Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.07.2024 00:20

Editorial


A A

Prefacerea lumii pe Coasta de Azur (II)

Prefacerea lumii pe Coasta de Azur (II)

Dar să revin la prima mea impresie, atunci când, așa cum am mărturisit, m-am trezit, când nu mă mai așteptam, pe Coasta de Azur. Sincer, nu am fost emoționat până la lacrimi, deja știam mult despre acest „colț de rai”, cum îl văd unii, mai ales poeți, pictori și cineaști; ca atare, nu am căzut pe spate nici pe Promenade des Anglais, la Nisa, și nici pe Boulevard de la Croisette, la Cannes.

Am ținut, însă, morțiș să-mi port pașii pe aceste străzi celebre pe care și i-au purtat câțiva legendari scriitori, pictori și artiști, cum au fost cei ai compatriotului Panait Istrati pe când, ca să-și asigure traiul de fiecare zi, făcea poze oricui, ca fotograf ambulant pe Promenade des Anglais. La Nisa, o stradă oarecare îi are numele înscris pe o plăcuță la care nu prea se uită nimeni.

Totuși, iată, franțuzii nu l-au uitat. Oricum, încântat am fost de pitorescul acestui „țărm albastru”, simțind cum briza îngemănată a Alpilor Maritimi și a Mediteranei, insinuată prin coroanele spectaculare ale palmierilor evantai, mi-a alinat catifelat întreaga-mi ființă. Și cum marea, da, de un azur, liric aș zice, la rându-i, mi-a mângâiat blând gleznele - o tandră terapie -, cu unduirile ei la Saint-Raphael. Am fost, deci, pentru câteva zile, fericit în acest peisaj care, din capul locului, mi-a fost familiar.

Și, tocmai de asta n-am căzut pe spate. Cannes... Ah, era cât pe aici să uit! Neliniștit în curiozitatea-mi gazetărească, am căscat gura la VIP-urile care, la festivalul vestit de la Palatul Congreselor, impresionant prin grandoarea sa modernă arhitecturală, mișunau, dus-întors, pe imensul covor roșu, aplaudate și hăulite cu sârg mai ales alea de la Hollywood. Ei, vedeți, vorba lui Trump, America First! Și pe Croisette, o învălmășeală babilonică.

Toate limbile și toate culorile epidermice. Și dacă franceza o auzeai pe ici, pe colo, engleza era regină. Până și chinezii, care năpădiseră de-a binelea Promenada, o parlau de parcă ar fi fost de-ai Albionului, între ei, desigur, vorbeau în mandarină. Invazia, așa-zisă galbenă, era și aici în plină desfășurare. Cuceritoare și insistentă sub acel zâmbet neinfatuat, dar tainic. Și m-am întrebat dacă, într-adevăr, mă aflam în clasicul Hexagon.

(va urma)

 


 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale