Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.11.2010 00:04

Dezvaluiri socante din tenebrele cazului maidanezilor masacrati in municipiul Targoviste


A A

Mii de caini ucisi ca in lagarele naziste

Mii de caini ucisi ca in lagarele naziste

Conform acuzațiilor lui Viorel Moise, fost hingher, sute de câini au fost pur și simplu omorâți cu diluant, înecați, sau îngropați de vii, ca într-un lagăr nazist. Câinii ar fi trebuit să fie eutanasiați conform legii și trimiși la PROTAN, în cazul focarului de rabie din 2008, ori sterilizați și readuși în teritoriu, cum de altfel li se promitea târgoviștenilor iubitori de animale, după stingerea focarului de rabie.

Viorel Moise:„Totul se întâmpla la ordinul primarului”

Iată mărturiile șocante ale lui Viorel Moise despre masacrul câinilor: „Într-un an și 8 luni au fost omorâți peste 3.000 de capete de câini, atât adulți cât și pui. Câinii trebuiau sterilizați, masculii castrați pentru că așa au cerut iubitorii de animale din Târgoviște, dar nu s-a ținut cont de acest lucru, i-au omorât în masă. Cine mai întreba, iubitorii de animale, proprietarii din ale căror curți au fost luați câinii întrebau de ei și li s-a spus că le-au dat drumul de aici și nu au mai ajuns acasă. În schimb au fost mii de capete îngropate.

Până acum 2 ani erau omorâți cu diluant de vopsele, iar de un an jumate, un an și opt luni cu o soluție cumpărată de la farmacia veterinară care era comandată de doctorii veterinari de la Direcția Sanitar Veterinară. Comanda era făcută la București și, după câte am înțeles, se numea T90 (n.n. substanța se numește T61). Trebuiau eutanasiați numai acei câini care erau bătrâni și bolnavi, ceea ce înseamnă 5-6 capete pe lună, în schimb ei omorau sute de câini timp de o lună. Erau omorâți în incinta adăpostului de la Aninoasa, apoi îi transportam cu mașina spre gropile care erau deja pregătite. De injectare se ocupa doctorul veterinar, de câteva ori, și doamna inginer Pârvescu Florina. Bineînțeles totul se întâmpla la ordinul primarului.

Când îi îngropam nu foloseam nici o substanță dezinfectantă, erau aruncate la repezeală niște lopeți și gata. Un singur caz s-a întâmplat, când i-am îngropat într-o seară din grabă și cred că din acea groapă au ieșit cel puțin doi câini pe care noi îi credeam morți. Au fost îngropați sub un strat foarte subțire de pământ. A doua zi se punea deasupra un braț de lemne, un braț de frunze și se văd peste tot pe aici crăci de copaci dar pentru că au căzut frunzele s-a cam acoperit totul și nu prea se mai cunoaște.

Se omorau cam 30-40 de câini pe zi, dar nu erau eutanasiați în fiecare zi ci cam la 3-4 zile în jur de 60-70 de bucăți. Nu că nu-i eutanasia, doar că nu îi lua soluția care li se administra, erau foarte mici, foarte cruzi, dar pe cei mici îi omora înecându- i în apă. După ce s-a terminat acel scandal cu rabia în municipiul Târgoviște, în continuare au fost aduși câini aici și omorâți.

Până atunci nu am spus nimic pentru că știam că era ordinul de omorât pe toți. Atunci s-au omorât 3000 și ceva de câini în două luni, atunci a fost cu știrea de la Direcția Sanitar Veterinară, eu însă vorbesc de ceea ce se întâmplă de un an și opt luni încoace. S-au omorât aproape 3000 de câini, dintre care cel puțin 1800 erau câini maturi, deci nu poate fi vorba de câini bătrâni sau bolnavi. Aceștia erau câini sănătoși care trebuiau dați în teritoriu.

Aveam dispoziție să strângem un anumit număr de câini pe zi. Erau 2-3 salariați care aveau normă, iar dispozițiile erau date de fostul director Biculescu și inclusiv inginera Florina. Am avut normă mereu, dacă băieții nu își făceau norma erau amenințați că vor fi dați afară sau că li se taie din ore. Nu a avut niciodată vreo autorizație scrisă de la Direcția Grădini Publice ori din partea Gărzii de Mediu pentru aceste gropi. Doar de la primărie a avut verbal ca să-i omorâm dar pentru gropi nimic, totul s-a făcut pe ascuns.”

Mihail Drugă, Garda de Mediu: „E un focar de infecție”

Jurnaliștii Artpress au descoperit într-una dintre locațiile indicate de Viorel Moise leșuri de animale îngropate la numai câțiva centimetri adâncime. Garda Națională de Mediu, filiala Dâmbovița, a efectuat cercetări la fața locului și a confirmat existența leșurilor de câini, acțiune în urma căreia Primăria Târgoviște a primit o amendă în valoare de 2000 de lei pentru nerespectarea OG 47.

„Pe acest subiect noi am fost sesizați, ne-am dus la fața locului, au fost în două rânduri doi comisari și a doua oară chiar au reușit să identifice, s-au făcut săpături și au găsit cadavre de câini, iar comisarii noștri, pe baza acestei dovezi și din alte informații, discutând cu cei de acolo, se pare că au fost îngropate cadavrele, drept pentru care, pe partea noastră de mediu, comisarii noștri au dat amendă pentru abandonarea de deșeuri de origine animală în locuri neautorizate, conform Hotărârii 47. Există riscuri de boli, de contaminare a zonei, acolo pot veni alte animale, pot să transmită mai departe... E un focar de infecție”, a conchis Mihail Drugă, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, filiala Dâmbovița.

Primarul Boriga este... în concediu!

Viceprimarul Briceag nu știe de amendă... Primarul Gabriel Boriga nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, aflându-se în concediu. Nu putem să nu ne întrebăm cum se face că primarul a plecat în concediu tocmai în această perioadă, când Târgoviștea se confruntă cu probleme deosebit de grave. În ușa primăriei am dat nas în nas cu viceprimarul Paul Briceag. În timp ce mesteca gumă, viceprimarul Briceag ne-a declarat că acuzațiile nu au temei și că maidanezii aduși la adăpost ar fi, de fapt, îngrijiți și sterilizați, iar eutanasierea a avut loc doar în cazul câinilor strânși pe perioada focarului de rabie. „Sunt acuzații nefondate. Nu am cunoștință de acest lucru. Dacă sunt viceprimar, trebuie să plătesc amenzile?”, a mai spus Paul Briceag, viceprimar al municipiului Târgoviște.

De ce câinii eutanasiați nu au fost trimiși la PROTAN?

Un mare semn de întrebare în macabrul caz al masacrării câinilor comunitari este legat de îngroparea lor în zona adăpostului de câini al municipiului Târgoviște, în apropiere de râul Ialomița. Riscurile sunt imense, în condițiile în care Viorel Moise, fostul angajat al Direcției Grădini Publice din Târgoviște, a declarat că nu s-a turnat nici o substanță dezinfectantă peste leșurile îngropate.

Astfel, gropile respective se transformau în focare de infecție, punând în pericol celelalte animale din zonă și chiar pe oamenii care au în apropiere crescătorii de animale. De ce câinii eutanasiați nu au fost trimiși la PROTAN, așa cum cere Legea? Responsabila pentru adăpostul de câini al municipiului Târgoviște, ing. Florina Pârvescu, nu a fost de găsit pentru a aduce lămuriri.

Un răspuns ne-a oferit, în schimb, directorul DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea: PROTAN ar fi intrat în insolvență încă din 2009. „Primul focar (n.n. de rabie) a fost acum un an și jumătate pe municipiul Târgoviște, iar al doilea a fost acum 6 luni de zile, pe localitatea Ulmi. Cei care se ocupă de ecarisarea teritoriului au câștigat o licitație care le dădea dreptul să se ocupe la nivelul întregii țări de ecarisarea teritoriului. Lucrurile au mers foarte bine cât timp statul a subvenționat această acțiune. A fost o afacere în timp, e problema lor. În momentul în care acțiunea nu a mai fost subvenționată, domnilor nu le-a mai convenit business-ul și au băgat societatea în insolvență (n.n. PROTAN).

În momentul acela, toate județele au rămas descoperite în ceea ce privește gestionarea de subproduse necomestibile de origine animală și non-animală, inclusiv leșuri de animale. Atunci s-a luat o decizie, pe care am luat-o și eu la nivelul județului Dâmbovița, acolo unde sunt leșuri de animale, subproduse necomestibile, societățile respective, cu aprobarea Gărzii de Mediu, să fie îngropate cadavrele, leșurile. Mai departe nu știu eu pentru fiecare instituție în parte ce atribuții are sau ce fac sau nu fac din punct de vedere al legislației. Eu vorbesc în dreptul Direcției Sanitar-Veterinare. Noi nu putem să verificăm decât adăpostul, intrări, ieșiri, substanțe ș.a.m.d. Eu nu stau să dezgrop leșuri de animale”.

Maria Beck: „Este o modalitate de a fura bani”

O altă variantă ne-a oferit însă d-na Maria Beck, vicepreședintele Asociației pentru protecția câinilor „Ia-mă acasă”. Conform declarațiilor acesteia, se poate ca foarte mulți bani să fi fost decontați la Primărie pentru vaccinarea, eutanasierea și trimiterea la PROTAN a câinilor în condițiile în care cadavrele acestora să fi fost, de fapt, îngropate aiurea. Maria Beck a mai declarat că va face plângeri penale împotriva Primăriei Târgoviște, a responsabilei Adăpostului de câini al municipiului, ing. Florina Pârvescu și a DSVSA pentru cazul macabru de la Târgoviște.

„Din păcate pentru domnul primar, responsabilitatea îi aparține în totalitate. Tot ce se întâmplă în acest teritoriu administrativ și economic este în competența exclusivă a Primăriei, iar capul Primăriei este primarul, care conduce prin deciziile Consiliului Local. (...) Este o modalitate de a fura bani, vă spun cum și îmi asum în totalitate ceea ce spun. Serviciul, instituția sau un SRL, că activitatea poate fi și externalizată, omoară cu ranga în cap sau cu diluant, cum a făcut doamna inginer și apoi face decont de x câini ori atâtea substanțe de eutanasiere ori arderea la PROTAN. Costă în jur de 2 milioane 600 de mii (n.n. lei vechi) per câine, în funcție de greutate. Gândiți-vă că e vorba de aproximativ 3000 de câini.

Noi vom face o cauză din acest lucru. Eu nu mai pot să dorm noaptea. Nu se poate spune că o facem dintr-o sensibilitate exagerată. Suntem niște oameni normali. Vom face plângere penală împotriva acelei sinistre persoane care a omorât câinii, vom face demersuri împotriva Primăriei, vom face demersuri împotriva ANSV-ului, DSV-ului local”, a declarat Maria Beck, vicepreședintele Asociației pentru protecția câinilor „Ia-mă acasă”.

TV Artpress și Radio D vor prezenta pe larg acest caz în emisiunea „Lege și fărădelege – Masacrul câinilor la Târgoviște”.

Andrei Vasiliu | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de BredPit Bull la 14.12.2010 21:12

Drepturile omului la odihna (latra maidanezii toata noaptea) dreptul la libera circulatie (te mananca maidanezii daca o iei prin anumite locuri, nu mai spun ca eu nu mai merg cu bicicleta din cauza asta) dreptul la sanatate (am o maidaneza cu pui in scara blocului care este plina de purici) ca sa nu mai spun de alte boli, ca le pica parul de pe ei) ..... alea unde sunt. M-am saturat de pisicile care dormiteaza pe capota masinii si se ling sub coada, imediat dupa ce vin cu masina de la spalatorie... M-am saturat de toti ... si mi-am luat prastie ! - legitima aparare !!!!


Trimis de trilulilu la 24.11.2010 14:38

sunt de acord cu sidex. am 2 caini, ai mei proprii si personali, si azi dimineata am iesit afara cu cel mai batran dintre ei, care are 14 ani. s-au napustit asupra noastra 4 caini din cei fara numar care alcatuiesc una dintre haitele de caini din cartier. peste 10 minute, toata haita a sarit asupra unei femei si au incoltit-o, acestea si-a luat repede cainele sau in brate, si cauta cu disperare scapare. aseara am iesit cu puiul de bull terrier si fetita si ne-au incoltit 2 caini. nu stiu de unde am avut atata prezenta de spirit sa-i fugaresc, mai ales ca mi-era pentru copil, era intuneric, iar astia rasar din pamant ca ciupercile.
in vara am sunat de 2 ori la hingheri, degeaba. n-a venit nimeni sa-i ia, sa-i sterilizeze, sa faca ceva. asa ca va spun sincer, de-abia astept sa se faca mare puiul de bull terrier pe care-l avem si sa-i rupa pe toti. pentru ca toti au fost aciuati de "persoanele de bine" de bine din bloc, toti mosi basinosi, care ii hranesc cu halci de carne, iar patrupedele au devenit un real pericol. dar aurolacului care doarme in picioare langa chioscul de langa scara nu i-au dat macar o patura.....in vara m-am batut la propriu cu betele cu o tanti nebuna care hraneste cainii, pentru ca mi-am permis sa pun dero peste mancare pe care le-a adus-o. i-am facut si plangere la politie. si ce daca. nu s-au luat masuri. nu-i bai, mai avem de asteptat 4 luni pana creste mare bully ;). ne facem dreptate singuri, daca autoritatile se scarpina la oo ;).


Trimis de admin la 12.11.2010 10:47

@ sidex: e inuman sa actionezi asa, nu suntem un trib de salbatici, suntem intr-o tara membra a uniunii europene. foarte multi caini au fost omorati in chip barbar, dar mai mult decat atat, ilegal. avem legi de protectie a animalelor, cainii trebuiau sterilizati si reintorsi, nu omorati. gropile in care au fost aruncati sunt un real pericol pentru sanatatea publica.

@ Preda: comentariul tau e drept, dar e mult prea dur, asa ca nu poate fi aprobat. Sper insa ca replica de mai sus te-a razbunat.


Trimis de sidex la 12.11.2010 09:21

Stiti ceva domnilor de la Artpress? De ce nu-i luati voi acasa pe toti cainii din Targoviste? Pai oriunde in lume daca nu sunt revendicati cainii din adaposturi sunt eutanasiati. Chiar nu vreti sa faceti ceva folositor societatii, traiti numai din criticarea tuturor actiunilor facute de autoritati. Sunteti penibili, jenanti si demni de mila.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?

George Coandă


Herr Klaus Werner Iohannis, încă președintele României (după unii umoriști răi de gură, Românabsurdistan, și, poate că mă veți acuza de lipsă de… patriotism, cu care sunt de acord), deunăzi, după ce a dat o fugă până-n Muntenegru, ca să-și mai adauge pe agenda sa de neobosit globe-trotter încă un stat, fie el cât un județ, așa, pe după-amiază, de la pupitrul... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale