Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.12.2022 00:20

GALERIE FOTO & VIDEO :: Miercuri, 7 decembrie a.c., în Republica Moldova,


A A

"Romanța, regina inimilor", concert istoric la Chișinău


Victor Muntean


 

Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, s-a încheiat miercuri, 7 decembrie a.c., la Chișinău, printr-un concert de-a dreptul istoric, susținut la Palatul Republicii.

Concertul poate fi vizionat integral pe Youtube:

 

Organizat impecabil de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, alături de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, concertul s-a bucurat de un mare succes și de o atmosferă vibrantă, creată de evoluțiile pline de dăruire ale interpreților, ale orchestrei "Folclor" și de aplauzele călduroase ale spectatorilor.

Programul Național de Concerte „Romanța, regina inimilor” a început pe 22 octombrie a.c. în seara de gală a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, a ajuns în Ardeal (2 nov. la Deva și 4 nov. la Bistrița), apoi în Oltenia (26 nov. la Craiova) și în Dobrogea (1 Decembrie, la Constanța). Și s-a încheiat, miercuri seara, în Basarabia, printr-un concert excepțional, de înaltă calitate artistică. Primăria mun. Chișinău, prin Direcția de Cultură, și-a adus o importantă contribuție la realizarea evenimentului, primind aplauze la scenă deschisă. Totodată, au fost răsplătite cu ropote de aplauze pentru organizarea concertului managerul Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, sufletistul muzicolog Svetlana Bivol – președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova – și îndrăgita interpretă Silvia Goncear, directoarea Orchestrei Populare „Folclor”.

Aplauze binemeritate au primit și organizatorii Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, ediția a 55-a: Primăria și Consiliul Local al mun. Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și marele proiect de introducere a Romanței în Patrimoniul Mondial UNESCO, demers inițiat de Asociația Culturală pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Amfitrioana concertului a fost Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, care a cucerit publicul cu prezentările inspirate din istoria Romanței, acest gen muzical de patrimoniu, ale cărui virtuți unioniste au fost celebrate și la Chișinău.

Publicul a primit cu vădit interes și cu încântare informații prețioase din „Istoria Crizantemei de aur”, monografie unicat a celui mai longeviv eveniment muzical din România, precum și despre Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, ambele fiind opera jurnalistului dr. Teodor Vasiliu, un adevărat „arheolog” al Romanței, preocupat să găsească și să pună în valoare comori din tezaurul acestui gen muzical de patrimoniu.

A fost o nouă seară de aleasă simțire românească, în care Romanța, regina inimilor noastre, a fost încoronată și în Basarabia.

Distribuția concertului a adus la rampă laureați prestigioși ai festivalurilor – surori „Crizantema de aur” de la Târgoviște și „Crizantema de argint” de la Chișinău, aceștia fiind acompaniați de celebra orchestră „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu – artist al poporului. În ordinea intrării în scenă, aceștia au fost: Alina Mavrodin Vasiliu, Andreea Tican, Nicolae Paladi, Taisia Caraman, Valentina Volontir, Viorica Moraru, Alina Ureche, Cristina Beldean Moșuțan, Georgeta Plută, Camelia Florescu, Valentin Butucel, Silvia Goncear, Diana Văluță, Sorin Lupu, Margareta Ivănuș.

Romanțe vechi, nemuritoare, alături de romanțe noi, laureate la concursurile de Creație ale celor două festivaluri crizanteme-surori, au oferit clipe de mare emoție, grație și interpretărilor de aleasă calitate.

Recitalul electrizant oferit de îndrăgita Alina Mavrodin Vasiliu a fost răsplătit cu ropote de aplauze, spectatorii onorând-o pe artistă cu ovații.

Finalul concertului i-a readus la rampă pe toți interpreții din distribuție, aceștia cântând cu publicul celebra romanță „Ciobănașul”, într-o atmosferă emoționantă, ce va rămâne multă vreme în amintirea tuturor.

Evenimentul a fost transmis în direct, în două părți, pe pagina de facebook a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, precum și pe Radio Moldova Muzical.

Sponsorii Programului Național de Concerte „Romanța, regina inimilor”, ediția 2022, sunt: BELMONT HOTEL & SPA,EXPERT RECYCLING, FUNDAȚIA HENRY MĂLINEANU, NEW CONCEPT TRAVEL, COTNARI, NOVA REAL EXPERT, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, CAMINA MEDICAL EXPERTS BUCUREȘTI, MENS SANA TÂRGOVIȘTE, MAGAZIN ALIZZE Centru Vechi Târgoviște.


 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

LA 105 ani de la Marea unire (II)
Noi proiecte pe fonduri europene așteaptă startul
Soluții pentru modernizarea DN 71 Târgoviște - Sinaia
Avertisment privind achizițiile online de animale vii și produse alimentare
„România nu are o strategie a industriei de Apărare”
La 105 ani de la Marea Unire (I)
Modernizare energetică la Târgoviște
Târgoviștea strălucește din nou în luminițele sărbătorilor de iarnă
Drumul județean DJ 712 A Runcu - Râu Alb, aproape gata
Sărbătorile de iarnă, cu forțele de ordine în stradă


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

LA 105 ani de la Marea unire (II)

România fiind parte a Uniunii Europene, cu o parte întru „suveranitatea comunitară”, dictându-i-se și interele sultanatului bruxellez, riscă ca din STAT UNITAR, INDEPENDENT ȘI SUVERAN să-și schimbe statusul într-unul de regiune cu unele teritorii… dăruite, la ordin, euroregiunilor vecine. Nu mi-am propus să înspăimânt pe nimeni.

Atrag atenția și, așa cum am mai făcut-o,... [citește tot...]
Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale