22.03.2024 00:14

Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște

Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Galerie foto

Ștefan Khalil


Pentru mulți dâmbovițeni, și nu numai, va fi greu ca anul acesta să aibă carne de miel la masa de Paște. Cu prețurile în creștere și estimările fermierilor privind scumpirea cu 10% a acestui aliment tradițional, mulți se confruntă cu o dilemă: dacă își permit sau nu acest„ lux” culinar? Cu o lună și ceva înainte de Sărbătorile Pascale, fermierii au anunțat că anul acesta vor scumpi carnea de miel. În magazine este deja 55 de lei, iar până la începutul lunii mai prețul o să mai crească. Pe rețele de socializare, fermierii se îndeamnă unul pe celălalt să urce valoarea kilogramului pentru carnea de miel. Reporterii cotidianului nostru au luat pulsul opiniei dâmbovițene pentru acest subiect, întrebându-i dacă li se par mari scumpirile prețurilor  pentru carnea de miel și dacă le  încurcă planurile pentru masa de Paște din acest an?

 

*Mi se pare cu adevărat scumpă carnea de miel în acest an. Îmi doresc să avem tradiționala friptură de miel la masa de Paște, dar nu știu dacă ne vom permite. Vom face eforturi, dar va fi greu.

*De fiecare dată încercăm să avem carne de miel de Paște, dar, sincer, anul acesta se anunță dificil. Prețurile sunt  deja prea mari și nu știm dacă vom putea face față, mai ales că îmi spuneți acum că prețurile vor urca.

*E un pic trist să vezi cum un aliment tradițional devine din ce în ce mai inaccesibil. Cu toate acestea, vom face tot posibilul să avem o bucată de miel la masa de Paște, chiar dacă va trebui să strângem cureaua în alte părți.

*Este foarte important să respectăm tradițiile, dar, din păcate, prețurile crescute ne pun în dificultate. Vom vedea cum ne descurcăm, dar cu siguranță nu va fi ușor.

*Carnea de miel este o parte esențială a Paștelui nostru tradițional. Chiar dacă va trebui să ne întindem bugetul, vom face tot posibilul să avem câteva felii de miel pe masă.

*Cu toții ne dorim să avem carnea de miel la masa de Paște, dar trebuie să fim realiști cu privire la posibilitățile noastre financiare. Vom lua o decizie atunci. Măcar mai scăpăm de facturile astea mari. Dacă ar fi fost Paștele acum, sau la început de aprilie, nu aveam cum să-l fac așa cum mi-aș fi dorit.

 

Costurile de întreținere a unui miel sunt și ele mari, spun fermierii, iar prețurile de achiziție a cărnii vor fi pe măsură. Astfel,  foarte probabil, mulți cetățeni se vor confrunta cu dificultăți în achiziționarea acestui aliment tradițional pentru masa de Paște.