Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.12.2014 00:21

Remember


A A

22 de ani de învățământ universitar la Târgoviște

22 de ani de învățământ universitar la Târgoviște
Institutul de Cercetări Multidisciplinare, deschis anul acesta, una dintre cele mai importante realizări ale Universității din 2014 și din toată istoria sa

❚ Universitatea Valahia i-a avut invitați, în cadrul unui eveniment organizat de conducerea instituției, pe membrii fondatori ❚ Astfel, prof.univ.dr.doc. Florea Oprea, în prezent academician, alături de profesorii universitari doctori Ion Cucui, Paraschiv Vagu, Gheorghe Bârlea, Mihai Iurcu, Nicolae Olariu și Marin Cârciumaru au deschis „cutia” cu amintirile începutului pentru Jurnal de Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU

 


 

Membrii fondatori ai Universității Valahia din Târgoviște (UVT) au fost invitați de onoare ai Senatului și ai conducerii UVT, personal ai rectorului, conf.univ.dr. Călin Oros, și ai cadrelor didactice, pentru a sărbători împreună 22 de ani de la înființarea instituției de învățământ. Au fost prezenți la eveniment: prof. univ.dr.doc. Florea Oprea, în prezent academician, prof.univ.dr. Ion Cucui, președinte al Senatului UVT, prof.univ.dr. Paraschiv Vagu, prof.univ.dr. Gheorghe Bârlea, prof.univ.dr. Mihai Iurcu, prof.univ.dr. Nicolae Olariu, prof.univ.dr. Marin Cârciumaru.

Debut greu, drum sinuos, dar prezent în forță

Cu toții au deschis „cutia amintirilor” pentru Jurnal de Dâmbovița, evocând momente de început și aprecieri privind prezentul. Acad. Florea Oprea a ținut să precizeze: „Am avut în jur niște oameni care m-au înțeles și la nivelul primăriei, și la nivel județean”. Cu cadre universitare de la București și Galați s-a format primul colectiv: „Am acoperit tot profilul universității cu corifei. Am reușit să creez o școală care, iată, s-a dezvoltat continuu. Sunt mândru de ceea ce văd astăzi”, a declarat acad. Florea Oprea. Prof.univ.dr. Ion Cucui și-a amintit că totul a pornit de la o idee: „Nici nu știam dacă o să fie greu sau ușor. S-a pornit de la ideea de a realiza învățământ superior la Târgoviște”. Universitatea a luat ființă în anul 1992, când s-a mărit grupul fondatorilor la 22, un număr important de profesori cu multă experiență, în fruntea cărora s-a aflat prof.univ.dr.doc. Florea Oprea. Practic, Colegiul cu două specializări (economică și tehnică), înființat în 1991 sub patronajul Universității „Dunărea de Jos” și care își desfășura cursurile pentru 50 de studenți la Casa Tineretului, s-a transformat în universitate de sine stătătoare: acest lucru s-a realizat prin Hotărâre de Guvern la 1 iunie 1992. S-a pornit la drum, iar numărul studenților din primul an „de viață” a ajuns la 1000. Între timp, a apărut un nou proiect, campusul universitar. „Într-adevăr nu este terminat, dar este avansat”, a mai arătat președintele Senatului. De amintit că proiectul Institutului de Cercetare, inaugurat anul acesta în campusul universitar de premierul Victor Ponta, a fost câștigat în anul 2010, în perioada în care prof.univ.dr. Ion Cucui a fost rectorul UVT. Domnia sa a mai precizat că tinerii formați la universitatea din Târgoviște pot ocupa funcții importante oriunde în Europa și în lume.

Încet, dar sigur, UVT pe drumul afirmării

Fondator al Facultății de Științe Economice, prof.univ.dr. Paraschiv Vagu și-a amintit drumul anevoios de la început, dar care a schimbat fața Târgoviștei. Domnia sa crede că în momentul de față trebuie revăzută strategia UVT, pentru că lucrurile s-au schimbat, în sensul că sunt profesori care dispar. Un alt membru fondator, prof.univ.dr Gheorghe Bârlea, a ținut să amintească: „Lucrul cel mai important pe care ar trebui să-l subliniem este grija pe care actuala conducere o are pentru păstrarea unei continuități. Se află aici toată vechea echipă, cei mai buni dintre cei buni și fondatorii, ceea ce înseamnă că un rector nou și ambițios știe că inovația nu se poate face rupând punțile spre trecut”. Despre începuturile învățământului superior de la Târgovi ște au mai vorbit profesorii universitari doctori Mihai Iurcu, Nicolae Olariu și Marin Cârciumaru, referindu-se la greutățile prin care s-a trecut pentru a fi convinși miniștrii de atunci să semneze proiectul de hotărâre și să susțină înființarea UVT. „Și mai greu a fost să-l convingem pe dl Theodor Stolojan, care era de aici, dar care a fost împotrivă. Ne-a ajutat atunci dl Ion Aurel Stoica, a ridicat problema în guvern. Așa am câștigat și ne-au aprobat atunci nouă și celor de la Tg. Jiu”, și-a amintit prof.univ.dr. Mihai Iurcu.

 

O „lovitură grea” primită de la guvernul Boc a fost trimiterea la pensie a „cremei” profesorilor universitari: „Se recuperează, cei tineri vin din urmă, dar a fost o lovitură grea”, a concluzionat prof.univ.dr. Mihai Iurcu. Prof.univ.dr. Nicolae Olariu a rememorat: „Un început plin de speranțe. Am avut șansa să capacitez mulți dintre colegii din București de la Institut și de la alte institute de cercetări, de la Politehnică. S-a creat o echipă de elită încă de la început. Nu a fost greu. A fost foarte bine!”. Prof.univ.dr. Marin Cârciumaru a vorbit despre începutul care nu a fost ușor, dar și despre satisfacția a ceea ce este astăzi UVT. „Am fost profesorul care a dat primul doctor al UVT, care a ajuns profesor”. Prof.univ.dr. Marin Cârciumaru este și fondator al Școlii Doctorale de la UVT: „Universitatea are meritul să fi scos sute de doctori în mai multe domenii, primul fiind cel de Istorie, urmat de Management, Contabilitate, Știința Materialelor”.

S-a subliniat strădania actualei conduceri de a ține pe linia de plutire nivelul cercetării științifice din UVT: „Dacă nu ai cercetare științifică, nu se pot defini cadrele didactice universitare”, a încheiat prof.univ.dr. Marin Cârciumaru. Vă reamintim că Institutul de Cercetări Multidisciplinare, deschis în campusul Universității Valahia Târgoviște, a fost inaugurat anul acesta, pe 24 octombrie, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din 2014 ale UVT, ale Târgoviștei și ale județului. Institutul are ca domeniu principal de cercetare energiile regenerabile: eoliană, solară, termică și energiile convenționale, iar ca domenii secundare: Studiul materialelor, Inginerie electrică, Electronică, Științe sociale, Științe politice, Teologie. Prin dotările făcute în acest Institut, în cadrul unui proiect european în valoare de 13 milioane de euro, s-a achiziționat aparatură de vârf care nu există la acest moment în niciun alt centru universitar din România.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale