Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro13.05.2022 00:14

Cuvântul care zidește


A A

Duminica vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda

Duminica vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda

Din Sfânta Evanghelie rânduită în această a patra duminică după Paști, Duminica Vindecării slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda, aflăm că în vechiul Ierusalim din vremea Mântuitorului se găsea un așezământ pentru cei bolnavi, pentru cei suferinzi; dar nu unul spitalicesc, ci unul al puterii lui Dumnezeu. Aflăm din paginile Sf. Scripturi că aici se afla o „scăldătoare”, un bazin cu apă, o apă obișnuită, însă din când în când, prin voia lui Dumnezeu, un Înger al Domnului venea și tulbura apa și din apă obișnuită devenea o apă neobișnuită, tămăduitoare. În acel moment, cel care reușea să intre primul în această apă mișcată de înger, se făcea sănătos indiferent de suferința pe care o avea.

Printre mulțimea de bolnavi ce se afla aici, era și un bărbat  care aștepta de 38 de ani ca să se vindece. Acesta era paralitic, nu putea să umble. Mântuitorul Hristos intră la un moment în această scăldătoare ce avea cinci izvoare, merge printre suferinzii ce se aflau aici și se oprește în fața acestui bărbat și îi pune următoarea întrebare: „Vrei să te faci sănătos?” Iar bărbatul Îi răspunde: „Vreau, Doamne, cum să nu vreau… de aceea sunt aici. Dar am totuși o problemă. Sunt singur… nu am pe nimeni care să mă arunce în apă atunci când îngerul Domnului tulbură apa”.

Un alt amănunt pe care îl mai aflăm din această Evanghelie este faptul că minunea aceasta cu vindecarea slăbănogului de la Vitezda s-a petrecut în zi de sâmbătă. Și știm cu toți că evreii, după legea lor, nu aveau voie să facă niciun fel de lucrare și nici măcar să umble cu o sarcină, o povară în spate. Cărturarii și preoții îl mustră pe acest paralitic atunci când îl văd că umblă cu patul, cu acea targă pe care zăcuse atâta amar de timp. Dar el le spune că cel care m-a vindecat mi-a zis să-mi iau patul și să merg la casa mea. – Dar cine te-a vindecat?

Cel vindecat nu a știut să răspundă cine l-a însănătoșit pentru că Iisus îndată ce l-a vindecat s-a strecurat printre mulțime și a plecat. Puțin mai târziu Hristos îl întâlnește la Templu pe fostul paralitic, pe semne că venise să mulțumească lui Dumnezeu, și îi spune Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie ceva mai rău! Acum află și el că Iisus fusese cel care îl vindecase. Acum el mărturisește solemn, în fața tuturor că Hristos Iisus a fost cel care l-a vindecat, depunând mărturie peste vremi și vremi despre bunătatea nemărginită a Mântuitorului.

Noi, creștinii suntem datori să stăm în permanentă stare de veghe pentru că nu știm „nici clipa, nici ceasul când va veni Fiul Omului”.  Așa cum omul nu cunoaște vremea când va părăsi această lume, tot așa noi ca omenire nu știm clipa când va avea loc Parusia, clipa când vom învia. Și pentru una și pentru alta, bunul creștin trebuie să fie pregătit, să stea drept, în stare de veghe, de rugăciune și mai ales în stare de nădejde.

 

Pr. Șerban Marian – Parohia Ungureni, Protoieria Târgoviște Nord

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Admiterea la Facultatea de Teologie din Târgoviște
Slujire arhierească la Catedrala din Târgoviște
Hramul mănăstirii Peștera
Adevăratele alegeri!
Promovabilitate de 69,74% în județul Dâmbovița
Universitatea „Valahia” din Târgoviște, reprezentată în Grecia
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Biblioteca Județeană, în căutarea unui sediu pentru filiala de carte în limbi străine
2644 de elevi prezenți la a doua probă scrisă a Examenului de Bacalaureat
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Babel 2022, la final


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șansa României (I)

Războiul din Ucraina a adus o poziționare europeană fantastică pentru România. Să trecem peste mesajele imediate, în special legate de imagine, și să vedem cum abordăm, structurat, această fereastră de oportunitate.

Resursele naturale, fie ele gaze naturale sau metale prețioase, devin incredibil de importante în jocul autonomiei strategice europene. România are nevoie acum de o abordare... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale