Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.11.2021 00:13

La Mănăstirea Viforâta, a avut loc...


A A

Comemorarea pictorului și sculptorului Vasile Blendea

Comemorarea pictorului și sculptorului Vasile Blendea

*În cea de a doua parte a evenimentului, membri ai filialei A.S.C.O.R.  Dâmbovița au vizitat muzeul dedicat artistului Vasile Blendea, din Târgoviște și au evocat rolul său cultural, pe plan local și național

 

La inițiativa filialei Dâmbovița a Asociației Studenților Creștin - Ortodocși Români (A.S.C.O.R.), în cadrul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, a avut loc, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, comemorarea artistului Vasile Blendea, la mormântul său din cimitirul Mănăstirii Viforâta de lângă Târgoviște.

Slujba de pomenire a fost oficiată de: Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității Valahia Târgoviște, care a ținut un cuvânt de învățătură, Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan, Prodecanul aceleiași instituții, Pr. lect. univ. dr. Cosmin Santi și de Pr. Voinea Ion, Spiritualul facultății. La acest moment liturgic au luat parte membrii A.S.C.O.R., dar și domnul Titus Canache, restauratorul monumentului.

În cea de a doua parte a evenimentului, membri ai filialei A.S.C.O.R.  Dâmbovița au vizitat muzeul dedicat artistului Vasile Blendea, din Târgoviște și au evocat rolul său cultural, pe plan local și național.

Reamintim că „Vasile Blendea a fost îndrumat de Dimitrie Paciurea la sculptură și compoziție și de Frederic Storck la desen. Cu girul Academiei Române, Nicolae Iorga l-a trimis pe Vasile Blendea în Austria, Germania și Elveția pentru a copia portrete de voievozi români aflate în muzee și colecții de artă din aceste țări. A realizat excelente copii reprezentându-i pe Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Între anii 1930 si 1952 a fost profesor de desen la liceul „Ienăchiță Văcărescu” și la mai multe licee din Târgoviște. Ca pictor a dovedit o sensibilitate deosebită față de natură, pe care a reprezentat-o însoțită de monumente și ruine romantice ale orașului Târgoviște”.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

De mâine, până luni, 24 Ianuarie, Romanța (re)unește români de pretutindeni în Cetatea istorică a Târgoviștei
Complexul Muzeal ,,Curtea Domnească” pregătește numeroase activități pentru elevi și studenți
Casa d’ Italia revine din nou în atenția consilierilor locali târgovișteni
Integrarea copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă, greu de realizat?
Dificultăți la realizarea planurilor de urbanism general
Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mitropolitul Nifon, membru în comisia de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
Programul "Tinerețea Romanței", lansare cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Vindecarea celor zece leproși
Infrastructura școlară, în plin proces de reabilitare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Criza și liderii adevărați (II)

Dacă Ununea Europeană alegea răspunsul clasic, œSănătatea nu este de competența structurii europene, ci este abordată la nivelul fiecărui stat membruœ, o spun cu mâna pe inimă, nu cred că mai exista UE acum. Însă Uniunea Europeană și-a revenit ca boxerul din pumni.

După o ezitare, am observat cu toții un leadership european pe criza sanitară. Comisia Europeană a devenit forța mobilizatoare în... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale