04.09.2023 00:15

Dâmbovițenii vor controale amănunțite pentru toate stațiile de carburant din țară

Dâmbovițenii vor controale amănunțite pentru toate stațiile de carburant din țară
Galerie foto

Ștefan Khalil

Premierul României, Marcel Ciolacu, a luat o măsură importantă pentru asigurarea siguranței cetățenilor și a mediului înconjurător. A dispus demararea unui control la nivel național pentru a verifica dacă toate stațiile de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL, respectă condițiile de autorizare, funcționare și exploatare. Reporterii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni despre acest subiect, întrebându-i dacă se simt în pericol în apropierea stațiilor de carburant cu GPL și dacă sunt încrezători că următoarele controale demarate la nivel național vor fi făcute amănunțit și vor da rezultatele așteptate?

 

*Sincer, n-am crezut că se poate întâmpla o asemenea catastrofă, precum cea de la Crevedia. Ar trebui să le închidă tuturor celor care au asemenea „bombe cu ceas” și să îi pună să plătească toți banii pe care i-au făcut ilegal.

*Nu, n-am nicio încredere că se va schimba ceva pe termen lung. Așa a fost și cu Colectiv, au descoperite mii firme care funcționau fără autorizație ISU, după care au fost închise câteva luni, iar acum vedem că unele continuă să funcționeze tot fără autorizație, dar te anunță pe un afiș că nu au...Păi, asta e treabă? Gata, au rezolvat problema? Așa va fi și cu stațiile astea de GPL, se iau măsuri pentru o perioadă, după care va uita lumea.

*N-am înțeles niciodată de ce la noi se iau măsuri mereu după ce moare cineva sau mai multe persoane. Așa s-a întâmplat mereu, cu Colectiv, cu Spitalul din Giulești, vedem acum că devin mai aspre și legile din Codul Rutier pentru cei aflați sub influența alcool-ului sau a drogurilor, tot după ce au murit niște tineri în mod tragic. Nu puteau fi luate înainte, cum era normal, într-o țară europeană, cum ne dăm? Nu sunt încrezătoare nici de data asta că lucrurile se vor schimba. Am curaj să stau lângă o stație GPL, în caz că simt miros de gaz mi-ar fi teamă.

*Ceea ce s-a întâmplat la Crevedia ne-a arătat că riscurile nu pot fi neglijate. Trebuie să fim foarte atenți la siguranța stațiilor de carburanți, mai ales când vine vorba de GPL. Este responsabilitatea autorităților să se asigure că aceste instalații funcționează în condiții deplin sigure și că nu există riscuri pentru noi. Sper măcar acum să-și facă și ele treaba.

*Este bine că se demarează astfel de controale, dar să fie și pe bune făcute. Ar trebui să fie făcute în mod regulat și amănunțit. Cât despre încredere, depinde de modul în care sunt efectuate. Dacă autoritățile iau în serios această problemă și implementează măsuri adecvate pentru a preveni riscurile, atunci încrederea noastră va crește, dar dacă lucrurile vor fi făcute de mântuială, așa cum au fost și până acum...atunci prefer să mă abțin.

*Este clar că trebuie să existe sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile. Dacă cineva pune în pericol viața noastră și a mediului înconjurător pentru propriul câștig, atunci trebuie să fie tras la răspundere. Închiderea stațiilor nesigure este o măsură justă.

 

Îngrijorările legate de evenimentele neplăcute din trecut sunt accentuate în rândul dâmbovițenilor, iar aceștia nu arată foarte multă încredere în controalele care au fost demarate la nivel național.