Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.11.2021 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Narațiunea politică a următorilor trei ani europeni (I)

Narațiunea politică a următorilor trei ani europeni (I)

De obicei, la sfârșitul anului privim spre viitor și analizăm ce ne va aduce noul an politic european. De data aceasta, permiteți-mi să proiectez principalele evenimente pe un orizont de trei ani, deci până în 2024. Ca să vorbim în termeni electorali, 2024 este un super-an, în condițiile în care vom avea alegeri în Uniunea Europeană și în Statele Unite, dar putem asista și la o schimbare de președinte în Rusia în acel an.

Cel mai probabil, Conferința privind Viitorul Europei va realiza în martie 2022 un raport care va consolida expresia „Cetățenii europeni își doresc o Europă mai puternică, atât pe plan intern, cât și pe plan global, iar recomandarea este accelerarea procesului numit Autonomie strategică a UE”. Spun accelerare, pentru că la nivelul JRC (Centrul Comun de Cercetare), aparținând Comisiei Europene, zeci de specialiști lucrează de câțiva ani la acest concept care va ieși treptat dintr-o nișă sectorială la nivelul strategiei UE.

Autonomia strategică este un concept, în care vom găsi în principal patru abordări sectoriale. Avem, desigur, politica de sănătate cu discuțiile despre vaccinare și Uniunea Sănătății. Ecologizarea este o prioritate, dar o atenție deosebită va fi acordată mobilității, prețului energiei și energiei nucleare. Digitalizarea va continua, cu un accent special pe suveranitatea digitală.

La nivelul pieței interne, este interesant de urmat procedura de focalizare pe campionii industriali europeni, într-un echilibru cu ecosistemul IMM-urilor pe care UE dorește să-l ajute la internaționalizare. Dacă totul decurge conform planului, UE va avea un cuvânt de spus în multilateralism, cu un accent clar pe evoluția structurilor globale.

(va urma)

 

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dacă Zelenski ar fi înțelept…
Dacă Zelenski are fi un înțelept...
Baba și Apocalipsa (II)
Baba și Apocalipsa (I)
Secetă!
Ne-a dat Dumnezeu de toate, dar noi le-am dat pe toate... și pe nimic
E nevoie de pragmatism
A-l interzice pe Păunescu
Prioritățile decidenților politici
Ghici cine vine la Cotroceni...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale