Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.07.2015 00:15

Primăriile dâmbovițene, sub lupa Autorității Electorale Permanente


A A

Amenzi pe bandă rulantă pentru neactualizarea Registrului Electoral

Amenzi pe bandă rulantă pentru neactualizarea Registrului Electoral
Actualizarea în termen legal a Registrului Electoral, urmărită de Autoritatea Electorală Permanentă

❚ La ultimele controale, filiala Sud Muntenia a Autorității Electorale Permanente a prins pe picior greșit 21 de primării dâmbovițene, fiind aplicate 11 amenzi și 10 avertismente scrise ❚ Problema nr. 1 pentru care funcționarii publici sunt sancționați și trebuie să plătească personal amenzile este cam aceeași: persoanele decedate nu sunt radiate din Registrul Electoral în maximum 24 de ore, cum prevede legea ❚ În județ au fost taxați pentru această neregulă funcționari din primăriile Valea Mare, Dragomirești, Raciu, Uliești, Titu, Șelaru, Corbii Mari, Cândești, Pucheni, Pucioasa și Dărmănești

ANA MARIA POPESCU


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este cu ochii și amenzile pe unitățile administrativ-teritoriale din județul Dâmbovița! În ultimele luni, salariații Autorității Electorale au efectuat zeci de controale la primăriile din județ pentru a verifica la fața locului dacă unitățile administrative au îndeplinit principalele obiective ale activității de instruire și control electoral.

Funcționarii din primării au fost prinși pe picior greșit, drept pentru care AEP i-a sancționat, pe unii cu amenzi, pe alții cu avertismente, în funcție de gravitatea problemelor descoperite.

 

❚ Neregula pe care AEP nu o trece cu vederea

În urma controalelor efectuate în ultimele două luni, Filiala Sud-Muntenia a Autorității Electorale Permanente a aplicat 21 de sancțiuni contravenționale, respectiv 11 amenzi în cuantum total de 11.000 lei și 10 avertismente scrise. Primăriile Valea Mare, Dragomirești, Raciu, Uliești, Titu, Șelaru, Corbii Mari, Cândești, Pucheni, Pucioasa și Dărmănești au primit fiecare câte 1.000 lei amendă pentru că au întârziat să radieze din Registrul Electoral persoanele decedate.

Aceasta este, se pare, singura greșeală a funcționarilor din primării pe care Autoritatea Electorală nu a trecut-o sub nicio formă cu vederea, indiferent de explicațiile și de scuzele pe care le-au oferit în apărarea lor reprezentanții unităților administrativ-teritoriale.

 

❚ „Tur” prin primăriile amendate

„Jurnal de Dâmbovița” a făcut un „tur” prin primăriile amendate, să afle de la edili sau funcționari ce cred despre sancțiunile cu care i-a taxat AEP.Vasile Grădinaru, primarul comunei Raciu, ne-a declarat:

„Ne-a amendat pentru că au găsit niște erori. În 24 de ore trebuie să radiem de pe listă persoana decedată și s-a întârziat această radiere. L-a amendat cu 1.000 lei pe secretar, că el răspunde de Registrul Electoral și acesta a plătit 500 lei în 24 de ore. Secretarul a plătit deja această amendă. Noi am atacat și în contencios, să vedem ce se va întâmpla”.

Edilul de la Uliești, Sebastian Rădulescu, spune că în cazul acestei primării, situația a fost aceeași:

„Am primit această amendă pentru că nu s-a operat în 24 de ore în Registrul Electoral. Nu am scos din Registru persoanele care au decedat. Amenda a primit- o persoana de la Starea Civilă care se ocupă de acest Registru”.

Georgeta Popa, primarul localității Cândești, s-a lovit de aceeași problemă, însă consideră că în unele cazuri se impun mai întâi avertismentele și abia apoi amenzile:

„A fost o încurcătură cu un decedat și nu s-a operat în Registru în termenul prevăzut. S-a întârziat foarte puțin, dar cred că meritam un avertisment pentru asta. Omul nu a murit în localitate și s-a întârziat cu radierea din lista electorală permanentă. A trecut puțin peste 24 de ore radierea respectivă și ne-au aplicat această sancțiune. De fapt sancțiunea a primit-o salariatul care se ocupă de Registru. Amenda încă nu a fost plătită de funcționar. Nu s-a întâmplat acest incident nici din rea voință, nici din neglijență, s-a întâmplat pur și simplu”.

Dănuț Bădău, edilul șef al orașului-stațiune, arată că la Pucioasa situația a stat exact ca în cazurile de mai sus:

„În urma unui control din partea AEP, s-a constatat că funcționarul public desemnat pentru înregistrările ce se fac în Registrul Electoral nu a operat în termenul de 24 de ore de la eliberarea certificatului de deces. Funcționarul a înțeles că poate opera la 24 de ore de la altă dată. Funcționarul a primit o amendă, ci nu Primăria Pucioasa”. Anuța Grigore, secretarul ora- șului Titu, a precizat: „Nu Primăria Titu a fost amendată, ci o persoană fizică din cadrul primăriei. Amenda s-a dat unui om care nu și-a făcut treaba la timp pe fondul încărcării mari de muncă. Nu a scos din Registrul Electoral persoanele decedate”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale