Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro01.08.2022 00:18

În județul Dâmbovița,


A A

Ziua Imnului Național, marcată și la Târgoviște

Ziua Imnului Național, marcată și la Târgoviște

V.A.


 

Ziua Imnului Național al României a fost marcată și în acest an, în data de 29 iulie, de autoritățile locale și județene la Târgoviște, în Piața Tricolorului printr-o serie de manifestări solemne cu caracter cultural și religios. Astfel, evenimentul a debutat prin primire onorului de către Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, după care un sobor impresionant de preoți, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a oficiat o înălțătoare slujbă religioasă. Au urmat alocuțiunile autorităților privind semnificația Zilei Imnului Național al României, succedate de un moment artistic susținut de un elev al Școlii Populare de Artă „Octav Enigărescu” din Târgoviște. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

„Imnul este unul dintre simbolurile naționale care ne apropie și ne reamintește cât de important este să fii mândru că ești român. Este cea mai bună ocazie de a ne aminti încă o dată de sacrificiile făcute de înaintașii noștri. Avem datoria să le păstrăm, consolidăm și să le transmitem tinerei generații fără a șovăi. «Ziua Imnului Național» este și îndemnul să privim cu încredere și în viitor”, a declarat Prefectul jud. Dâmbovița, Claudia Gilia.

„«Deșteaptă-te, române!» ține strâns în versurile sale spiritul unui neam care își respectă trecutul, valorile, dar și lucrurile frumoase spre care tinde. Imnul Național vibrează în sufletele românilor, fiind și un îndemn de a străbate uniți drumul nostru prin istorie”, a transmis președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române”, mă emoționez, spun adevărul. Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române” și văd steagul înălțându-se în dreptul unor campioni, simt un fior, spun adevărul. Eu aud în cuvintele lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann strigătul cel mai sincer al poporului după credință, eliberare, viață demnă. Valori absolute atunci și acum și pentru totdeauna”, a fost mesajul primarului Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.

În anul 1832 Anton Pann a compus, pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu, romanța „Din sânul maicei mele“, a cărei linie melodică a fost preluată în anul 1848 de Andrei Mureșanu pentru poemul său „Un răsunet”, care avea să devină imnul național „Deșteaptă-te, române”. Multe alte documente inedite care dau mărturie despre importanța Romanței - gen de patrimoniu în cultura națională care se află în geneza Imnului Național al României – se află la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște - unic în România, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și care face parte din structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Moscova încă nu crede în lacrimi
"Sfinxul și Babele din Bucegi aparțin județului Dâmbovița!"
Pompierii au înfruntat un incendiu forestier
„Nu vom ieși în stradă, vrem doar să se respecte legea”
Un bărbat de 34 de ani, reținut de polițiști
Lucrări avansate la stadionul „Eugen Popescu”
Planeta Pământ, în fața focului nuclear
"Pe banii MAI se încearcă repararea acoperișului Poliției Municipale"
Reabilitare de amploare la Târgoviște!
Sfidătoarea nesimțire


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Moscova încă nu crede în lacrimi

Joe Biden, președintele SUA, de la universala tribună a ONU de la New York, ferm și fără să-i tremure vocea, deci, la vârsta-i matusalemică, a anunțat și el mapamondul că Vladimir Putin minte fără pic de rușine cum că Occidentul euro-atlantic a amenințat Rusia cu lovituri nucleare, dar dacă Kremlinul va cuteza să lanseze vreo rachetă nucleară spre ținte NATO, proporțional va fi și răspunsul. Devastator pentru... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale