05.10.2022 00:16

Greva de la QUADRA merge înainte!

Greva de la QUADRA merge înainte!
Galerie foto

*„Ultima grevă la QUADRA a fost de 51 de zile”

*„Plusvaloarea pe care o adăugau oamenii aceștia care sunt în grevă și care erau plătiți prost nu o va face nimeni”

Interviu cu președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște,

Nicolae Dragodănescu

 

Rep.: Ce se întâmplă în momentul de față cu greva de la QUADRA? Ați reușit să discutați cu patronatul, să ajungeți la un consens?

- Nu avem nicio discuție, cu subiect și predicat, ci doar lozinci afișate de administratorul societăți care are un reprezentant... o persoană fizică. E complicat totul acolo, nu avem un director, cum aveam... Avem administrator - o persoană juridică, iar firma respectivă a desemnat o persoană fizică. Adică vechiul administrator-persoană fizică și-a înființat o firmă și administrează pe firma respectivă societatea. Cine își imaginează că în trei săptămâni de grevă ai rezolvat o problemă de genul QUADRA se înșală. Ultima grevă la QUADRA a fost de 51 de zile. Am fi vrut să vorbim cu proprietarul, numai că proprietarul până una alta este greu de pus la masă, olandezul. I-a dat mână liberă firmei din România care administrează și cu siguranță firma din România știe că poate să reziste în piață încă o lună de zile fără probleme... Vedem după aceea ce se va întâmpla?

Rep.: Câte persoane sunt efectiv în grevă?

- Din cele 100 de persoane angajate, jumătate suntem în grevă. Ca să fim în grevă trebuie să ai jumătate plus unul, deci am făcut jumătatea necesară care vrea să facă grevă. Deci oamenii sunt în grevă, niciunul nu a spart greva. Personalul TESA, pe unii îi ține la timp redus de lucru pentru că nu au ce să le dea să muncească, iar celălalt personal a fost pus să facă diverse munci de la încărcat camioane până la curățenie prin societate. Tapițeria și croitoria de la QUADRA au rămas unitari în grevă.

Rep.: Ce produce societatea QUADRA?

- Mobilă de lux din lemn masiv. Numai din lemn masiv, nu există placaj. Prețurile sunt astronomice, de aceea nici nu vedem mobilierul lor pe piața românească, totul se vinde la export. Mobila este numai pentru Europa, nu o să vedeți mobilă de la QUADRA prin casele românilor. Deci toată producția este vândută 100% la export și contractată la export de cine credeți? De firmele unde sunt acționari și asociați tot proprietarii noștri. Adică firmele, magazinele lor ne cumpără mobila pe un preț foarte mic iar dânșii acolo o revând la un preț foarte mare. Cam așa se fac afacerile în România, forța de muncă să fie cât mai ieftină. Știți că olandezi erau cei mai dibaci negustori de sclavi! Deci greva merge înainte, oamenii au spus că pe salariile acestea nu se mai întorc. Cei care au rămas să muncească... e dreptul lor, să vedem cum vor face producție și cum vor face mobilier. Cu ei nu pot să facă, știm că pot încărca, pot descărca, pot muta de colo colo, dar plusvaloarea pe care o adăugau oamenii aceștia care sunt în grevă și care erau plătiți prost nu o va face nimeni.

 

 

Violeta Stanciu