Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.03.2023 00:20

Editorial


A A

Jurnal de război. Și a trecut un an de când, cu spaimă, auzim urletul iadului (III)

Jurnal de război. Și a trecut un an de când, cu spaimă, auzim urletul iadului (III)

Putin și ai săi (politruci sadea) au amenințat cu focul iadului dacă cineva se va atinge de Transnistria, care este... parte a Federației Ruse. Vedeți, bezna minții putiniste a devenit și mai beznă. Armata ucraineană a început să lovească nimicitor cu drrone în adâncul Mamei Rusia. De ce nu ar face-o? Marea Neagră mișună de mare de război.

Nu știu dacă imaginea este potrivită; este un viespar. Sau dacă este să folosesc o altă metaforă gândindu-mă că, vechii greci au numit acest loc imens dintre două continente, care le-a fost prielnic, Pontos Euxeinos (Marea Ospitalieră) și cu sensul de liniștită pașnică, taifun în Marea Păcii. Xi Jinping, șeful Chinei comuniste, l-a vizitat pe țarul Putin.

O întâlnire, de fapt, între doi împărați a două împărății cu ticuri modialiste. Asta e, Putin este frecventabil doar pentru Beijing, Phenian și alte câteva dictaturi. Marele chinez i-a propus țarului un plan de pace cu Ucraina tranșată în două părți (era să zic hălci), cică zonă demilitarizată una la ruși, alta la ucraineni și cu Kievul despărțit de Nipru, la est ocupat de Moscova, la vest autohtoni.

De fapt, Beijingul a propus o fantezie geopolitică periculoasă. Ramura de măslin întinsă de împăratul de la Marele Zid este plină de spini. Mi-aș întoarce la cuvântările lui Volodia Putin și Joe Biden care ar putea fi concluzia acestui “jurnal de război”. Dacă vom fi foarte atenți la ceea ce au spus fiecare în parte, amenințându-se reciproc, se poate spune că ne aflăm deja în cel de-al treilea Război Mondial.

Clasic, hibrid, atipic, cum vreți să-l percepeți... Industriile de produs secerile morții funcționează cu furie. Îmi este frică să mă gândesc cum va lua sfârșit. A venit primăvara. A trecut un an de război între nebunia Kremlinului și speranțele, deocamdată pierdute, ale umanității. Și, totuși, ghioceii și-au citit clopoțeii atât de albi, ca niște lacrimi ale păcii pierdute.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Care neutralitate?
Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (II)
Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (I)
Cum se aleg liderii europeni (II)
Cum se aleg liderii europeni (I)
Alarmă la granițele României
Victoria electorală în Dâmbovița
Despre rezultatul alegerilor europene
Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?
Miza alegerilor europene: Belgia vs România


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale