Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.07.2015 00:25

După vizita în Dâmbovița a directoarei ROMARM,


A A

"Explozie" de vorbe goale pentru uzinele din apărare


La Moreni, Automecanica se zbate să vândă blindatul de top Saur II, dar și să-și păstreze puținii specialiști pe care îi mai are

❚ În ciuda tuturor promisiunilor, Transportorul blindat pentru trupe Saur II nu va fi achiziționat de Ministerul Apărării Naționale nici anul acesta, iar Automecanica va supraviețui doar cu contractele de mentenanță și reparații ❚ S-au stabilit detalii privind posibilitățile de colaborare ale Uzinei Dragomirești cu CARFIL Brașov, iar la UM Mija s-au lămurit problemele fondurilor de investiții pe care le solicită unitatea de trei ani și nici în ziua de azi nu a reușit să le primească ❚ Prefectul județului, Ioan Marinescu, crede că vizita directoarei Floarea Șerban a fost de bun augur și mai ales că s-a „dezamorsat” amplul protest anunțat de sindicatele din acest sector la București ❚ Rămași însă cu... picioarele pe pământ, sindicaliștii nu mai cred în promisiuni până nu le și văd puse în practică și, potrivit lui Constantin Bucuroiu, au un plan de rezervă: vor cere autonomia Automecanica, pentru că trebuie salvate locurile de muncă ale puținilor specialiști care mai există în sistem

ANA MARIA POPESCU,

VIRGIL VOINESCU


La invitația Instituției Prefectului, directoarea ROMARM, Floarea Șerban, a venit zilele trecute în județul Dâmbovița pentru a vizita unitățile din industria de apărare de la Dragomirești, Mija și Moreni. Un alt motiv a fost pentru a se întâlni și discuta cu liderii de sindicat despre problemele care îi nemulțumesc și pentru care sunt dispuși să recurgă la mișcări de protest. Conducerea ROMARM a ascultat toate problemele ridicate de sindicaliști și împreună au încercat să găsească soluții pentru rezolvarea acestora. Prefectul Ioan Marinescu:

„Cred că vizita a fost binevenită și apreciată de sindicate”

Prefectul județului, Ioan Marinescu, a declarat pentru „Jurnal de Dâmbovița” că vizita în Dâmbovița a conducerii ROMARM a fost de bun augur. Astfel liderii de sindicat au primit răspuns la toate întrebările, dar și promisiuni că pentru problemele din industria de apărare dâmbovițeană se vor găsi cât de curând soluții, unitățile din județ vor avea contracte, iar ROMARM va continua să sprijine financiar în special Automecanica Moreni, care în momentul de față se confruntă cu cea mai grea situație. Se pare că la fiecare unitate în parte s-au rezolvat, cel puțin la nivel verbal, o serie de nemulțumiri ale oamenilor. Acum nu mai rămâne decât ca promisiunile să fie puse în practică și industria de apărare din Dâmbovița să fie lipsită de probleme pe viitor. Prefectul județului susține că, odată cu vizita conducerii ROMARM în Dâmbovița, s-a reușit și anularea acțiunilor de protest anunțate de sindicate, și asta pentru că liderii sindicali au plecat de la întâlnire mulțumiți și încrezători că problemele le vor fi rezolvate.

