Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.11.2021 00:11

CRONICĂ PLASTICĂ


A A

Mihai Șerbănescu – pictorul în permanentă stare de neliniște creatoare

Mihai Șerbănescu – pictorul în permanentă stare de neliniște creatoare

Deunăzi, mânat de fireasca-mi curiozitate, și intelectuală, și de gazetar, am trecut pragul unicei și generoasei galerii târgoviștene Framing Art (N.B. Păcat că fosta „Galerie Albă” din centrul orașului, construită înainte de 1990 cu destinație precisă, aceea de a fi gazda unor expoziții de artă plastică, a devenit, în aceste vremuri de rătăciri în van... sediu de partid. Absurd, nu?).

Am zăbovit, preț de vreun ceas, în acea galerie, plimbându-mi privirile cu răbdarea și cu interesul cronicarului de artă, pe picturile lui Mihai Șerbănescu, unul dintre remarcabilii artiști ai șevaletului din această contemporaneitate românească atât de neliniștitoare nu numai pentru „omul comun”, dar și pentru omul de artă confruntat, volens-nolens, cu această realitate. Căci, neliniștea vremurilor acutizează neliniștea creatoare, ontologică, a artistului autentic, determinându-l, uneori, să se refugieze în arta sa, căutând să-și transceadă vremea prin autodepășire.

Este exact ceea ce a propus, ca mesaj existențial pictural, Mihai Șerbănescu în expoziția sa de la Framing Art. O expoziție care a pus în evidență certa eludare a unei capcane în care cad frecvent și cei mai talentați creatori de artă: manierismul rutinier. Mihai Șerbănescu lucrează în mai multe registre, de la reprezentarea clasică, dar cu inserții impresioniste, la un suprarealism bine temperat, exprimat în cele câteva tablouri înfățișând „pietrele însuflețite”. Există la Mihai Șerbănescu și un spectacular mixaj expresionist-suprarealist detectabil, de pildă, în (așa le-am perceput în propria viziune) bisericile „zidite” din aer-zare-mare, ori picăturile de ploaie într-un peisaj evanescent, cromatica populației fiind una muzical poematică.

Cu siguranță, Mihai Șerbănescu este, în sensul autodepășirii sinelui artistic, un adept al convergențelor curentelor, generând, astfel, mesaje mesaje metapicturale pe trendul unei postmodernități, anunțând o alt fel de semiotică a șevaletului și paletei de culori. Mihai Șerbănescu este, deci, un cutezător novator extrem de motivat, ceea ce îi conferă statusul unui artist plastic de excepție în contextul culturii românești de azi și de mâine.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

De mâine, până luni, 24 Ianuarie, Romanța (re)unește români de pretutindeni în Cetatea istorică a Târgoviștei
Complexul Muzeal ,,Curtea Domnească” pregătește numeroase activități pentru elevi și studenți
Casa d’ Italia revine din nou în atenția consilierilor locali târgovișteni
Integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, greu de realizat?
Dificultăți la realizarea planurilor de urbanism general
Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mitropolitul Nifon, membru în comisia de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
Programul "Tinerețea Romanței", lansare cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Vindecarea celor zece leproși
Infrastructura școlară, în plin proces de reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Criza și liderii adevărați (II)

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, œSănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membruœ, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toții un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale