22.03.2024 00:14

Carnea de miel, un lux pentru mulți rom�ni �n acest an de Paște

Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Galerie foto

Ștefan Khalil


Pentru mulți dâmbovițeni, și nu numai, va fi greu ca anul acesta s� aib� carne de miel la masa de Paște. Cu prețurile în creștere și estim�rile fermierilor privind scumpirea cu 10% a acestui aliment tradițional, mulți se confrunt� cu o dilem�: dac� își permit sau nu acest„ lux” culinar? Cu o lun� și ceva înainte de S�rb�torile Pascale, fermierii au anunțat c� anul acesta vor scumpi carnea de miel. În magazine este deja 55 de lei, iar pân� la începutul lunii mai prețul o s� mai creasc�. Pe rețele de socializare, fermierii se îndeamn� unul pe cel�lalt s� urce valoarea kilogramului pentru carnea de miel. Reporterii cotidianului nostru au luat pulsul opiniei dâmbovițene pentru acest subiect, întrebându-i dac� li se par mari scumpirile prețurilor  pentru carnea de miel și dac� le  încurc� planurile pentru masa de Paște din acest an?

 

*Mi se pare cu adev�rat scump� carnea de miel în acest an. Îmi doresc s� avem tradiționala friptur� de miel la masa de Paște, dar nu știu dac� ne vom permite. Vom face eforturi, dar va fi greu.

*De fiecare dat� încerc�m s� avem carne de miel de Paște, dar, sincer, anul acesta se anunț� dificil. Prețurile sunt  deja prea mari și nu știm dac� vom putea face faț�, mai ales c� îmi spuneți acum c� prețurile vor urca.

*E un pic trist s� vezi cum un aliment tradițional devine din ce în ce mai inaccesibil. Cu toate acestea, vom face tot posibilul s� avem o bucat� de miel la masa de Paște, chiar dac� va trebui s� strângem cureaua în alte p�rți.

*Este foarte important s� respect�m tradițiile, dar, din p�cate, prețurile crescute ne pun în dificultate. Vom vedea cum ne descurc�m, dar cu siguranț� nu va fi ușor.

*Carnea de miel este o parte esențial� a Paștelui nostru tradițional. Chiar dac� va trebui s� ne întindem bugetul, vom face tot posibilul s� avem câteva felii de miel pe mas�.

*Cu toții ne dorim s� avem carnea de miel la masa de Paște, dar trebuie s� fim realiști cu privire la posibilit�țile noastre financiare. Vom lua o decizie atunci. M�car mai sc�p�m de facturile astea mari. Dac� ar fi fost Paștele acum, sau la început de aprilie, nu aveam cum s�-l fac așa cum mi-aș fi dorit.

 

Costurile de întreținere a unui miel sunt și ele mari, spun fermierii, iar prețurile de achiziție a c�rnii vor fi pe m�sur�. Astfel,  foarte probabil, mulți cet�țeni se vor confrunta cu dificult�ți în achiziționarea acestui aliment tradițional pentru masa de Paște.