21.06.2024 00:15
Culturile afectate de furtuni, în vizorul Colegiului Prefectural
Galerie foto
*„Fenomenele meteo din 13 iunie 2024 au avut un impact sever asupra culturilor”, a adăugat Vlad Pătrașcu
Ieri, 20 iunie 2024, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural Dâmbovița, aferentă acestei luni. Evenimentul a fost prezidat de subprefectul Marian Tănase și a reunit directorii instituțiilor deconcentrate din județ. Pe ordinea de zi s-au aflat două teme: stadiul realizării Programului de Ocupare și a Planului de Formare Profesională, și impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra culturilor agricole din județ.
Prima temă a fost abordată de Constanța Anghel, Directorul executiv al AJOFM Dâmbovița, care a prezentat stadiul realizării Programului de Ocupare și a Planului de Formare Profesională în primele cinci luni ale anului 2024. Aceasta a subliniat progresele făcute și provocările întâmpinate, oferind o imagine de ansamblu asupra eforturilor depuse pentru îmbunătățirea ratei de ocupare și a calificării forței de muncă din județ.
Impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra agriculturii locale
A doua temă a vizat efectele fenomenelor meteorologice extreme din perioada aprilie - iunie 2024 asupra culturilor agricole din județ. Vlad Pătrașcu, directorul Direcției Agricole Dâmbovița, a detaliat impactul acestor fenomene asupra localităților Dărmănești, Lungulețu, Slobozia Moară, Brezoaele, Vișina, Ciocănești, Tărtășești, Crevedia și Corbii Mari.
„Vom pune puțin accent și pe evenimentele din data de 13 iunie. Scopul prezentării pe care o fac este să analizăm impactul acestor fenomene asupra agriculturii locale și să propunem măsuri pentru a minimiza efectele adverse în viitor. Zona de sud a județului este esențială pentru Dâmbovița, renumită pentru producția de cartofi și varză, culturi care contribuie semnificativ la economia locală”, a declarat Vlad Pătrașcu.
În data de 13 iunie 2024, localitățile menționate au fost afectate de ploi torențiale, grindină și vânt puternic, fenomene care au durat aproximativ trei ore și au avut o intensitate considerabilă. Cele mai afectate culturi au fost cele de cartofi și varză, din cauza grindinei și a ploii torențiale.
„Ca recomandări, trebuie dezvoltat sistemul de drenaj, plase anti-grindină și garduri vegetale. Putem spune clar că fenomenele meteo din 13 iunie 2024 au avut un impact sever asupra culturilor”, a adăugat Vlad Pătrașcu.
Concluziile transmise de acesta au fost necesitatea unor măsuri imediate pentru protejarea culturilor agricole și sprijinirea fermierilor afectați, precum și continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea ocupării forței de muncă în județul Dâmbovița.
Ștefan Khalil