26.10.2021 00:18

Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște

Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște
Galerie foto

*Beltrame Group din Italia este interesat de preluarea activului funcțional de la COST, dar situația combinatului rămâne una încurcată

*Pe de altă parte, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice cere falimentul combinatului! În contul creanței, aceasta a solicitat preluarea a două stații electrice de la COST  de care depinde aprovizionarea cu energie electrică  a firmelor de pe Platforma Industrială. 

 

Interviu cu președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

Rep.: Care sunt ultimele noutăți de la COS Târgoviște, în condițiile în care Beltrame Group este interesat de preluarea acestui activ?

- Beltrame Group și-a adus specialiștii lor care să facă o evaluare vizavi de activele funcționale de la COS Târgoviște, cele pe care trebuia să le preia statul român și pe care noi așteptam să le preia și să le vândă oricui vrea. Statul român putea să preia aceste active de pe o poziție mult mai facilă în sensul că valoarea activelor era mult diminuată cu valoarea investițiilor de mediu rămase neefectuate și statul român putea să pună mâna pe o bucată mult mai grasă din COS Târgoviște. Statul român a stat liniștit și a preferat să continue procedura insolvenței... Între timp a venit acest investitor italian, Beltrame care este interesat să dezvolte afacerea, pentru că a văzut că merge treaba pe piața oțelului și vrea să dezvolte o afacere mai mare în România. Este bine că fluxul principal a rămas cu utilajele pe poziție. Cred că au făcut și propunerea de preț pentru COST, o s-o aflăm și noi...

Rep.: Deci, veștile sunt bune de la COST?

- Procedura este foarte complicată. Faptul că se face o propunere... că ar vrea să cumpere din procedura insolvenței niște active, asta presupune același lanț vicios pe care noi am vrut să-l rupem odată cu preluarea de către stat. Creditorii ceilalți pot face opoziție și te poți duce fără niciun fel de problemă până în primăvară doar cu contestații la planul de reorganizare, pentru că întotdeauna se mai găsește unul sau altul care este nemulțumit... și probabil și statul.  Acum depinde cum se va face propunerea....  Trebuie urmărit  ce se va întâmpla cu banii care se vor încasa din vânzarea acestu activ, câți bani va lua statul și câți vor lua ceilalți creditori, pentru că nimeni nu-și pune întrebarea aceasta, deocamdată. Toată lumea zice să vină investitorul că nu mai contează asta, dar contează, absolut totul contează.  

Rep.: În ce stadiu se află procesele în instanță ale COST, pentru că sunt și creditori care cer falimentul pentru a-și putea recupera din creanțe?

- Este bine că a venit un investitor la COST, Doamne ajută... că mai sunt și oameni curajoși. Am avut recent termen la Tribunal pentru că s-a cerut  falimentul de către firma de distribuție a energiei electrice... În contul creanței, dânșii au solicitat două stații electrice, nu știu cum s-a soluționat, știu că erau în discuții. Cei de la Electrica au și drept de preemțiune, prin lege, să preia stațiile, înaintea oricărui alt creditor, mai ales că au și dânșii creanță la COS Târgoviște. În continuare avem apel peste o lună, când se judecă apelul la sentința dată de prima instanță... cu intrarea în faliment. Între timp să sperăm că vom avea un plan de reorganizare în care să vedem propunerea făcută de Beltrame inserată într-un plan de reorganizare. Există un licăr de speranță.

 

 

 

V.A.