23.05.2024 00:17

Dezastru ecologic pe Râul Ialomița

Dezastru ecologic pe Râul Ialomița
Galerie foto

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la transformarea râului Ialomița într-un „noroi mișcător” în ultimele 10 zile. În cadrul unei conferințe de presă, primarul a explicat că decolmatarea Barajului de la Pucioasa este cauza principală a acestei situații, menționând că deșeurile scoase din baraj sunt deversate în aval fără notificări oficiale.

În ultimele 10 zile, nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta... Râul Ialomița a fost transformat într-un noroi mișcător. Se decolmatează Barajul de la Pucioasa, cred. Nu am fost anunțați oficial de absolut nimic, dar tot ceea ce se scoate din Barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează în municipiul Târgoviște tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de lângă Complexul Turistic de Natație, și, foarte important, toate canalele de irigații pentru cartierul Matei Voievod", a declarat primarul.

Daniel Cristian Stan a adăugat că locuitorii din cartierul Matei Voievod au transmis că această operațiune ar fi trebuit să fie efectuată iarna pentru a minimiza impactul asupra comunității. În plus, primarul a subliniat că au fost sesizate toate instituțiile relevante, inclusiv Garda de Mediu, Agenția de Mediu și Administrația Bazinală Buzău, pentru a determina cine va suporta sau va repara prejudiciile.

În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din Târgoviște, avem mâl, nămol... undeva la jumătate de metru. Dacă mergeți să vă uitați, inclusiv la canalul de alimentare pentru parcul de la Complex, pentru zona Matei Voievod, unde, de fapt, este problema cea mai mare. Eu cred că ar trebui să vină frumos cei care au luat această decizie, să meargă la acei oameni și să-i despăgubească la nivelul pierderilor pe care le-au suferit” , mai transmis Daniel Cristian Stan.

Primarul a caracterizat situația drept un dezastru ecologic, afirmând că fauna din zonă a fost complet distrusă și că absolut tot ce este aval de baraj este în prezent colmatat și distrus. Acesta a mai menționat că a discutat și cu reprezentanții de la Apele Române, care au declarat că nu au competență în acest domeniu, ridicând întrebarea „dar cine are?”. El a indicat că lucrările de decolmatare la Barajul de la Pucioasa sunt, probabil, la originea problemei și că ar fi mai simplu să ridici nămolul și să-l dai pe apă decât să-l încarci și să-l neutralizezi.

„Este imperios necesar, mi-au spus oamenii din Matei Voievod, ca în cel mult o săptămână, situația să se reglementeze, altfel s-a pierdut toată recolta de acolo. Noi am tot crezut că problema aceasta se va remedia, până în momentul în care am văzut jumătate de metru de mâl pe toate canalele din aval. În acel moment ne-am dat seama că situația este destul de gravă,” a explicat primarul.

În încheiere, Daniel Cristian  Stan a subliniat că este incredibil ca cineva să fi avizat această metodă de decolmatare, solicitând asumarea răspunderii pentru această decizie și remedierea situației de urgență.

 

 

Ștefan Khalil