Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.09.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

America, venim!

America, venim!

De mai bine de 30 de ani, România a ales calea transatalanticã de dezvoltare. Suntem în Uniunea Europeană, iar relaționarea cu Statele Unite ale Americii este la un nivel istoric. Rostim America și ne fascinează multe lucruri auzite, chiar dacă puțini am trecut Atalanticul pentru a vedea direct cum se gestionează cea mai mare putere economică mondială.

Am fost recent pe continentul american și luna petrecută acolo mi-a cristalizat anumite concepte pe care le aveam deja conturate. Dar nu despre excursia mea este în acest articol. Străbunicul meu a fost primul din familia noastră care a vizitat America, dar contextul a fost total diferit. Emigrările temporare ale țăranilor români din Transilvania, în America, începând de la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea, au fost atât de numeroase, încât au constituit un fenomen social de o remarcabilă importanță, înregistrat de istorie.

Odată ce a devenit cunoscută posibilitarea de a câștiga mai repede și mai mulți bani, în America, Lazăr LUCA s-a decis repede. A trebuit să mai aștepte doar până și-a strâns suma necesară plății drumului cu trenul și vaporul. Și astfel, în anul 1903, a plecat prima dată. A două oară a plecat în 1909. De fiecare dată a rămas în America, pentru prima dată, doi ani și jumătate, și, mai apoi, trei ani.

După primul drum în America, înapoiat la Ocna Sibiului, a cumpărat o curte, cu o casă veche, acoperită cu paie, în locul căreia a construit o clădire din cărămidă, acoperită cu țigle, cu trei camere mari, care se mai află în uz și astăzi. A mai construit o șură grajd din cărămidă și a cumpărat câteva loturi de pământ arabil. După a două înapoiere, în 1912, a cumpărat alte parcele de pământ și două fânațe, ajungând la o situație viabilă de țăran mijlociu. Numărul românilor din America, la acea dată, era apreciat la o sută de mii. Aproape toți erau țărani.

Plata imigranților varia între 20 și 40 de cenți pe oră, așa încât ajungeau la un câștig de doi dolari până la patru dolari pe zi. Confirm informațiilor accesate, nu este nicio exagerare dacă afirmăm că în 1912, imigranții români în America au trimis la ai lor aproape 8 milioane de dolari. Datele le-am citit într-o carte recent coordonată de tatăl meu și care povestește viață țăranilor români de acum mai bine de o sută de ani.

Mă bucur să am opotunitatea de a prezența aceste subiecte, acum, când dinamica prezentului ne dã prea puțin timp de gândire. Sunt povești reale, care fac parcă relaționarea României cu SUA și mai interesantă.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale