Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
13.08.2024 00:20
Editorial
Despre normalitate (II)
Îmi aduc aminte că, în anii primei mele studenții, prin 1960, dacă nu mă înșel, un coleg de grupă a fost pus în discuția organizației de tineret (UTM) pe facultate și înfierat cu „mânie prolectară”, pentru că purta niște pantaloni bine croiți, dar fără manșetă. Așa ceva era considerat, în de-ale modei comuniste de atunci, o nesănătoasă influență capitalistă americană. Apoi, să vezi și să nu crezi, n-au trecut bine anii și, în România comunistă, manșeta de la pantaloni a dispărut. Și, tot după scurt timp, românii, până și unii activiști de partid, se dădeau în vânt după blugii capitaliști „made în USA”.
Repet – pentru că într-un editorial am mai amintit – ce a spus un filosof: cel mai de neschimbat lucru în lume este... schimbarea. Și ce dacă un bărbat se crede femeie, sau o femeie pisică, sau mai știu eu ce, copac, floare etc. În Statele Unite, prin anii 70 ai veacului trecut, a fost la modă celebra mișcare a tineretului „Flower Power”, și n-au pierit Statele Unite. Așa și cu identitatea de gen. Am putea vorbi de stări psihopatice? Și DA, și NU. Căci am putea constata că unele atitudini așa-zis ANORMALE nu sunt altceva decât atitudini antisistem.
Există, însă, și limite impuse de morala unei societăți într-un moment sau altul al evoluției ei istorice marcate de mersul său tehnico-științific și economic complex care influențează/schimbă „filosofia ei de viață”. Falsa pudibonderie afișată nu va reuși niciodată să oprească această evoluție. Aminteam de limite. Iată una esențială: libertatea normalității, ca exprimare, așa cum o înțelege și o practică un individ sau o colectivitate, este imorală când atinge/lovește în normalitate așa cum o înțelege și o practică un alt individ, o altă comunitate/societate.
Altminteri, dispare în haos NORMALITATEA/ ANORMALITATEA și lumea va pieri. Și mai trebuie știut ceva esențial: lumea Omului e subiectivă. Tocmai de aceea, și obiectivitatea este relativă. Ca atare, a ne îngădui unii pe alții cu raționalitate, în spiritul toleranței înțelepte, este o mărturie a condiției de A FI OM.
George Coandă
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.