Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.07.2014 00:20

VIDEO :: Jale la Lungulețu!


A A

2500 hectare de cartofi, distruse

2500 hectare de cartofi, distruse
În timp ce unii agricultori au renunțat la recoltarea cartofilor, alții încearcă totuși să recupereze ceva, dacă nu pentru vânzare, măcar pentru consum!

❚ Sunt zone în care peste 90% din producția de cartofi s-a stricat ❚ Din cauza ploilor excesive, cartofii au putrezit în pământ ❚ Cultivatorii sunt disperați, întrucât și anul acesta vor fi nevoiți să vândă în pierdere ❚ Dacă pentru un kilogram de cartofi, țăranii au investit peste 60 de bani, prețul în piața de gros variază între 25 și 45 de bani

 

CORVIN DUMITRICÃ


 

Peste 2500 de hectare de culturi de cartofi au fost distruse în proporții ce variază între 30% și 70%, în funcție de zonă, din cauza cantităților excesive de precipitații. O spun atât cultivatorii, cât și reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița.

 

Practic cartofii au putrezit în pământ, iar când a venit vremea recoltării, mulți au renunțat din cauza costurilor ridicate. Dacă pentru un kilogram de cartofi, țăranii au investit peste 60 de bani, prețul în piața de gros variază între 25 și 45 de bani. În aceste condiții cei mai mulți dintre cultivatori nu-și vor recupera nici măcar investiția!

 

Disperare mare în rândul cultivatorilor

Producătorii de cartofi susțin la unison că sunt în mare pierdere, iar munca lor de un an s-a dus… pe apa sâmbetei.

 

 

● “Foarte mulți cartofi s-au stricat din cauza ploilor. În zonele unde au fost cultivați cartofii timpurii, peste 50-60% din producție s-a pierdut. Anul acesta nu ne vom scoate investițiile. Întreaga muncă a fost în zadar. Sunt locuri unde cartofii s-au stricat și în proporție de 90%”.

● “Este de plâns când vezi ce s-a ales din munca noastră. Nu scoatem nimic”.

● “Am scos cam trei tone de pe jumătate de hectar, deși în mod normal am fi scos în jur de 15-20 de tone. E tot ce am putut alege, adică mai nimic. Suntem în mare pierdere”.

● “Au fost ploi foarte multe, iar cartofii au avut de suferit. S-a dus recolta bună anul acesta. Pentru cei din zonă este foarte grav. Ne-am pierdut speranțele de a scoate măcar investiția”.

În luna mai a acestui an, cei mai mulți dintre cultivatori se așteptau la o producție record. După aproape două luni de precipitații, însă, mulți abia dacă au mai scos o treime din cantitatea preconizată.

 

Producătorii de cartofi, în preajma falimentului

Îngrijorat de această situație este și primarul de la Lungulețu, Ion Vlad.

“Sunt terenuri unde oamenii au renunțat să recolteze. Jumătate din producție a rămas pe câmp, pentru că nu mai aveai ce să salvezi. Primăvara și vara au fost excesiv de ploioase, așa cum nu am mai văzut până acum, iar cartofii sunt sensibili la umezeală. Sunt zone în care peste 90% din producția de cartofi s-a stricat. Cum prețul cartofului este foarte mic, pentru producători această situație înseamnă falimentul”, ne-a declarat Ion Vlad, primarul comunei Lungulețu.

Reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița cunosc situația de la Lungulețu și spun că țăranii vor fi sprijiniți pentru a putea menține culturile și în anii următori.

“Anul acesta a fost unul cu precipitații excesive. La Lungulețu s-a cultivat o suprafață foarte mare de cartofi. Se știe că cei mai sensibili la umiditate sunt cartofii, așa că aceștia au avut cel mai mult de suferit. Suprafețele afectate variază între 30-70%. În afară de cantitate, și calitatea cartofului a avut de suferit. Suntem în situația să facem evaluările impuse. Printr-un ordin al prefectului, la nivelul județului s-a creat o comisie formată din reprezentanți ai Direcției Agricole, ISU, care să evalueze pagubele produse și să facă o estimare a pierderilor. Încercăm să găsim modalități pentru recuperarea pagubelor, să-i ajutăm pe producătorii agricoli”, a precizat Meluca Dragomir, director executiv Direcția Agricolă Dâmbovița.

Până când vor primi despăgubiri, țăranii de la Lungulețu vor fi nevoiți să vândă cartofii în pierdere.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale