Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro15.11.2021 00:18

FOTO și VIDEO :: Aseară, la Craiova,


A A

Concertul "Tinerețea Romanței", succes în inima Olteni

Concertul

Aseară, Sala Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova a găzduit cu generozitate Concertul Extraordinar „Tinerețea Romanței”, organizat, în colaborare cu Opera Română Craiova, de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Evenimentul, desfășurat într-o elegantă ambianță scenografică, a beneficiat de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și face parte din Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței”, asociat Festivalului „Crizantema de aur”, ediția a 54-a, continuând seria concertelor de succes desfășurate în anii anteriori. Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței”, început la Târgoviște pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, a continuat pe 3 noiembrie la Deva și urmează să ajungă și în alte zone istorice din țară, la Constanța, Brașov, București, traversând și Prutul, la Chișinău.

VIDEO INTEGRAL AICI

 

Distribuția concertului de aseară de la Craiova a adus la rampă tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”: Alina Huțu, Ana Maria Donose, Camelia Florescu, Samuel Barani și Darius Divian Iordănescu, care au oferit recitaluri foarte frumoase de romanțe, alături de Alina Mavrodin Vasiliu - inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Eleganța și rafinamentul interpretărilor au fost puse în valoare de acompaniamentul asigurat cu profesionalism și multă dedicare de Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, sub bagheta maestrului dirijor Lucian Vlădescu. Deosebit de apreciate au fost și momentele sensibile „Poeme printre romanțe”, susținute de actrița Edith Mag și de harpista Cristina Munteanu, omagiind patrimoniul poetic și muzical al Romanței. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă a spectatorilor în sală – desigur, în limita restricțiilor impuse de pandemie – dar mai ales de o mare audiență pe internet, fiind transmis în direct pe pagina de facebook a Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

Prezentarea de excepție a concertului de aseară a fost realizată de Ivona Stănculeasa, consilier artistic - și ea însăși un artist deosebit de rafinat - al Operei Române din Craiova. Totodată, Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă apreciată de Romanțe, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” și director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, a transmis și cu această ocazie un călduros mesaj de suflet din partea organizatorilor tradiționali ai Festivalului Național „Crizantema de Aur”: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște. Din inspiratele prezentări , precum și din programul de sală al concertului de aseară am aflat multe informații interesante despre Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște- unic in România - și de proiectul de vizitare online adresat in mod special elevilor și studenților români care pot astfel să pătrundă virtual in istoria Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

 

Aplauze la scenă  deschisă au primit, de asemenea, managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir – sensibil om de cultură cu suflet de romanță. Reamintim și cu această ocazie celelalte instituții din România colaboratoare ale Programului Național de Concerte „Tinerețea Romanței” ediția 2021: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Opera Română Brașov, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” București, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Muzeul „Casa Romanței” și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Sponsorii evenimentului: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING.

Finalul concertului a fost un balsam adus de gingașa Romanță pe sufletul Olteniei, la Craiova, spectatorii cântând „Ciobănașul” într-un glas cu toți artiștii. Cu adevărat putem spune că aseară Romanța ne-a unit spiritual! Felicitări tuturor!

 

 

 

 

 

Victor PopaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Criza și liderii adevărați (II)
Protest al elevilor la Târgoviște!
Ionel Petre a demisionat din ALDE
Deblocarea situației ANL de la Sagricom
Crește taxa de habitat!
Criza și liderii adevărați (I)
Liceul Tehnologic din Nucet mută cursurile în online
Tragică lecția kazahă...
49 de clase din Dâmbovița suspendă activitatea
Tragică lecția kazahă...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Criza și liderii adevărați (II)

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, œSănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membruœ, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toții un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale