Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.06.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Gata! Ne organizăm? (I)

Gata! Ne organizăm? (I)

Exista o perioadă când România se văita mult. Era însă o abordare care dorea să provoace compasiune la mesaje de genul „comunismul ne-a bătut în cap”, „economia românească nu este adaptată unei piețe deschise” sau chiar „avem nevoie de bani pentru a ne moderniza”.

Nu de puține ori însă aveam și șmecheria românească, adăugând expresii precum „noi știm mai bine aici, fiindcă România e a noastră”, „există o coaliție împortiva României” și fantasma „chiar dacă am intrat mai târziu în UE, noi suntem mai europeni decât vesticii”.

Încercați un joc imaginar la nivel micro. Să zicem că un nou coleg vine la compania unde lucrați cu această atitudine. Îmi ziceți cam ce impresie face?

Dar să lăsăm trecutul unde este și să constantam - din nou - că unde am ajuns este decent, adică în UE și în NATO, mai pe înțelesul tuturor. Dacă la nivelul alianței de securitate, România a atins maturitatea unui stat membru, să discutăm un pic despre UE. Crizele recente ne-au adus în față unei oportunități istorice, aceea de a intra în normalitate.

E asemănător cu cazurile Spaniei și Portugaliei, țări intrate în UE în anii 80, cu mari probleme la vremea respectivă. Căderea zidului Berlinului și deschiderea spre Est a structurii europene a dat posibilitatea Spaniei să își consolideze aparteneța la spațiul european. Nimeni nu mai privește acum cu suspiciuni abordarea ibericilor.

(va urma)

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Moscova încă nu crede în lacrimi
Planeta Pământ, în fața focului nuclear
Sfidătoarea nesimțire
A blama Uniunea Europeană...
Valorile în care credem
O amintire cu Regina Marii Britanii
Criza energetică și răspunsul european
Moartea ultimului mare mohican sovietic (II)
Moartea ultimului mare mohican sovietic (I)
"Radiația nucleară nu are nevoie de vize" (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale