Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro13.01.2023 00:18

Editorial


A A

Jurnal de război. Basarabia în cătarea Kremlinului

Jurnal de război. Basarabia în cătarea Kremlinului

Războiul lui Putin în Ucraina continuă. Țarul năuc lovește împrăștiat din Donbas până la Kiev, Lvov și Odessa. Ucrainenii vor petrece iarna în întuneric și ger. Iar alte câteva milioane vor porni în bejenie. Este clar, pace între Moscova și Kiev nu va fi. Ori, ca să fim cât mai corecți, dar nu „corect politic”, ci privind cu un ochi geopolitic atent adevărul acestui nenorocit de război: pace nu va fi între Moscova, Washington și UE.

Căci acesta este maleficul joc. Țarul năuc își dorește cu ardoare uciderea UE, pe care, deja, pe partea occidentală a și aruncat-o într-o îngrozitoare criză energetică, și, a se lua, cu înspăimântată atenție, seama, sancțiunile contra Rusiei au efectul acum de bumerang asupra bătrânei Europe, țările nemțești, Germania și Austria, jucând vesel și egoist interesat kazaciokul cu Kremlinul.

Numai tâmpiții și naivii nu sunt în stare să vadă cum UE e trădată din lăuntru-i. Și, tot tâmpiții și naivii, nu înțeleg că armata ucraineană, cu tot ajutorul dat, nicidecum dezinteresat, de Casa Albă, apropo de artileria smart Himars, n-a înregistrat până acum decât o „victorie a la Pirrus”.

Și, după zece luni de apocaliptică agresiune împotriva Ucrainei, și cu perspectiva din ce în ce mai posibilă – probabilitatea nu mai intră în calcul – a unui atac nuclear, țarul Putin nu mai vrea să se aleagă doar cu Donbasul, Crimeea și Zaporojie și Herson, adică cu Novorossia, ci cu Ucraina întreagă și ca masa să-i fie bogată, și cu… Republica Moldova.

Știe, pentru că nu este un celover prost, niet, este un nebun periculos de inteligent, că o reunire a Republicii Moldova cu Patria-Mamă România, ar aduce NATO la Nistru și Transnistria ar fi îngurgitată de Ucraina, cu reala perspectivă ca exclava Basarabia de sud (Bugeac) să reintre între fruntariile românești, Moscova pierzând orice speranță să mai revină la Gurile Dunării, deci știind ce s-ar putea întâmpla, este hotărât să nu mai piardă timpul și să recaptureze Chișinăul. Maia Sandu știe și ea că a îmbrăcat „cămașa morții”.

Urletul iadului nu va mai fi un ecou sinistru dinspre răsărit, va trece, la propriu, Nistrul, poate și Prutul. Dacă acum pământul românesc de dincolo de Prut nu se va reuni cu Patria-Mamă nu se va mai întâmpla acest act istoric niciodată.

Situația geopolitică explozivă în care este cuprinsă Republica Moldova, și care aduce – și am mai sesizat această similitudine – cu momentul unirii din martie 1918, imperios trebuie să determine reunirea din 2025. Altminteri va fi prea târziu. Români de dincolo de Prut, treziți-vă din spaima Siberiilor de gheață! Haideți, la început de nou an să le urăm: Sunteți bineveniți acasă!

 

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)
ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (I)
Vom fi o țară de pensionari... fără pensie
Industria auto la Bruxelles
Moscovei îi este frică de... limba română (II)
Moscovei îi este frică de... limba română (I)
20 de ani pentru Clubul Românilor din Bruxelles
Verde de Bruxelles
Jurnal de război. Și a trecut un an de când, cu spaimă, auzim urletul iadului (III)
Și a trecut un an de când, cu spaimă, auzim urletul iadului (II)Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale