Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro10.10.2013 08:13

Poșta redacției


A A

„De la Roșia Montană, la Râu Alb”

„De la Roșia Montană, la Râu Alb”

pamflet

„În ultimul timp, dar și în penultimul, mă culc și mă scol cu Roșia Montană în ochi și urechi. Am început să o și visez. În vis nu e roșie, că eu visez alb-negru. E gri! Oameni buni, ce noroc pe localitatea asta! O cunoaște toată lumea. E celebră! Nici nu mai e nevoie să scoată aurul la suprafață, și-a asigurat existența pe viață. Eu însă am devenit invidios. Iată de ce: provin dintr-o localitate cu un nume superb, Râu Alb.

Pentru necunoscători menționez că i se spune așa deoarece comuna aceasta este străbătută de un pârâu (aici s-a exagerat un pic, nu e râu, dar asta e) pe care curge lapte, nu apă! Pentru cunoscătorii zonei, mai curge câteodată și apă, când se spală ugerul! În fine, nume superb: White River, așa cum o va cunoaște toată omenirea în curând. Cum spuneam, aici are loc… invidia mea.

Cu vreo cinci ani în urmă, o echipă de «spioni» a cercetat solul și subsolul și a găsit gaze de șist. Ăștia, «spionii», lucrează acum pe… șist, vrând să ne ia gazele și, bineînțeles, să ne gazeze! Vă dați seama în ce pericol se află Râu Alb și nimeni nu se manifestă. Cei din Piața Universității, lăsați Roșia aia, că Râu Alb e mai aproape, schimbați bannerele și strigați: «Salvați Râu Alb!», «Nu vrem gazare!», «Nu ne vindem gazu’!»…

Vă dați seama cum vor muri căprioarele și mistreții, urșii, iepurii și toate celelalte viețuitoare ale Leaotei? Dar nu doar ele, cele sălbatice, ci și ale noastre, orătăniile, câinii ciobănești omologați, pisicile, și chiar noi, râurenii… străinași, adică cei plecați. Localnicii sunt pro, ei vor să muncească fiindcă le-au spus «spionii» că-i angajează pe toți. Le bagă și gaze gratis, pe nas! Ce mai, e tot ca la Roșia. Localnicii zic da, bucureștenii zic nu.

Până la urmă nu contează dacă vor scoate ăștia gazele sau nu (oricum s-a făcut ceva fasole anu’ ăsta!), problema e să ne cunoască și pe noi lumea largă. (…) Așadar, bucureșteni, râureni, olandezi și suedezi, la treabă, nu mai stați, pericolul bate la ușă! Vine gazarea, sus bannerul și vocea tare: «Salvați Râu Alb!» sau «Râurenii vor să scoată gazu’, vor să muncească!». (…) Haideți să ne cunoască lumea, nu mai ardeți gazu’ de pomană!

Vasile Neagu”

 

P.S. Anunțăm și apariția „Gazetei de Râu Alb” pe luna octombrie, publicație lunară de cultură și informare, ajunsă la anul 3. Cei doi redactori care se ocupă de „Gazeta de Râu Alb” sunt Vasile Neagu (coordonator) și Alecu Alexandrescu.

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

România, țară scumpă!
Opinii din Dâmbovița despre noua alianță de guvernare
Isteria unei pene de curent în Europa
Guvernarea PSD-PNL-UDMR, sub semnul întrebării
Opinii pro și contra certificatului verde
Dâmbovițenii nu exclud ideea unui Guvern... militarizat
Schimbarea Guvernului Cîțu
Cresc prețurile, cresc nemulțumirile și în Dâmbovița
"Și restul de 99% din cetățeni ce facem la iarnă?"
Opinii dâmbovițene despre intrarea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Tragică lecția kazahă...

Nu mă îndoiesc că revolta kazahă a fost un prilej picat la timp pentru Kremlinul lui Putin, aflat cu înfrigurare în căutarea unui motiv vizând refacerea imperiului pierdut în 1991, dar, totodată, având în cătare și împiedicarea Washingtonului de a-și impune interesele în inima Asiei Centrale. Și dacă am aminti că, în stepele Kazahstanului, Rusia are în posesie celebrul cosmodrom de... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale