Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.10.2021 00:15

De astăzi, la Târgoviște, trei zile cu divina romanță


A A

„Crizantema de aur”, o nouă ediție istorică

„Crizantema de aur”, o nouă ediție istorică

*Festivalul va fi transmis în direct, la TVR3, în perioada 21-23 octombrie, începând cu ora 18.00

*În superba ambianță a Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște are loc ediția a 54-a a Festivalului  Național de Romanțe ”Crizantema de aur”, desfășurat sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

*Concursurile de Interpretare și de Creație reunesc, în Cetatea Romanței, interpreți și creatori valoroși din toate zonele istorice ale țării, dornici să aibă în palmares Trofeul ”Crizantema de aur”.

 

Concerte extraordinare și recitaluri de excepție vor fi susținute de mari artiști, alături de laureați ai „Crizantemei de aur” din România și Republica Moldova: Matilda Pascal Cojocărița, Alina Mavrodin Vasiliu, Daniela Vlădescu, Vlad Miriță, Paul Surugiu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Alexandru Pugna, Zorina Bălan, Rodica Anghelescu, Cristian Fodor,  Alina Huțu,  Cristina Beldean Moșuțan,  Ana Maria Donose, Samuel Barani, Nicoleta Vasile, Alina Ureche, Marius Bălan, Bogdan Hrestic, Cristina Dan, Yuriy Tsiple Yura, Andreea Tican, Grupul „Dorulețul”din Târgoviște, condus de Mihail Vlădăreanu. Acompaniază Orchestrele ”Dor românesc”, dirijor Ștefan Cigu și ”Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu. Prezintă Alexandra Velniciuc, Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

 

TE IUBIM, ROMANȚĂ !

 

„Trăim mari emoții în aceste zile în care, grație ajutorului divin, nădăjduim să putem adăuga încă o ediție de succes în istoria Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, desfășurat neîntrerupt la Târgoviște din anul 1968. În această perioadă grea pentru noi toți, avem nevoie de romanță, parcă mai mult ca oricând, fiindcă ea ne unește artistic și spiritual cu forța divină a unei rugăciuni a muzicii românești.

Da, romanța ne oferă, în fiecare zi, argumentele cu care merită să o slujim și tot ea ne însuflețește să nu pregetăm în a-i onora moștenirea culturală excepțională pe care, de peste o jumătate de veac, a dăruit-o Târgoviștei, pe drept cuvânt devenită Cetate a Romanței. Determinarea și pasiunea noastră, a crizantemiștilor de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, cei care asigurăm direcția artistică a festivalului, nu ar avea sorți de izbândă fără implicarea Primăriei și a Consiliului Local Târgoviște, precum și a Consiliului Județean Dâmbovița, care finanțează realizarea acestui minunat și unic eveniment muzical național dedicat romanței, gen muzical de patrimoniu al culturii românești.

Acest efort financiar, căruia i s-au alăturat și câțiva sponsori inimoși, este cu atât mai meritoriu cu cât trăim vremuri deosebit de complicate, în care și cultura a avut enorm de suferit. Totodată, patronajul acordat festivalului de către Comisia Națională a României pentru UNESCO ne onorează și ne dă mari speranțe pentru recunoașterea și promovarea pe plan mondial a Romanței românești, a cărei istorie și evoluție o recomandă la loc de cinste printre genurile muzicale de patrimoniu ale umanității.

Prin tema ediției din acest an, «Tinerețea Romanței», avem în vedere nu doar o înnoire a festivalului prin tinerii interpreți valoroși și prin noi romanțe de succes, ci și realizarea unui proiect educațional, pe care l-am transmis Ministerului Educației: includerea oficială a Romanței românești în programele de studii ale claselor de canto popular și canto clasic. Sperăm să reușim împreună! Muzeul «Casa Romanței» din Târgoviște – unic în România, realizat în anul 2017 la inițiativa jurnalistului Teodor Vasiliu, Doctor în Istorie, a devenit deja o ambasadă a culturii în județul Dâmbovița și reprezintă o sursă foarte prețioasă de argumente științifice și artistice care atestă importanța istorică a romanței în susținerea spiritului unionist în România, precum și contribuția ei la promovarea poeziei românești și a limbii române literare.

Mari muzicologi români au scris cu emoție despre vocația romanței de a fi balsam pentru suflete, gingașă și puternică în a-și apăra rădăcinile seculare în familia cântecului popular românesc, de a da mărturie de-a lungul vremurilor despre identitatea noastră culturală, dar și de a-și păstra personalitatea în marea familie europeană a cântecului poetic. Anul acesta îi vom face Romanței noi declarații de dragoste, pe scena ei statornică de la Târgoviște, cu ajutorul multor tineri interpreți talentați și al unor vedete recunoscute pentru promovarea acestui gen muzical dedicat sublimului poetic românesc. Romanța ne unește!”, a declarat Alina Mavrodin Vasiliu - director artistic.

Sponsorii ediției a 54-a a Festivalului Național „Crizantema de aur”: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING, ADELLE STYLE.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noi modificări privind taxa de salubrizare
Ioan Morar, vernisaj la Biblioteca Județeană
Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale