08.05.2024 00:16

Sistemul informatic al fiscului nu stă foarte bine

Sistemul informatic al fiscului nu stă foarte bine
Galerie foto

*„În momentul acesta infrastructura informatică nu ne ajută. Vorbim de e factura, au venit milioane de biți și noi nu mai facem față”

 

„Stăm foarte bine și foarte prost în același timp!”. Este răspunsul sincer și direct al directorului Administrației Finanțelor Publice Dâmbovița, ec. Emilian Rusu la întrebarea adresată de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, care a dorit să afle direct de la sursă cum se prezintă fiscul dâmbovițean la capitolul digitalizare și funcționare a sistemului informatic. Emilian Rusu a declarat că baza de date a Ministerului de Finanțe și a ANAF-ului a suportat, în urma noilor acte normative apărute, „o grămadă de influențe și în momentul acesta infrastructura informatică nu ne ajută. Vorbim de e factura, au venit milioane de biți și noi nu mai facem față. Acum tema nr. 1 a președintelui ANAF este de a îmbunătății cât mai repede și cât mai bine sistemul informatic”, a spus Emilian Rusu.

Printre subiectele abordate de acesta, la ședința de Colegiu Prefectural de la sfârșitul lunii aprilie, s-a aflat și eșalonarea la plată a obligațiilor restante. Astfel am aflat că, în primele 3 luni ale anului 2024, au fost aprobate187 cereri de eșalonare la plată a obligaților restante pentru suma de 22,06 milioane lei, din care: 170 cereri de eșalonare la plată a obligațiilor restante pentru suma de 21,55 milioane lei, contribuabili persoane juridice și 17 cereri de eșalonare la plată a obligațiilor restante pentru suma de 0,51 milioane lei, contribuabili persoane fizice.

La data de 31.03.2024 se aflau în derulare 576 cereri de eșalonare la plată a obligaților restante pentru suma de 119,42 milioane lei, din care: 465 cereri de eșalonare la plată a obligaților restante pentru suma de 114,30 milioane lei, contribuabili persoane juridice și 111 cereri de eșalonare la plată a obligaților restante pentru suma de 5,12 milioane lei, contribuabili persoane fizice.

,,S-au mai simplificat eșalonările, în sensul că am devenit mai exigenți. Înainte erau 2-3 eșalonări și 2-3 repuneri, acum este o eșalonare și o repunere, pentru că se făcuse un sport național... de a face o convenție cu ANAF pe eșalonări’’, a conchis Emilian Rusu, directorul Administrației Finanțelor Publice Dâmbovița.

 

 

 

 

 

Violeta Stanciu