Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.10.2021 00:19

GALERIE FOTO :: La Târgoviște, Romanța a învins pandemia


A A

"Crizantema de aur", ed. a 54-a, ocrotită de divinitate


 

*Trofeul „Crizantema de aur“ ediția 2021 - Secțiunea Interpretare: Cristina Bugnar (Bistrița)

*Trofeul „Crizantema de aur“ - Secțiunea Creație: Horia Făgărășanu (Timișoara)

Felicitări tuturor laureaților !

 

Cum pandemia de COVID-19, cu un vârf de atac nimicitor, botezat de virusologi Delta, răvășește România, restricțiile sanitare fiind draconice, era aproape imposibil de crezut că a 54-a ediție a Festivalului național „Crizantema de aur” va mai putea avea loc. Și, totuși, minunea s-a întâmplat, dăruind o nesperată bucurie fanilor numeroși ai festivalului și tuturor îndrăgostiților de romanță, care s-au putut bucura de transmiterea în direct pe TVR 3 a regalului de romanțe românești de la Târgoviște.

Însă, cu o irepresibilă pasiune, însoțită de certă responsabilitate, și asumându-și riscul din dorința, justificată de tradiție, de altminteri, de a nu lăsa festivalul să-și întrerupă drumul, organizatorii artistici, Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu, director executiv și, respectiv președinte al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, au făcut ca a 54-a ediție a „Crizantemei de aur” să-și desfacă strălucitor petalele, sub semnul ocrotirii divine (din nou!).

 

Și, astfel, Romanța a învins pandemia, acolo, pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, între 21 și 23 octombrie a.c. Iată, acum, filmul ediției:

Vocile speranței

Pentru Juriul de Interpretare a fost destul de dificil a stabili clasamentul premianților. Și trebuie spus că acest fapt s-a datorat și modului profesionist și riguros în care a manageriat preselecțiile regionale și atelierele de romanțe directorul artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu. Toți cei 13 concurenți tineri, din toate zonele țării, care au urcat pe scena „Crizantemei de aur” au impresionat prin calitățile vocale și repertoriul ales pe măsura acestor calități, și, este de apreciat, existând obligativitatea ca una din cele două piese interpretate să fi fost premiată la secțiunea Creație a festivalului. A fost să fie seara de 21 octombrie o emoționantă bătălie a tinerelor talente. Merită să-i reamintim: Manuel Bălănică, Lavinia Bîrsoghe, Valentin Borșu, Anișoara Bragari, Cristina Bugnar, Petruț Richard Dorobanțu, Elena Dragomir, Darius Divian Iordănescu, Liliana Neciu, Anișoara Popescu, Nicoleta Rădinciuc, Ana Maria Stănoia, Gabriela Anca Șeicanu.

 

Întrecerea creatorilor

În a doua seară a festivalului, juriul a fost pus în fața unei situații mai puțin întâlnite până acum, și anume să departajeze, doar la două-trei puncte, cei 14 compozitori concurenți veniți din... România Mare, care, aproape toți, s-au întrecut pe sine, ca să stabilească ierarhia premiilor. Ar mai fi de remarcat calitatea lirică a versurilor. Și ca o noutate: începând cu cea de-a 54-a ediție a festivalului s-a acordat Trofeul „Crizantema de aur” la secțiunea de Creație a Romanței. Iată care au fost cei 14 finaliști ai Concursului de Creație: Octavian Coteț, Mircea Aurel Ciugudean, Marcel Morărescu, Petre Marcel Vârlan, Bela Andrasi, Camelia Florescu, Marcel Iorga, Dumitru Caulea, Stelian Coman, Horia Făgărășanu, Marin Voican, Maricel Maxim, Adrian Beldiman,Viorel Covaci.

 

Recitaluri de excepție

Intrate în tradiția festivalului, și cu toate că au fost restricționate ca „timp scenic”, recitalurile au fost răsplătite cu aplauze îndelungate de spectatori, atât cât au fost îngăduiți în sala de spectacol a Teatrului „Tony Bulandra” de limitările impuse de precauțiile sanitare. Și, haideți să afle și cititorii noștri, dăruindu-le, din sufletul lor, binemeritatele aplauze, cine au fost admirabilii recitaliști în microrecitalurile „La izvoarele romanței”: interpreții de romanță populară Cristian Fodor și Alexandru Pugna (21 octombrie). Concertul „Tinerețea Romanței” de vineri, 22 octombrie, a adus la rampă reprezentanți ai noii generații de interpreți valoroși de romanță, majoritatea fiind deținători ai trofeului și altor premii importante la Concursul de Interpretare, cu repertorii în care au fost promovate romanțe premiate la Concursul de Creație:

Alina Huțu – Trofeu 2020, Cristina Beldean Moșuțan – Premiul I 2020, Ana Maria Donose – Premiul I 2019, Samuel Barani – Trofeu 2019, Nicoleta Vasile – Trofeu 2018, Alina Ureche – Premiul I 2018, Marius Bălan – Premiul special creație 2020, Rodica Anghelescu – Premiul I 2012, Bogdan Hrestic – Premiul I 2003, Cristina Dan – Premiul I 2005, Zorina Bălan – Trofeu 2016, Yuriy Tsiple Yura – Invitat special, Andreea Tican - Boboc de crizantemă și Grupul târgoviștean „Dorulețul”, condus de Mihail Vlădăreanu (22 octombrie). Evenimentul a deschis Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței”, asociat festivalului, care va continua până la sfârșitul anului în colaborare cu instituții muzicale prestigioase din România.

Seara magică a recitalurilor a fost cea din Gală (sâmbătă, 23 octombrie), în concertul „Te iubim, Romanță”, în care au fost călduros aplaudați Matilda Pascal Cojocărița, Vlad Miriță, Daniela Vlădescu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Paul Surugiu, precum și de Alina Mavrodin Vasiliu, acest atât de pasionat și de dedicat „spiritus rector” al „Crizantemei de aur”, și fără de a cărei neostenită zbatere, ediția 2021 ar fi fost anulată de spaima produsă de pandemia coronavirusului. De reținut că îndrăgitul Paul Surugiu și-a vernisat și o florală expoziție de pictură în foaierul Teatrului „Tony Bulandra”, în consonanță cu tandrele rezonanțe ale „Crizantemei de aur”, oferind în Gală una dintre lucrările sale de pe simeze, realizată în foiță de aur, câștigătoarei Trofeului „Crizantema de aur” la secțiunea de Interpretare.

 

Strălucitoarea Gală a Laureaților

Și a fost ultima seară a acestei eroice ediții a festivalului muzical autumnal târgoviștean din vreme de pandemie, așteptată cu sufletul la gură nu numai de concurenți, ci și de spectatori și de telespectatorii TVR 3 – post care a transmis integral în direct cele trei seri ale „Crizantemei” - iar în seara de Gală, inclusiv de radioascultătorii postului Radio România „Antena Satelor”. Momentul, deci, atât de așteptat, a fost oficiat de dna Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, aceasta transmițând și un mesaj de apreciere a festivalului, de marele compozitor Eugen Doga, la rându-i adresând un cuvânt de unire românească prin romanță, de dr.ec. Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și de jr. Daniel-Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, acesta promițând că ediția a 55-a va fi găzduită în 2022 de o sală de spectacole modernă și generoasă ca spațiu. De bună seamă, cu grație, amfitrionul acestui moment de vârf al ediției a 54-a a fost, și nici nu se putea să fie altfel, sufletul festivalului, cum pe drept cuvânt, au apreciat-o multe personalități invitate în juriile „Crizantemei”, Alina Mavrodin Vasiliu, cea care a mulțumit la scenă organizatorilor festivalului. Este locul aici să apreciem la superlativ acompaniamentul celor două orchestre tradiționale ale festivalului „Dor românesc” și „Romanța” de sub baghetele maeștrilor dirijori Ștefan Cigu și, respectiv, Lucian Vlădescu, dar și prezentările inspirate ale actorilor Miruna Ionescu, Alexandra Velniciuc, Silviu Biriș și ale simpaticului critic muzical Octavian Ursulescu. Și tot aici este demn de a fi amintit momentul poetic al actorilor Miruna Ionescu și Silviu Biriș, pe versuri aparținând unor poeți clasici români, în acompaniamentul la „instrumentul zeilor” al sensibilei harpiste Cristina Munteanu.

A fost apreciată de toată lumea scenografia de o delicată poezie a toamnei sub clar de lună, semnat de Bogdan Dobre. De aprecieri unanime s-a bucurat întreaga ambianță superbă creată la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște de echipa condusă de regizorul și managerul Mihai Constantin Ranin.

Jurii cu personalități remarcabile

Iată acum cele două jurii ale celei de-a 54-a ediții a „Crizantemei de aur” și, din care, și de astă dată au făcut parte personalități remarcabile ale vieții culturale din România și din... România de dincolo de Prut / Republica Moldova.

La Concursul de Interpretare:

Eugen Doga, compozitor, artist al poporului, maestru emerit al artei, academician – Președintele de onoare al Juriului; Daniela Vlădescu - managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Antoniu Zamfir - managerul Operei Române Craiova; Matilda Pascal Cojocărița - interpret de romanțe, directorul ansamblului “Dor românesc” de la Bistrița; Paul Surugiu – interpret de muzică ușoară și romanțe, actor și realizatorul emisiunii „Drag de România mea” la TVR 2; Mihai Irimia – artist liric, director artistic al Operei din Brașov; Ileana Vieru – interpretă de romanțe, realizator de emisiuni la Radio România „Antena Satelor”; Alina Mavrodin Vasiliu - interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

La Concursul de Creație:

Viorel Gavrilă – compozitor, membru UCMR, vicepreședinte UCMR-ADA, Președintele Juriului; Mircea Drăgan, Nicolae Caragia, Adrian Romcescu – compozitori, membri UCMR; Svetlana Bivol – muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova; Marian Stârcea – compozitor, director artistic al Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău; Petre Neamțu – compozitor, dirijorul orchestrei „Folclor” a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău; George Coandă – poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Organizatori și parteneri

Ediția a 54-a a „Crizantemei de aur” a fost asigurată organizatoric de Primăria și Consiliul Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” - gazda evenimentului autumnal, sub onorantul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și cu sprijinul colaboratorilor: Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște (direcția artistică). Coproducătorul TVR merită din plin toate aprecierile pentru efortul de a transmite integral în direct cele trei seri de festival, spre bucuria a milioane de români. Iar partenerul media Radio România a asigurat o promovare de excepție a festivalului. Iar sponsorii acestei ediții au fost: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING, ADELLE STYLE. Cu toții merită, având în vedere condițiile pandemice în care s-a desfășurat această ediție, sinceră gratitudine și toate aplauzele noastre.

Cuvânt de încheiere

Și ar mai fi de spus că ediția a 54-a a „Crizantemei de aur” a fost pusă sub semnul omagierii marilor poeți Vasile Alecsandri (200 de ani de la naștere), George Coșbuc (155, tot de la naștere) și Octavian Goga (de asemenea, 140 de ani de la naștere), prilej de lansare a antologiei „Dorurile mele”, realizate de neobositul interpret Gheorghe Sărac. Și, așa cum se precizează în caietul-program, evenimentul s-a realizat cu sprijinul Fundației „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației ilustrului compozitor de romanțe Henry Mălineanu, precum și omagierii compozitorilor Ionel Fernic și Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere), Temistocle Popa și Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naștere). Acestea fiind zise, punem punct aici cronicii de eveniment cu o concluzie indubitabilă: în condiții de gravă „criză sanitară”, ediția a 54-a a „Crizantemei” a fost, totuși, una de eclatant succes, sub semnul ocrotirii divine.

 

Premiile ediției a 54-a:

Concursul de Interpretare:

Trofeul „Crizantema de aur” – Cristina Bugnar (Bistrița)

Premiul I – Anișoara Bragari Moroșanu (Chișinău)

Premiul al II-lea – Darius Divian Iordănescu (Timișoara)

Premiul al III-lea – Liliana Neciu (Cluj)

Premiul special „Ioana Radu” – Anișoara Popescu (Craiova)

Premiul „Tinerețea Romanței” – Elena Dragomir (Târgoviște)

Premiul „Cetatea Romanței” – Petruț Richard Dorobanțu (Pucioasa)

Premiul „Romanța ne unește” – Valentin Borșu (Diaspora – Canada)

 

Concursul de Creație:

Trofeul „Crizantema de aur” – Horia Făgărășanu (Timișoara)

Premiul I – Adrian Beldiman (Chișinău)

Premiul al II-lea – Camelia Florescu (București)

Premiul al III-lea – Octavian Coteț (Chișinău)

Premiul special „Ionel Fernic” – Petre Marcel Vârlan (Brașov)

Premiul special „Romanța ne unește” – Viorel Covaci (București)

Premiul special „Cetatea Romanței” – Bela Andrași (Lupeni)

Premiul special „Tinerețea Romanței” – Marcel Iorga (Vaslui)

Premiul special „Henry Mălineanu” – Dumitru Caulea (Cernăuți).

 

 

 

 

 

 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale