Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.11.2021 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Meditație la Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Meditație la Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este o sărbătoare care, asemenea celorlalte sărbători închinate Maicii Domnului, cu excepția Bunei Vestiri, nu are temei scripturistic, ci este fundamnentată pe mărturia Sfintei Tradiții și a Sfinților Părinți. Troparul praznicului ne conturează în linii generale evenimentul pe care creștinii îl comemorează în fiecare an la data de 21 noiembrie.

Împlinindu-se trei ani de la nașterea Mariei, Sfinții Părinți Ioachim și Ana, voind a împlini cu fapta ceea ce făgăduiseră cu cuvântul, au plecat la Ierusalim ducând-o pe tânăra Fecioară din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim.

Astfel a fost dusă la Templul Domnului Fecioara Maria, unde a rămas până la vârsta de cincisprezece ani, hrănindu-se și descifrând tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru înalta chemare rânduită de Dumnezeu. Intrarea Maicii Domnului în Biserică anticipează intrarea noastră în Biserică prin Sfintele Taine; dar și definirea noastră ca persoane, chemate să fim în permanentă comuniune cu Dumnezeu.

În Apus, acest praznic dedicat Maicii Domnului s-a serbat pentru prima dată la Avignon, în 1374, în timpul papei Grigorie al XI-lea, răspândindu-se în timpul papilor Sixt al IV-lea și Sixt al V-lea (sec. XV-XVI).

Cât privește ziua de 21 noiembrie, ea reprezintă data sfințirii unei biserici ce avea hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, construită nu departe de ruinele Templului de către împăratul bizantin Justinian cel Mare.

Ziua intrării în Biserică a Fecioarei Maria, este numită popular și Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Numele de Vovidenie provine din limba slavonă, însemnând „ceea ce se face văzută”. Tradiția populară spune că de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele încep să vorbească. În această zi se aprind lumânări, mai ales pentru cei adormiți, și se împart pomeni.

 

Pr. Ghinea Cristian – Parohia Decindeni, Protoieria Târgoviște Nord

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

De mâine, până luni, 24 Ianuarie, Romanța (re)unește români de pretutindeni în Cetatea istorică a Târgoviștei
Complexul Muzeal ,,Curtea Domnească” pregătește numeroase activități pentru elevi și studenți
Casa d’ Italia revine din nou în atenția consilierilor locali târgovișteni
Integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, greu de realizat?
Dificultăți la realizarea planurilor de urbanism general
Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mitropolitul Nifon, membru în comisia de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
Programul "Tinerețea Romanței", lansare cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Vindecarea celor zece leproși
Infrastructura școlară, în plin proces de reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Criza și liderii adevărați (II)

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, œSănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membruœ, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toții un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale