Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.05.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.

Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.

Marți, 21 mai 2024, s-a derulat a doua dezbatere dintre posibilii presedinți ai viitoarei Comisii Europene. Evenimentul a fost organizat de think tank-ul Brugel și prestigioasa publicație Financial Times. Tema principală a fost legată de dezvoltarea economică a UE. A fost a doua dezbatere de acest gen din acest sezon, după cea de la Maastricht.

La întrevederea de 75 de minute, începând cu ora 17.00 CET, au fost prezenți 4 candidați: Ursula von der Leyen (European People’s Party); Nicolas Schmit (Party of European Socialists); Sandro Gozi (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party); Anders Vistisen (Identity and Democracy Party). Din nou, partidul ECR nu a participat la dezbatere. Surprinde și absența verzilor.

Interesant trendul de la liberalii europeni. Alegerile pentru Spitzenkandidat sunt de fapt dezbateri la care participă pe rând cei din echipa europeană ALDE. Nu mai e un candidat unic, precum carismaticul Guy Verhofsradt din 2014. Tonul a fost dat în 2019 cu o surprinzătoare listă liberală de 7. Acum avem o lista Team Europe de 3 "posibili președinți", inclusiv Sandro Gozi, partener de guvernare cu fostul premier italian Mateo Renzi și autorul cărții despre generația Erasmus.

Câteva citate de la dezbatere: Ajutoarele de stat nu trebuie să fragmenteze piața internă (Schmit), Ne trebuie campioni industriali pentru a avea competitivitate pe plan mondial (von der Leyen), E nevoie atât campioni industriali, dar și să sprijinim IMM-urile (Schmit), Criza pandemică ne-a învățat ce important este să avem diversitate în lanțul de aprovizionare (von der Leyen), Ne trebuie noi resurse pentru bugetul european, să cheltuim mai bine împreună (Schmit), E nevoie de mai multă cooperare europeană pentru apărare și securitate (von der Leyen), Apărarea europeană are un cost, trebuie finanțată (Schmit), Trebuie să avem un mai mare budget european, să ieșim din schema anului 1988 cu contribuția țărilor membre de doar 1% (Gozi), Cred în proiectul „Made in EU” (von der Leyen), UE trebuie să fie putere militară și economică (Gozi). În afara candidatului ID, care a atacat în permanență, doar Sandro Gozi a criticat deschis candidații din platou: Oamenii EPP nu au făcut nimic în 5 ani să avanseze proiectul capital market union; Nu ați protejat la nivelul grupului S&D în nici un fel IMM-urile.

Interesant cum Nicolas Schmit a pomenit în intervențiile sale de patru ori numele lui Jacques Delors, iar Sandro Gozi de două ori trioda liberală Macron – Breton – Kallas. Ca și element surprinzător, a fost menționat de către Nicolas Schmit cum producători chinezi de panouri solare s-au retras dintr-o licitație de achiziții publice din România, după ce UE a lansat o anchetă privind subvențiile străine.

 


Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Rolul concesiilor strategice în construcția europeană
Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (I)
De ce este nevoie de o strategie europeană
Gândire europeană
Herr Fritz, nein! Hai, las-o baltă!


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale