Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.01.2022 00:13

În contextul protestelor elevilor,


A A

Sorin Ion vine cu lămuriri în scandalul burselor de merit

Sorin Ion vine cu lămuriri în scandalul burselor de merit

*Sorin Ion a subliniat faptul că bursele școlare au crescut cu 60% față de anul 2020, când acestea erau asigurate de la bugetul local

 

Fostul inspector general din județul Dâmbovița și actual secretar de stat al Ministerului Educației, Sorin Ion a vorbit pe marginea subiectului burselor de merit, care a stârnit revolta în rândul elevilor din toată țara. Acesta a explicat care au fost motivele pentru care Ministerul Educației a luat decizia ca pragul minim pentru acordarea burselor de merit să fie ridicat cu un punct, de la 8,50, la 9,50. De asemenea, Sorin Ion a subliniat faptul că bursele școlare au crescut cu 60% față de anul 2020, când acestea erau asigurate de la bugetul local. Din 2021, pentru prima dată în istorie, aceste burse au fost susținute de la bugetul de stat, reprezentând și o creștere semnificativă a sumelor.

„Au crescut substanțial cuantumurile burselor”

„Zilele trecute, la Palatul Victoria, am avut o întâlnire cu elevii, în prezența primului ministru pe tema acordării burselor de merit. Discuțiile au decurs în felul următor... Ce s-a întâmplat în acest an și de unde este supărarea? Anul acesta, bugetul pentru burse a crescut la 1,031 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, față de anul precedent, bugetul de burse a crescut cu aproximativ 60%. Aș vrea să reținem asta, nu e vorba în nici un caz de tăierea vreunui buget de burse, ci este o creștere cu 60%.

Ce s-a întâmplat de fapt…și asta nu spune nimeni, din păcate…cuantumul bursei de performanță față de anul trecut a crescut de cinci ori, de la 100 de lei, la 500 de lei, cuantumul bursei de merit a crescut cu 100%, de la 100 de lei, la 200 de lei, cuantumul bursei de studiu a crescut cu 50%, la 150 de lei, iar cuantumul bursei de ajutor social a crescut și ea cu 100%. Prin urmare, au crescut substanțial cuantumurile burselor. Discuțiile din ultima vreme au vizat o singură categorie, bursa de merit, acolo unde, Ministerul Educației a considerat că este necesară definirea cuvântului merit.

În țara aceasta sunt puțin peste 1.500.000 de elevi, care sunt eligibili pentru burse de merit, pentru că este vorba despre elevii de la învățământul gimnazial, liceal și profesional. Dintre aceștia, la sfârșitul anului școlar precedent, peste jumătate, mai precis, undeva la 732.000 ar fi beneficiat de bursă de merit. Acum, vă întreb eu, unde mai este aici meritul? În acest fel, s-ar fi oferit burselor de merit o conotație de burse sociale.

Burse sociale avem separat, iar bursa de merit trebuie să rămână de merit. Prin urmare, în urma ridicării plafonării, am obținut un număr de 25% de elevi eligibili. După părerea noastă, asta înseamnă merit. În alte cuvinte, am preferat să dăm mut mai mulți bani unor categorii de elevi, care cu adevărat trebuie să beneficieze de ele, decât să mergem pe principiul comunist, să dăm câte puțin, ca să ajungă la toată lumea”, a transmis secretarul de stat al Ministerului Educației, Sorin Ion.

 

 

 

 

 

 

Ștefan KhalilComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Admiterea la Facultatea de Teologie din Târgoviște
Slujire arhierească la Catedrala din Târgoviște
Hramul mănăstirii Peștera
Adevăratele alegeri!
Promovabilitate de 69,74% în județul Dâmbovița
Universitatea „Valahia” din Târgoviște, reprezentată în Grecia
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Biblioteca Județeană, în căutarea unui sediu pentru filiala de carte în limbi străine
2644 de elevi prezenți la a doua probă scrisă a Examenului de Bacalaureat
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Babel 2022, la final


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șansa României (I)

Războiul din Ucraina a adus o poziționare europeană fantastică pentru România. Să trecem peste mesajele imediate, în special legate de imagine, și să vedem cum abordăm, structurat, această fereastră de oportunitate.

Resursele naturale, fie ele gaze naturale sau metale prețioase, devin incredibil de importante în jocul autonomiei strategice europene. România are nevoie acum de o abordare... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale