Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.11.2022 00:16

Directorul DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, apel către populație:


A A

„Trebuie să oprim transportarea cărnii de porc în zonele afectate de pestă”

„Trebuie să oprim transportarea cărnii de porc în zonele afectate de pestă”

*Focarul de la Dragodana va putea fi stins în aproximativ 30 de zile de la depistare, dar reprezentanții DSVSA se tem că este foarte probabil să apară și alte focare de pestă

 

La sfârșitul săptămânii trecute, în satul Picior de Munte al comunei Dragodana, județul Dâmbovița, a fost depistat un focar de pestă porcină. Au fost instituite măsuri sanitare și s-a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată, conform legislației în vigoare. Acum, zona este sub supravegherea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița. Directorul DSVSA, dr. Sandu Tolea, face și un apel către populația din zona Picior de Munte, unde sunt mulți crescători de porci, să nu mai transporte carnea animală dintr-un loc în altul, pentru că acest lucru nu va duce decât la transmiterea virusului, iar proprietarii riscă să rămână fără porci în gospodării. Focarul de la Dragodana va putea fi stins în aproximativ 30 de zile de la depistarea lui, dar reprezentanții DSVSA se tem că negustorii și crescătorii de porci nu vor ține cont de măsurile de protecție, iar până la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, este foarte probabil să apară și alte focare de pestă.

„După cum am informat, pe 1 noiembrie 2022 a apărut un focar de pestă porcină africană la Dragodana. Este vorba despre o exploatație cu 9 porci. S-a constituit centru local de prevenire și combatere a bolilor. Am luat măsurile care se impun pentru lichidarea urgentă a focarului. Problema constă în faptul că în zona respectivă s-a făcut catagrafia unităților și tuturor gospodăriilor, dar trebuie să luăm în calcul faptul că vorbim despre zona Dragodana, satul Picior de Munte, avem acolo foarte mulți crescători și negustori de porci. Avem o supraveghere continuă, inclusiv cu organele de Poliție. Am pus sub restricții toate exploatațiile care se află în zona de supraveghere și protecție. Fac un apel pe această cale tuturor crescătorilor de porci, că mișcarea haotică, ilegală și ilicită a animalelor din stânga în dreapta, nu face altceva decât disemineze boala și virusul va fi păstrat în localitate. Sunt informații că o parte din crescătorii din zonă au sacrificat porcii și i-au băgat în lada frigorifică. Asta nu va duce la îndepărtarea virusului. Când vor scoate porcul din ladă și îl decongelează, virusul se va răspândi peste tot pe unde vor umbla persoanele care au lucrat cu carnea infestată sau care au consumat-o. Omul este cel mai mare pericol în răspândirea acestei boli, nu animalul. În aproximativ 30 de zile de la depistarea lui se stinge un focar de pestă, deci undeva pe la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie vom stinge acest focar, dar îmi este foarte teamă să nu avem mai multe focare până la acel moment”, a transmis directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

 

 

Ștefan KhalilComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Târgul produselor tradiționale va continua și în decembrie
Sporul natural continuă să scadă
Peste 4900 de persoane și-au găsit un loc de muncă
Femeie din Sri Lanka, depistată cu ședere ilegală
511 locuri de muncă disponibile
Sute de controale și amenzi în trafic
Șofer aflat sub influența alcoolului, surprins la volanul unui autoturism
Numărul turiștilor a crescut în 2022
Delicte la pescuit și acvacultură
Sanatoriul Moroeni a primit sprijin din partea Bisericii


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

De la Marea Unire la Marea Dezbinare

Îndeobște, la Ziua Națională se scriu editoriale festive, se pune în valoare semnificația acestui eveniment cu rezonanță profundă în istoria neamului, se exaltă eroismul celor ce s-au jertfit pe Altarul Patriei pentru Independență, libertate și suveranitatea națiunii și așa mai departe pe aceeași coardă encomiastă.

Și, într-adevăr, dacă este a ne... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale