Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro11.11.2021 00:17


A A

Un simpozion național târgoviștean și valorificarea moștenirii celebrei „Școli de la Târgoviște”

Sâmbătă, 6 noiembrie a.c., la sediul editurii târgoviștene Bibliotheca, a avut loc, online, din cauza rigorilor preventive impuse de pandemia de COVID-19, ediția a VIII-a a simpozionului național „Școala de la Târgoviște. Receptarea operei”, organizator fiind Societatea Scriitorilor Târgovișteni (SST), cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

De astă dată, în spiritul tezei acad. Mihai Cimpoi și a scriitorului și istoricului literar George Toma Veseliu, conform căreia Societatea Scriitorilor Târgovișteni este continuatoarea „Școlii literare și artistice de la Târgoviște”, după ce 7 ediții au fost valorificați critic corifeii acestei școli, acum, deci, primii dintre continuatori intrați în arena opiniilor critice, au fost scriitorii Mihai Stan, Tudor Cristea, George Coandă și istoricul și criticul literar Victor Petrescu.

Cei patru intrați în vizorul critic au fost portretizați pertinent de remarcabili literatori, colegi în SST, ceea ce nu i-a împiedicat să fie, în critica adusă, obiectivi și, iată, îi numim pe acad. Mihai Cimpoi, care a avut de la Chișinău privilegiul, pe lângă comunicare, să aibă cuvântul în deschiderea și în închiderea/concluzia simpozionului, prof.univ.dr. Gheorghe Petre Bârlea, Corin Bianu, Margareta Bîneață, Titi Damian, Ana Dobre, Aurelian Silvestru, Mădălina Simionescu Cojocaru, Elena Stan-Bădulescu, Emil Stănescu, George Toma Veseliu.

Aceștia au fost comunicatorii în direct, alții putând fi regăsiți în paginile masivului proceedings „Școala prozatorilor târgovișteni. Tradiție și continuitate” – un proiect finanțat din Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură – cum sunt Aurel Maria Baros, Agnes Terezia Erich, Marin Iancu, Daniela Olguța Iordache, Florentin Popescu. Cei patru luați în vizor, la rândul lor, au susținut comunicări, excluzându-se pe sine din discuție, și referindu-se la ceilalți.

Atitudine, nu numai de modestie, cât, mai ales, de bun simț. Important, ca o concluzie a lucrărilor simpozionului, a fost/este că, la ora actuală, și, s-a subliniat accentuat în dezbatere, se manifestă o relevantă continuitate a celebrei școli de la Târgoviște, Societatea Scriitorilor Târgoivșteni fiind „forța motrice” a acestei continuități care face din fosta mare Cetate de Scaun voievodală un puternic centru cultural-literar românesc. Lucrările simpozionului au fost moderate cu tact, empatic, de scriitorul Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni și redactor-șef al revistei „Litere”.

 

 

 

G.C.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

De mâine, până luni, 24 Ianuarie, Romanța (re)unește români de pretutindeni în Cetatea istorică a Târgoviștei
Complexul Muzeal ,,Curtea Domnească” pregătește numeroase activități pentru elevi și studenți
Casa d’ Italia revine din nou în atenția consilierilor locali târgovișteni
Integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, greu de realizat?
Dificultăți la realizarea planurilor de urbanism general
Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mitropolitul Nifon, membru în comisia de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
Programul "Tinerețea Romanței", lansare cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Vindecarea celor zece leproși
Infrastructura școlară, în plin proces de reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Criza și liderii adevărați (II)

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, œSănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membruœ, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toții un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale