Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.08.2019 00:19

Seria "Patrimoniul spiritual dâmbovițean"


A A

Biserica Sf. Nifon, cunoscută ca Biserica Sârbilor

Biserica Sf. Nifon, cunoscută ca Biserica Sârbilor

Ștefan Khalil


 

Astăzi vom face o oprire la ctitoria ce se află în apropiere de Poarta Bucureștilor, și anume Biserica Sf. Nifon sau cum mai este aceasta cunoscută în zilele noastre, Biserica Sârbilor. Aceasta este situată în cartierul Matei Voievod, care mai este cunoscut ca fiind și Cartierul Sârbilor, ce este locuit de o comunitate majoritar bulgară.

Sunt multe legende care înconjoară trecutul acestui lăcaș de cult, dar pisania bisericii spune că vechimea acestei ctitorii de rugăciune, cu multe secole înainte, a început cu un sfânt lăcaș de cult în zilele lui Radu Voievod, lăcaș ce a fost zidit și de Sfântul Nifon, de Radu Voievod surghiunit: ,,ear în vremi prăpăditu; din temelie ziditu și hramul Sfântului Nifon pomenitu, de hristiani orășani Târgovești și alăturași străini ajutători și cu toate odoarele împăodobitu, ear dintru începutu au fost și stăruitori dumnelor d. Sandu Dudea, d. Gheorghe Zet Lazăr, d. lon Berindei, Tudorache Brat, Tănase Racoviceanu, Avram Zugrav, Nită Pârvu, d. Niculae Fusea, Petre Bădulescu în domnea luminatului nostru Barbu Știrbei voievod, fiind mitropolit d. Nifon leat 1854 decembrie 9″, acest text regăsindu-se în pisania bisericii pe care o vedem astăzi. 

O altă pisanie ce datează din anul 1854 amintește de faptul că biserica a fost clădită de Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, fiind ,,din temelie rezidă” de locuitorii orașului între anii 1852 -  1854. Pentru că vremurile grele s-au năpustit asupra monumentului, acesta a avut nevoie de mai multe intervenții. Astfel, între anii 1898 – 1903 bisericii i-au fost făcute reparații, în anul 1903 aceasta fiind și zugrăvită.

În anul secolul al XVIII-lea, așezământul este menționat de Mihai Cantacuzino  sub numele de „biserica mahalaua sârbească”, aceasta fiind și atestată la începutul aceluiași secol. Biserica Sfântul Nifon figurează și în catagrafia orașului din anul 1810. După ce biserica a fost zugrăvită în anul 1903, aceasta va fi sfințită ceva mai târziu. Arhitectura ctitoriei este una remarcabilă, cu un caracter aparte. Vedem și astăzi că se păstrează două copii ce datează de undeva de la începutul secolului al XX-lea al icoanei hramului, ce descria pasaje din opera lui Gavril Protul, privind viața Sfântului Nifon și o icoană de mari dimensiuni (133 x 80 cm) a sfântului Nifon, care provine din a doua jumătate a secolului  al XVIII-lea, dinainte  ca biserica să fie rectitorită.

Icoana este diferită de celelalte pentru că în colțurile de sus ale acesteia sunt pictate două scene din viața Sfântului Ierarh Nifon. În fiecare an, creștinii din comunitatea sârbilor vin de Paștele Cailor, ce se sărbătorește în fiecare an în prima sâmbătă din postul Paștelui, de Sfântul Toader. Aici, la Biserica Sfântul Nifon, se strâng reprezentanți din comunitatea bulgară, iar gospodinele prepară koncete: figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul. Koncetele sunt duse dimineața la biserică, unde sunt sfințite. După ce se termină slujba, imediat ce se iese din biserică, preotul sfințește grădinarul și calul, iar femeile din comunitatea bulgărească împart koncete.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Schimbare la față după modernizarea școlilor
Ambasadorul Republicii Belarus în România, prezent în județul Dâmbovița
"Politica de cadre dezastruoase a MAI"
Potopul - un front al războiului hibrid (II)
Consilierii județeni cer să fie respectați
Nouă prelungire de șomaj tehnic la COS Târgoviște
Începe restaurarea Curții Domnești din Târgoviște
Potopul -un front al războiului hibrid (I)
Colectarea selectivă a gunoaielor, pusă în cui!
Asfaltări în rafală: 160 km de drumuri județene


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Potopul - un front al războiului hibrid (II)

Și dacă e să privim spre Rusia, acestui imperiu redivivus în acordurile vechiului imn al URSS și cu permanentizatul Putin la Kremlin, atacarea climatică (ploi diluviene, secete) și geodezică (insolite cutremure) a României este mult mai profitabilă decât expedierea unui stol de rachete asupra scutului de la Deveselu sau a bazei NATO/US Army de la malul mării.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale