Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.08.2019 00:14

La Potlogi a fost lansat...


A A

Forumul național cultural „Brâncoveniana”

Forumul național cultural „Brâncoveniana”

Violeta Stanciu

Vineri, 16 august a.c., la comemorarea Sfântului Voievod Martir Brâncoveanu, vechea așezare a Potlogilor a fost martora unui eveniment care va rămâne înscris cu literă majusculă nu numai în istoria sa culturală dar și în a celei românești. Dintr-o inspirată inițiativă, a fost lansat  Forumul național cultural  „Brâncoveniana”. În ambianța istorică a splendidului palat ridicat aici de ilustrul voievod renascentist Constantin Brânoveanu, loc de popas și de sfat pe drumul ce leagă cele două capitale ale Țării Românești, București și Târgoviște, prof. Valentina Vasile a rostit cuvântul de deschidere a manifestării, iar prof. dr. George Coandă a dat citire „Hrisovului de întemeiere”: „Însuflețiți profund de dorința de a cinsti memoria martirilor brâncoveni și istoria națiunii române, așezăm astăzi temeiul Forumului național cultural Brâncoveniana. Țelul forumului este acela de retrăire a sentimentului  iubirii de patrie și de înalt respect față de multimilenara istorie a neamului românesc, cât și de valorificarea acestuia într-un moment când este atacată de forțe ostile națiunea română și statul unitar românesc. Forumul se va desfășura pe două secțiuni: simpozionul „Brâncoveanu și epoca sa” și concursul poezie patriotică „Sub crucea Sfântului Martir  Brâncoveanu”. S-a dat acest act de întemeiere la Palatul voievodal  din Potlogi, astăzi, 16 august, anul de la Domnul 2019”. Inițiatorii: prof. Valentina Vasile, prof. dr. George Coandă, col. Marian Ilie, dr. Ovidiu Cîrstina. Organizatorii: Consiliul Județean Dâmbovița/Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Primăria și Consiliul Local Potlogi, Cenaclul Literar „George Coandă” din aceeași localitate, S.C. Dar Development (Alexandru Brutaru, Cristian Brutaru). Parteneri: Arhiepiscopia Târgoviștei, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina  Maria”/Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România/Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Televiziunea „Columna”, Jurnal de Dâmbovița”, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășesti. Atât inițiatorii, cât și organizatorii, partenerii și participanții prezenți la eveniment și-au așternut semnăturile pe actul întemeietor.

  • Staff-ul Forumului: George Coandă, președintele Valentina Vasile, director executiv.
  • După citirea „Hrisovului de întemeiere”, părintele Marian Șerban, paroh al bisericii „Sf. Dumitru/ Sf. Nicolae” a transmis mesajul de binecuvântare în numele I.P.S. dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei dar și propiile sale gânduri despre evenimentul omagiator comemorativ care, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit slujba de pomenire a martirilor  Brâncoveni.
  • În auditoriumul palatului a avut loc, apoi, simpozionul „Constantin Brâncoveanu și epoca sa”, moderat de prof. Valentina Vasile, ilustrat de  comunicările susținute de prof. dr. George Coandă  („Geoculturalitatea românească ortodoxă ca matrice stilistică în vremea domniei lui Constantin Brâncoveanu”)
  • Prof. Honorius Moțoc („Politica Franței față de Constantin Brâncoveanu”, și de moderator („Moștenirea brâncovenească de la Potlogi”), simpozionul a reținut sub semnul  interesului atenția numeroasei asistențe.
  • A urmat un intermezzo artistic - susținut în familie de Gheorghe Albu (poezia) și fiica sa, Elena Albu, cu un excelent recital de chitară Maria Tănase și doine. Cea de-a doua secvență a forumului – Gala premiilor concursului de poezie patriotică „Sub crucea Sfântului Martir Brâncoveanu” – a fost oficiată de juriul format din poeții Marian Ilie, președinte George Coandă, George D. Pitiș și Constantin Voicu, membrii. Asfel, au fost acordate: Trofeul „Brâncoveniana”: Livia Ciupercă (Iași); in Honorem Cântarea României Mari: Mihaela Aioanei (Târgul Secuiesc/Covasna); Premiul de excelență „Petru Cercel” al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Aurelia Panait, (Prahova). Premiul de excelență „Sfântul Martir Brâncoveanu”,  al Arhiepiscopiei Târgoviștei și Premiul I: Oana Anca Preda (Topoloveni/Argeș). Premiul II: Dimitrie Sorin Pană (Titu/Dâmbovița); Premiul III: Al. Florin Țenu (Cluj-Napoca); Premiul Special „Ienăchiță Văcărescu”, al Societății Scriitorilor Târgovișteni: Viorica Popescu (Brașov); Premiul special „Vasile Cârlova” al revistei Eroica: Magda Hărăbor (Brașov); Premiul special al Cenaclului literar „George Coandă”: Rodica Cernea (Galați)
  • Au impresionat eleva Maria Sanda  (clasa a III-a, Școala Gimnazială, Titu Gară), recitând „Balada lui  Constantin Brâncoveanu”, și scriitoarea binecunoscută, fiică a Potlogiului, Ana Barton, cu o operă de profundă emoționalitate.
  • Prima ediție a Forumului , care s-a vrut una experiment, a fost un real succes.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dâmbovița, rezultate la Bacalaureat 2020
Grigore Grigore, un poet în stare de urgență creatoare
Eveniment cultural la Pucioasa: poezie și culoare
Ultima probă la examenul de Bacalaureat
Meditație la Duminica a-IIIa după Pogorârea Sfântului Duh
Eliminat din examenul de Bacalureat
Expoziția etnografică "Povestea iei"
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Promovabilitate de peste 71% la Evaluarea Națională
Locuri distincte pentru elevii cu CES


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Potopul - un front al războiului hibrid (II)

Și dacă e să privim spre Rusia, acestui imperiu redivivus în acordurile vechiului imn al URSS și cu permanentizatul Putin la Kremlin, atacarea climatică (ploi diluviene, secete) și geodezică (insolite cutremure) a României este mult mai profitabilă decât expedierea unui stol de rachete asupra scutului de la Deveselu sau a bazei NATO/US Army de la malul mării.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale