Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro28.11.2022 00:19

GALERIE FOTO :: Sâmbătă seara, aplauze pentru Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, în inima Olteniei


A A

Concertul "Romanța, regina inimilor", regal la Craiova

*Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur” este omagiat, în această perioadă, prin Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”

*Programul a fost deschis în data de 22 octombrie a.c. în seara de gală a festivalului, la Cinematograful „Independența” din Târgoviște, a continuat în Ardeal, pe 2 noiembrie, la Deva și pe 4 noiembrie la Bistrița

*Sâmbătă seara, în inima Olteniei, a avut loc un nou concert de mare succes, care va fi urmat de concerte în Dobrogea, în Moldova și în Muntenia

 

VICTOR MUNTEAN


 

Sâmbătă seara, Filarmonica „Oltenia” din Craiova a găzduit cu generozitate concertul extraordinar „Romanța, regina inimilor”, organizat în colaborare cu Opera Română Craiova, de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște. Evenimentul a beneficiat de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și face parte din Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 55-a, continuând astfel seria concertelor de succes desfășurate în anii anteriori. Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” a început la Târgoviște, în seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, ediția a 55-a, a continuat pe 2 noiembrie la Deva, pe 4 noiembrie la Bistrița și urmează să ajungă și în alte zone istorice din țară, la Constanța, București și Chișinău, după un calendar agreat cu prestigioase instituții muzicale din România și din Republica Moldova. Distribuția concertului de sâmbătă seara, de la Craiova, a adus la rampă tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur”: Florian Popa – Trofeul Crizantema de Aur 2022, Ionuț Boancheș, Ana Maria Racu, Zorina Bălan, Marius Bălan și Mirela Mihaela Popa, care au oferit recitaluri emoționante de romanțe. Amfitrion al evenimentului a fost Alina Mavrodin Vasiliu - inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Eleganța și rafinamentul interpretărilor au fost puse în valoare de acompaniamentul asigurat cu profesionalism și multă dedicare de Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, sub bagheta maestrului dirijor Lucian Vlădescu. Deosebit de apreciate au fost și mom  entele sensibile susținute de harpista Cristina Munteanu, omagiind patrimoniul muzical al Romanței. Evenimentul s-a bucurat de prezența în sală a unui public cald și entuziast, care i-a răsplătit pe artiști cu aplauze la scenă deschisă.

 

Concertul a fost transmis în direct online pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, cu audiențe foarte bune și poate fi vizionat de melomanii de pretutindeni. Link aici !

 

În prezentarea de excepție a concertului, Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă apreciată de Romanțe, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, a transmis și cu această ocazie un călduros mesaj de suflet din partea organizatorilor tradiționali ai Festivalului Național „Crizantema de Aur”: Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște. Din inspiratele prezentări, precum și din programul de sală al concertului de sâmbătă seara, spectatorii au aflat multe informații interesante despre Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște- unic in România - de proiectul de vizitare online adresat in mod special elevilor și studenților români care pot astfel să pătrundă virtual in istoria Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Recitalul emoționant susținut de Alina Mavrodin Vasiliu în finalul concertului a ridicat sala în picioare.

Aplauze la scenă deschisă au primit, de asemenea, managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir și managerul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Ivona Stănculeasa – oameni de cultură sensibili, cu suflete de romanță. Reamintim și cu această ocazie instituțiile din România colaboratoare ale Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” ediția 2022: Opera Română Craiova, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul Județeam de Cultură Bistrița, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Muzeul „Casa Romanței” și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Sponsorii evenimentului: * BELMONT HOTEL & SPA * EXPERT RECYCLING * FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU * NEW CONCEPT TRAVEL * COTNARI * NOVA REAL EXPERT * CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI * CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI * MENS SANA TÂRGOVIȘTE * MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.

         Finalul concertului a fost un balsam adus de gingașa Romanță pe sufletul Olteniei, la Craiova, spectatorii cântând „Deschide, deschide fereastra” într-un glas cu toți artiștii. Cu adevărat putem spune că sâmbătă seara, la Craiova, a fost un regal muzical de încoronare a Romanței, regina inimilor, în acest an cu profunde semnificații în celebrarea împlinirii unui secol de la desăvârșirea, în anul 2022, a Marii Uniri! Aplauzele generoase din finalul concertului au reconfirmat puterea divină a Romanței și spiritul ei unionist, sărbătorite și la Craiova cu salutul biruitor: „Romanța ne unește”!

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)
Greva de avertisment a avut efect
Finanțare pentru 64 de străzi și 55 de parcări din Târgoviște
Șoferii care conduc fără permis
Începe săptămâna protestelor polițiștilor!
ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (I)
Proiecte de amploare în perioada următoare
Etapa județeană a Olimpiadei de Religie
Târgul de produse tradiționale de la Direcția Agricolă Dâmbovița!
Accidentele rutiere, în scăderePolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)

La prima prezentare a produsului, undeva pe la sfârșitul anului 2022, ChatGPT menționa că utilizează anumite bazele de date, adică documente publicate înainte de anul 2019. Normal, dimensiunea bazelor de date actualizate este o direcție clară de acțiune. Companiile care prestează servicii în acest sector scanează și indexează o cantitate enormă de documente în fiecare zi.

O parte... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale