19.01.2024 00:13

Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități

Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
Galerie foto

*Unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară a anunțat că tarifele vor fi majorate, adăugând un șoc suplimentar la bugetele deja tensionate ale gospodăriilor

 

În anul 2024, românii se pregătesc să se confrunte cu o provocare economică semnificativă - facturile la utilități vor cunoaște o creștere considerabilă. Unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară a anunțat că tarifele vor fi majorate, adăugând un șoc suplimentar la bugetele deja tensionate ale gospodăriilor. Această creștere, în special a tarifelor de distribuție și transport, vine ca o consecință a costurilor tot mai mari pentru aceste servicii esențiale. Astfel, reporterii cotidianului nostru au întrebat mai mulți cetățeni cum se descurcă  cu facturile la utilități, în special cele pentru gaze și energie electrică, având în vedere creșterile mari prognozate pentru anul 2024?

*E greu să faci față cu pensia asta mică. Facturile cresc mereu, iar acum nu știu cum să mai economisesc la energie. Trebuie să ne adaptăm, dar nu e ușor.

*Eu încă folosesc lampa cu gaz și încerc să nu deschid prea des televizorul. În fiecare an totul devine mai scump, chiar dacă au mărit ei pensia puțin, dar prețul facturilor a crescut mult mai mult.

*Am renunțat la unele plăceri, precum încălzirea excesivă a casei. Dar cu aceste majorări, e ca și cum ne-ar lua din bucatele gurii.

*Nu înțeleg de ce trebuie să plătim mai mult când nu avem nicio vină pentru creșterea prețurilor. E o lovitură la adresa noastră, a celor cu venituri fixe.

*Cu chiu, cu vai, am renunțat la multe, dar facturile tot cresc. Nu știu ce să mai facem pentru a face față acestor costuri în continuă creștere.

*E ca și cum suntem prizonieri în propria noastră casă. Facturile cresc, iar cu două pensii în casă nu faci față. Este adevărat că iarna e mai greu, dar pe timpul verii, economism bani, altfel nu am face față.

 

Din răspunsurile oferite de cetățeni, devine evident că majorările prețurilor la utilități aduc o serie de dificultăți pentru pensionari, și nu numai. Oamenii simt presiunea financiară crescândă și se văd nevoiți să facă sacrificii în ceea ce privește confortul și traiul de zi cu zi.

 

Ștefan Khalil