„Din punctul meu de vedere, vizita a fost benefică. Ne-am lămurit în legătură cu anumite lucruri pe care oamenii ni le-au comunicat de ceva timp, în principal sindicatele. La toate discuțiile au participat sindicatele din instituția respectivă și, ca o concluzie generală, lucrurile sunt bune. Pentru fiecare în parte s-a rezolvat ceva din doleanțele pe care le aveau, acum urmează să le vedem aplicate în practică. Am siguranța că lucrurile vor merge mai bine. A fost o vizită tehnică, iar problemele ridicate erau legate de acoperirea cu unele contracte. ROMARM vine în sprijinul acestora, în special în ceea ce privește problema de la Automecanica Moreni, dar legate și de unele investiții care trebuie prevăzute în fiecare unitate. S-au convenit niște pași pentru fiecare unitate și urmează să fie puși în aplicare. Ca și concluzie, cred că vizita a fost binevenită și apreciată de sindicate, pentru că acolo sunt unele nemulțumiri și oamenii au spus că au încredere că lucrurile se vor debloca. Știți că erau anunțate niște mișcări sindicale, cred că s-au dezamorsat, pentru că oamenii au văzut că nu aveau întru totul dreptate pe niște probleme. Toată vizita a avut ca scop o oarecare mediere și punere de acord pe pașii ce trebuie făcuți mai departe”, a precizat prefectul Ioan Marinescu.

Analiză punctuală...

Legat de această vizită a directoarei ROMARM în județ, liderul sindical de la Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, ne-a precizat ieri că analiza punctuală privind problemele acestui sector economic a adus câteva clarificări importante. S-au stabilit detalii privind posibilitățile de colaborare al Uzinei Dragomirești cu CARFIL Brașov, unde lucrurile merg mult mai bine. La UM Mija s-au trasat coordonatele în direcția fondurilor de investiții pe care le solicită unitatea de aproximativ trei ani și nici în ziua de azi nu a reușit să le primească.

„Probleme multiple sau ridicat la Moreni, pe Transportorul Blindat și pe situația uzinei, în condițiile în care nu are comenzi pe producția militară”, a declarat Constantin Bucuroiu.

...noi promisiuni ale ROMARM...

Directoarea ROMARM și-a manifestat fără echivoc susținerea pentru Automecanica Moreni, pe tot ce va fi necesar, atât financiar, cât și în relația cu Ministerul Apărării Naționale, pentru a se putea depăși impasul din ultima perioadă.

„S-au apreciat eforturile care se fac pe producția civilă și s-au identificat posibilități de aducere de comenzi militare care să fie susținute din exterior, nu pe Transportor, ci pe alte sisteme. Directorul ROMARM s-a angajat să sprijine financiar Moreniul, pentru a putea derula aceste contracte în cazul în care ele vor fi și semnate”, a arătat liderul sindical.

...și varianta „de avarie” a Automecanica

Legat de susținerea financiară, Constantin Bucuroiu este realist: deși la un moment dat ministrul Economiei, Mihai Tudose, promisese că va cumpăra 7 blindate morenare,

„Ministerul Apărării Naționale nu va achiziționa Saur II. Singura șansă pentru Automecanica, în acest an, este să primească comenzi pe mentenanță, pe reparații, lucru care nu rezolvă problema la Moreni decât pentru supraviețuire. În cazul în care noi vom găsi soluții și contracte, s-a evidențiat necesitatea sprijinirii financiare din partea ROMARM, lucru pe care directorul Floarea Șerban l-a acceptat”.

Totuși, sindicatele rămân cu picioarele pe pământ și susțin că, dacă promisiunile nu vor fi nici de data asta respectate, au un plan de rezervă, și anume desprinderea uzinei Automecanica Moreni de ROMARM și declararea autonomiei:

„Asta, pentru a salva cel puțin locurile de muncă. Va fi o variantă de avarie, pentru că vedem din ce în ce mai clar că poziția MApN față de producția internă de transportoare este incertă. Atunci va trebui să salvăm locurile de muncă, să le creăm oamenilor posibilitatea de a trăi, pentru că sunt ultimii specialiști pe care îi mai avem. Va fi o variantă de avarie și ultimă: va trebui să iasă din ROMARM, să rămână la Direcția Specială a Ministerului în Sectorul Producției de Apărare și orice decizie se va lua la Moreni. Aceasta, credem noi, ar însemna decizii luate mult mai rapid și mai prompt în interesul clientului”, a mai transmis Constantin Bucuroiu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale