Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.03.2023 00:20

Editorial


A A

Moscovei îi este frică de... limba română (I)

Moscovei îi este frică de... limba română (I)

Când, deunăzi, în Parlamentul Republicii Moldova, s-a iscat o hărmălaie care s-a lăsat și cu bătaie, pe chestia alungării, pe bună dreptate, din Constituție a prevederii de inspirație moscovit-bolșevică privitoare la limba vorbită în sfertul de Românie de dincolo de Prut, poate nu toată lumea a sesizat fondul problemei.

S-a cerut de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate/PAS-pro-UE și Pro-România – ca sintagma „limba moldovenească”, o invenție stalinistă, să fie înlocuită cu aceea de „limba română”, pentru că e limpede ca lumina zilei că în Basarabia se vorbește de pe vremea lui Bogdan I, întemeietorul Țării Moldovei dintre Carpați, Ceremuș, Nistru, Dunăre și Marea Neagră și până în zilele noastre, dulcea și sfânta limbă a lui Mihai Eminescu și Sadoveanu.

Și cu toată opoziția violentă a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a ălora din Șor, cererea a trecut și, ca atare, în Constituția Republicii Moldova limba română își va ocupa locul de onoare. Și, hodoronc-tronc, în aparență, Kremlinul lui Putin s-a făcut foc și pară, iar cei în necunoștință de cauză - mai corect, a problemei -, s-au întrebat/se întreabă de ce?

În această chestiune, naivitatea ar fi o capcană. Căci, este bine a se ști că Moscova – indiferent că a fost bolșevică, și că, acum, e capitalist putinistă, dar cu ticuri dictatorial staliniste – nu va renunța, nici dacă e să se năruiască Kremlinul, la ce a fost imperiul țaristo-sovietic, dorindu-și cu criminală ardoare să-și recucerească vechile prăzi în pământurile altora.

Or, Republica Moldova/Basarabia, șantajată de trei decenii de după năruirea URSS, cu Transnistria – așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană -, pe care țarul Putin o consideră teritoriu al Federației Ruse, este pe trend geopolitic, așa minusculă statal geografic cum este, de o importanță geostrategică uriașă, readusă, fie și cu de-a sila în sfera de influență a Moscovei, constituind un „cap de pod” spre UE/NATO și o reinstalare a „imperiului răului” la Gurile Dunării.

(va urma)

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

C40 – spre neocomunismul / neofascismul distopic (II)
C40 – spre neocomunismul/neofascismul distopic (I)
Destabilizarea/haotizarea României...
Mergem până în Vietnam?
Sferele decizionale ale politicilor sectoriale
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului (II)
Jurnal de război. Alarmă! România sub focul Kremlinului
Gruparea forțelor anti-europene ia amploare
Noul an școlar, sub spectrul haosului
Întrebările toamnei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale