactic, având studii teoretice și practice de specialitate în cadrul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, dublă specializare în canotaj, respectiv natație și pentatlon modern. Dar și rezultate în cercetarea științifică pentru dezvoltare, cu privire la aparatura și instalațiile de pregătire, concretizându-se prin realizarea unui sistem de testare biomecanică și antrenament, specifice sporturilor ciclice (înot, canotaj, etc.) și venind în sprijinul eficientizării mișcării în timpul efortului maximal. Toate aceste rezultate le-am obținut în cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Sport din București, cu sprijinul colegilor-colaboratori, ceea ce astăzi mă determină să sper că avem potențial sprijinind activitatea fizică spotivă de performanță. În perioada în care am lucrat alături de copii în mediul acvatic, am descoperit o lume nemărginită a poveștii în care ei se aflau, simțindu-mă privilegiată de șansa de a-mi permite să intru în lumea lor.

Rep.: Cât de important considerați pentru comunitate acest obiectiv sportiv și de recreere, Complexul Turistic de Natație Târgoviște?

- Condițiile oferite de acest complex sportiv sunt excelente, iar activitatea de specialitate desfășurată aici se răsfrânge asupra stării de bine atât a noastră, cât și a celor pe care îi instruim. Dorința de a încuraja copiii, adulții, că sunt cei mai buni, cu fiecare metru parcurs în bazinul de înot, îi determină să-și dorească să pășească într-un număr cât mare mare pragul Complexului Turistic de Natație, alături de familie, prieteni, având la bază factori motivaționali excelenți și fructificând inteligența motrică, prin varietatea formelor de manifestare a activițății de care dispune acest obiectiv sportiv de recreere, într-o lume dragă lor. O lume a noastră, o lume a copiilor!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pas important spre semifinale
Ce provocare și-a ales Boriga!
Cezar Papoe câștigă Turneul ITF J60 din Antalya
CSȘ Târgoviște, implicat în multe competiții
Ne-a părăsit Nicolae Guțoiu
Înfrângere pe terenul liderului
Play-off-ul, interzis pentru echipele dâmbovițene
Victorie cu mari emoții
Decizii dure la Comisia de Disciplină și Etică
Titu pierde la Urziceanca


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale