Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro27.12.2015 23:19

Cărți. Idei. Sensuri


A A

Florenț Mocanu: "Viața prin ochii unui Vărsător"

Florenț Mocanu:

GEORGE COANDĂ


Pentru mine, într-un fel veteran al presei târgoviștene, hârșit în de-ale profesiei de gazetar, Florenț Mocanu este, de vreo 13 ani încoace, o figură apărută pe neașteptate în peisajul mass media din spațiul regiunii Muntenia Sud.

Căci „Gazeta Munteniei”, pe care a lansat-o în urmă cu 13 ani, ambiționează și reușește să fie un ziar regional (e drept, deocamdată, bimensual), efortul inițiatorului său fiind unul sisific. Aleargă asemenea unui „reporter frenetic”, acoperă singur aproape 95 la sută din spațiul publicației, semnează, număr de număr, editorialul, corectează și, pe deasupra, este și difuzorul de presă al propriei trude jurnalistice. Aș spune și eu, cum a făcut-o un confrate gazetar, că este un argint viu. Dar argintul viu, când îl scapi din mână, se irosește. Or, Florenț Mocanu nu se răspândește în irosire zadarnică. Își concentrează bine efortul, iar zbaterea lui este una și istovitoare, și cu rost. Eu îl văd ca pe un neliniștit, înfruntându-și destinul asumat de jurnalist, într-o vreme de mari neliniști românești pe care, cel mai bine, și le deconspiră în editoriale.

Și iată că, luându- și inima-n dinți, s-a hotărât să debuteze și în volum, interesant și cu sugestiv titlu „Viața prin ochii unui Vărsător” (Ed. Argeș Press, 2015). Un volum în care, după o riguroasă selecție, și-a adunat o parte dintre editoriale și care, într-un bine gândit legato de idei și sensuri, configurează o imagine anamorfotică a societății mioritice post revoluția din 1989. Sunt scrise cu mâhnire, cu certă atitudine civică, unele cu verb vitriolant. Dar și cu melancolică savoare când deapănă „Amintiri din viața mea” sau din „Satul meu natal”. Eu cred că, publicând acest volum, Florenț Mocanu s-a supus unei provocări asemenea unei „probe de încercare”.

A câștigat-o. (N.B. Lansarea volumului a avut loc marți, 22 decembrie a.c., în Târgoviște, la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”. Autorul s-a bucurat de meritate aprecieri din partea unor binecunoscute personalități târgoviștene: conf.univ.dr. Adrian Țuțuianu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, jurnalist dr. Teodor Vasiliu, jurist dr. Vasile Ivan Ivanoff – secretar general al județului Dâmbovița, prof.univ.dr. Ion Cucui – președintele Senatului Universității Valahia Târgoviște, pr.dr. Marian Puiescu – consilier arhiepiscopal. Mihai Deaconu, deputat în Parlamentul României, a rostit o prietenească laudatio).Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Asumarea Sfintei Cruci
Concursul pentru ocuparea posturilor de directori în școli
Catalogul electronic va fi implementat și în județul Dâmbovița
Deschiderea noului an școlar la Seminarul Teologic
Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, cu ocazia deschiderii noului an școlar 2021-2022
Peste jumătate din cadrele didactice, vaccinate împotriva COVID-19
Expoziție inedită la Muzeul de Istorie din Târgoviște
Sfânta Cruce jertfa iubirii- dătătoare de viață
Comori în obiectiv: Amuleta de la curtea basarabilor
Expoziția de acuarelă a artistului Corneliu Drăgan-Târgoviște
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Caracterizări – acuze fără fond

De bună seamă că nu sunt într-atât de naiv încât să nu-mi dau seama că etichetările  vituperatoare pe care și le aruncă peste gard, dar și în piața publică, partidele, reciproc, sunt, așa de ochii lumii, pentru a impresiona pe cei mai slabi de cuget, majoritatea electoratului, și a-și croi, astfel, un drum la guvernare sau pentru a rămâne acolo, adică la Putere.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale