Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.09.2021 00:14


A A

O statuie versus românii din Ardeal?

O statuie versus românii din Ardeal?

Baronul Samuel von Brukental, pe lângă faptul că a fost un pasionat colecționar de artă, a deținut și funcția de guvernator al marelui Principat al Transilvaniei între anii 1773- 1823, într-un moment când ideologia iluministă pătrunsese și în provincia intracarpatică, parte atunci a Imperiului Habsburgic. Iar baronul guvernator a fost să fie un mare adept al acestui curent, de fapt o mișcare postrenascentistă deschizătoare de orizont modern, existând și bănuiala că ar fi fost și tatăl natural al lui Gheorghe Lazăr dintr-o legătură ilegitimă cu o româncă din Avrig.

Totodată, a fost și un susținător al împăratului Iosif al II-lea în ceea ce privește desființarea iobăgiei în imperiu. Și, apropo de revoltă împotriva dezvelirii statuii baronului din piața centrală a Sibiului și din fața palatului muzeu care-i poartă numele, oficiată de președintele Klaus Werner Iohannis, se pare că, mai degrabă, a fost una împotriva acestuia, chiar la el acasă, și nu pentru că fostul guvernator i-ar fi condamnat la moarte pe capii revoltei de la 1784, Horia, Cloșca și Crișan.

Pentru că n-a avut nici un amestec în această condamnare care, de fapt, a venit direct de la împărat. N-aș fi scris acest editorial dacă revolta anti statuie, în fond contra Iohannis, nu m-ar fi dus cu gândul la o realitate, și tot de statui este vorba, pe care președintele, consângean cu Brukental, o cunoaște și o tolerează. Și, anume, politica Budapestei în Transilvania de sfidare a românilor prin reabilitarea, încurajând ridicarea de statui, a unor personaje ungurești, mai ales grofi, care au incitat la ură și asasinate împotriva românilor.

N-am nimic de reproșat, ca istoric, lui Samuel von Bruckental, care ne-a lăsat la Sibiu un admirabil palat muzeu de artă, cunoscut în toată lumea, dar atrag atenția că, de treizeci de ani încoace există, chiar la nivel guvernamental, o nenorocită politică, comandată din afara țării, să spunem clar, de la Bruxelles, de mistificare a istoriei românilor și de alungarea ei din școală. Or, cu cât li se dă de înțeles românilor că nu au istorie, cu atât mai mult pot fi transformați în zombi sau să fie alungați din propria patrie.

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!
Încrederea într-un Guvern (II)
Încrederea într-un Guvern (I)
Un moment de răscruce politică
Narațiunea politică a următorilor trei ani europeni (II)
Narațiunea politică a următorilor trei ani europeni (I)
O trăim și pe-asta: bulgarii ne aprind becurile (!?)
Taxa pe lux...
Al cincilea val letal...
Inconștiență sau iresponsabilitate?
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale