Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.04.2015 00:25

În Dâmbovița, închise în ultimii ani din lipsă de elevi,


A A

91 de școli și grădinițe zac nefolosite

91 de școli și grădinițe zac nefolosite
La școala închisă de la Colanu, încă mai există material didactic. Acesta zace și el în praf și este bun de… ros pentru șobolani

❚ Oficial, aceste imobile sunt „în conservare”, însă în realitate zac în paragină și se degradează de la o zi la alta ❚ Deși primarii susțin că ar avea la ce să le folosească, nu le pot schimba destinația, pentru că legea este greoaie și încâlcită ❚ În lipsa unui ordin de ministru care să dea voie administrațiilor să facă orice altceva cu școlile închise, imobilele pline altădată de copii cad cărămidă cu cărămidă, s-au umplut de igrasie și de șobolani ❚ Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a avut deja discuții pe acest subiect și cu fostul, și cu actualul ministru al Educației, iar președintele Adrian Țuțuianu susține că trebuie promovat un proiect de act normativ care să permită primăriilor să schimbe destinația acestor imobile

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Unitățile de învățământ desființate din cauza numărului mic de elevi ar putea fi redeschise printr-un simplu ordin al Ministrului Educației, iar imobilele, cele mai multe acum părăsite și în paragină, ar putea primi altă destinație. Mai mulți edili dâmbovițeni spun că ar putea să le folosească altfel, dar nu au cum să le schimbe destinația. În ultimii cinci ani, au fost închise în județ nu mai puțin de 91 de unități școlare din 42 de comune, iar multe dintre ele zac acum în paragină.

Ce vor dâmbovițenii…

De exemplu, în județ, printre zecile de unități pe care s-a pus lacătul, sunt și școlile cu clasele I-VIII din satele Matraca și Colanu, comuna Ulmi. La Colanu, materiale didactice, care mai pot fi încă folosite, zac în praf și sunt bune de ros pentru șobolani. Nici localnicii nu înțeleg de ce nu se face altceva cu aceste clădiri: ● „E închisă de mult timp. Mare păcat!” ● „Sunt foarte puțini copii, într-un microbuz de 16 locuri merg copii din trei sate. De-abia se umple”. ● „Sunt copii puțini și pe unii dintre ei îi duc părinții la școli din Târgoviște. Grădinița era bună, dar s-a furat totul din ea. Nu ia nimeni nicio măsură. Eu cred că puteau să facă aici un dispensar, o farmacie, clădirea era bună. Satele Dimoiu și Nisipuri ar avea nevoie de un dispensar”.

… și ce pot autoritățile

Primarul comunei, Nicolae Vărzaru, spune că imobilele ar putea găzdui alte obiective, însă „momentan nu putem face nimic, pentru că nu se poate schimba destinația. Poate se vor reactiva școlile, dacă se vor schimba legile țării. În clădiri s-ar putea deschide dispensare, depozite, ceva pentru bătrâni sau copii abandonați”. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Adrian Țuțuianu, cunoaște situația și a semnalat în repetate rânduri Ministerului Educației problema școlilor închise și lăsate în paragină. Au existat discuții pe acest subiect și cu Remus Pricopie, fostul ministru al Educației, și cu Sorin Câmpeanu, actualul oficial de la Minister

„Astăzi, Legea 1/2011 spune că terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ fac parte din domeniul public local și sunt administrate de consiliile locale, iar schimbarea destinației se poate face de autoritățile locale numai cu avizul ministrului Educației. Am avut un asemenea demers, ªcoala de la Priseaca a fost preluată de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. Am făcut demersuri să vină în proprietatea CJD și nu am reușit acest lucru, din cauza textului de lege. Eu cred că aceste imobile nu pot rămâne pur și simplu așa, pentru că ele se deteriorează și cred că trebuie să promovăm un proiet de act normativ care să permită unităților administrativ teritoriale să schimbe destinația acestor imobile”, a precizat Adrian Țuțuianu.

Din păcate, lucrurile nu se opresc aici. Din analiza realizată la Consiliul Județean Dâmbovița, și alte școli vor avea soarta acestor 91 de imobile: vor fi închise din cauza numărului mic de elevi.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale