08.05.2024 00:15

Pensia nu ține pasul cu inflația

Pensia nu ține pasul cu inflația
Galerie foto

La ultima ședință a Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, subiectul majorării pensiilor în raport cu inflația a stârnit un val de nemulțumiri printre pensionari. Cu toate că pensiile au fost majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, acest procent nu a fost suficient pentru a ține pasul cu inflația, care a ajuns la 16,5%.

Președintele CJPV Dâmbovița, Gheorghe Popa, a subliniat necesitatea unei recalculări urgente pentru a aduce majorarea la nivelul necesar. Recalcularea este planificată să aibă loc în luna septembrie 2024. Cu toate acestea, există îndoieli în rândul pensionarilor cu privire la finalizarea recalculării la termenul anunțat.

Nemulțumirea printre pensionari este alimentată de faptul că majorarea cu 13,8% ar fi trebuit să fie completată și de o creștere de 50% a salariului mediu brut pe economie pentru a ține cont de inflație. Gheorghe Popa a transmis că există o frustrare a pensionarilor, care resimt o discrepanță între promisiunile făcute și realitatea aplicării acestora.

Printre problemele ridicate de pensionari se numără și condițiile din căminele de bătrâni, care nu s-au îmbunătățit la nivelul așteptat, precum și o scădere a numărului de bilete de tratament față de anii precedenți. Gheorghe Popa a exprimat îngrijorarea că nu a fost prezentată nicio metodologie clară pentru recalcularea pensiilor, lăsând pensionarii în incertitudine cu privire la rezultatul acestui proces.

La această inflație ar fi trebuit să se adauge o creștere de 50% a salariului mediu brut pe economie, aspect care provoacă nemulțumire printre cei în vârstă. Pe lângă acest aspect, pensionarii atrag atenția asupra numeroaselor promisiuni făcute, dar nerespectate. S-au făcut angajamente pentru îmbunătățirea pensiilor, asistenței sociale și a condițiilor de îngrijire a bătrânilor, însă situația în cămine nu s-a ameliorat, iar numărul biletelor de tratament a scăzut față de anii precedenți. Prin urmare, majorarea de 13,8% nu acoperă în mod satisfăcător nevoile noastre", a transmis președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, Gheorghe Popa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ștefan Khalil