Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.05.2015 00:09

Editorial


A A

Alelei, puii mei de Brătieni!

Alelei, puii mei de Brătieni!

ALINA MAVRODIN VASILIU


Liberalii au fost și mai sunt încă în sărbătoare. De la alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României și până în aceste zile festive dedicate aniversării celor 140 de ani ai partidului, ei o țin tot într-o euforie politică. De frumos e frumos, dar nu știu cât e de sănătos pentru viața politică a țării. Nu doar a lor. Că de-a lor am văzut cât sunt de preocupați. M-am declarat în repetate rânduri o admiratoare a politicii liberale a vremurilor în care Monarhia unea și moderniza România.

Dar asta nu mă împiedică să constat că „urmașii Brătienilor”, cum le place să li se spună, n-au găsit în tot partidul lor, cel mai vechi din România, un „pui de Brătianu” pe care să-l crească și să-l pregătească pentru o candidatură prezidențială. Halal politică și rezervă de cadre, o spun mulți cu mare dezamăgire. Și chiar cred că marii Brătieni s-ar putea răsuci în mormânt la aniversarea celor 140 de ani văzând cu ce patri(h)oți împrumutați de prin fosta guvernare interlopă țin actualii liberali de coliva foștilor. Culmea este că par să nu-și înțeleagă uriașa confuzie de identitate politică în care au ajuns și pe care au transferat-o și spre alegătorii consternați de-atâta solidaritate între liderii PNL și cei ai fostului PDL.

În altă ordine de idei, mi s-a părut total nepotrivit, ca să nu zic și neserios, să-l văd omagiat ca pe un mare și vechi liberal pe Klaus Iohannis, cel care n-avea niciun an în partid când a fost uns președinte din independent ce fusese până atunci. După atâta risipă de incoerență între teoria și practica politicienilor (și nu doar din partea celor de la PNL!) mi-e teamă că orice este posibil. Și chiar este! Alegerea ca președinte al României a fostului primar al Sibiului ne demonstrează cu vârf și îndesat în ce derută electorală a fost băgat poporul român. Nu spun că nu-i bărbat înalt, frumos și bine făcut domnul Klaus Iohannis.

Doar că nu prea înțeleg de ce-i omagiază liberalii aceste înzestrări naturale, ca și cum ar fi fost opera de șlefuire doctrinară a maeștrilor partidului față de un tânăr discipol în care ei văd un „urmaș al Brătienilor”. Și noi îl vedem și... nu e! De fapt, ascultându-i discursul citit pe scena Operei Române, am constatat că nu la descendența liberală se raportează Klaus Iohannis, ci la ascendența nemțească pe care și-o lipește de cea regală. Chestiunea, ca să mă exprim în termenii prețioși ai momentului, ar trebui să dea serios de gândit celor care analizează discursurile citite ale președintelui României, care, apropo, sunt pe cale să fie depășite numeric de cărțile scrise de acesta (?), într-un ritm care riscă să-i ocupe tot timpul. Sunt aproape sigură că unii chiar asta așteaptă de la domnia sa, spre disperarea milioanelor de români care nu cred că și-au dorit la Cotroceni un „scriitor” neobosit de jurnale autobiografice tipărite aproape în timp real.

Analizele politice nu lipsesc din ele. Venite de la un fost independent până acum doi ani, le este explicabilă calitatea. Ele dovedesc însă, fără putință de tăgadă, că președintele României este la primii pași în politică. Un fel de „tâta mare”, care face notă discordantă cu pretențiile de vechi și mari liberali ale elitelor cu pedigree brătian, care și-au băgat în poza aniversară a unui trecut glorios toate figurile sinistre ale corupției băsiste. Păcat de-așa prezent!

 

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale