10.08.2021 00:20

"Administratorii speciali au stat pe munți de bani și nu și-au făcut datoria"


Galerie foto

❚ ,,Nu am găsit un lucru rău în ceea ce a făcut ministrul Năsui, cu administratorii speciali... Din contră, suntem de acord, dar am și rugat ca administrațiile speciale, pentru o perioadă de timp, să rămână pentru a proteja deocamdată societățile care au acumulat datorii’’ ❚ ,,Noi sindicatele nu avem replică, pentru că noi nu apărăm pe administratorul special care nu a făcut nimic, noi apărăm salariații noștri care muncesc de le sar capacele vara la 40 de grade și care iau salarii de mizerie. Fiecare administrator era plătit din banii societăți pe care el trebuia s-o relanseze’’

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA)

Rep.: Recent ministrul Economiei, Claudiu Năsui i-a destituit pe unii administratori speciali de la societățile din industria de apărare, printre care și pe cel de la Automecanica Moreni. Ce ne puteți spune despre această procedură, a administrației speciale, din industria de apărare?

-Administrația specială a fost ca o protejare a industriei de apărare, mă refer strict la această industrie, o protejare a acestor societăți, pentru că legiuitorul, la vremea respectivă, a considerat că societățile din industria de apărare, prin felul de organizare și atribuțiile pe care le are prin legile speciale, vor trece prin momente prin care vor avea pierderi sau datorii și atunci această administrație specială venea ca o protejare a lor față de ANAF sau alte instituții... să nu le poată execută, iar prin administratorul special, acesta să se ocupe de programe de relansare, de reorganizare și pregătire pentru privatizare. Mulți au înțeles greșit termenul de pregătire pentru privatizare și au înțeles pregătirea industriei de apărare de privatizare. Nu, acolo era vorba de pregătirea pentru privatizare a capacităților neutilizabile pentru industria de apărare, a celorlalte capacități care prin restrângerea activităților în industria de apărare nu-și mai regăsea obiectul de activitate, iar prin programul care ar fi trebuit să fie făcut erau dirijate spre o eventuală privatizare, trecerea lor prin conservare în așteptarea unor clienți care erau interesați să vină și să investească acolo. Deci, componenta era foarte serioasă și era o chestie foarte bună.

Rep.: Numirea administratorilor speciali a fost problema greșită?

-Problema este că de obicei majoritatea administratorilor speciali, fiind numiți pe criterii politice, nu întotdeauna erau oameni cu o viziune care să poată să facă un program de relansare, reorganizare și pregătire de privatizare, iar sumele cu care erau plătiți reprezentau 80% din salariul directorului general și vă dați seama că o duceau foarte bine, iar rezultatele, în spate, erau zero...

Rep.: Erau plătiți regește acești administratori speciali din banii societății?

-Am acuzat și noi faptul că oameni veniți pe bani mulți, pentru că cinci ingineri de la Automecanica aveau împreună cât avea un administrator special, ca salariu... Deci, administratorii speciali au stat pe munți de bani și într-adevăr nu și-au făcut datoria. Nu am găsit un lucru rău în ceea ce a făcut ministrul Năsui, cu administratorii speciali... Din contră, suntem de acord, dar am și rugat ca administrațiile speciale, pentru o perioadă de timp, să rămână pentru a proteja deocamdată societățile care au acumulat datorii și penalități, iar datoriile au crescut datorită majorărilor și penalităților, dar și datorită lipsei de contracte și comenzi pe care trebuia să ni le pună la dispoziție... și în timp să rezolvăm toate aceste probleme cu niște oameni destoinici, cu niște oameni cu capacitate de a face aceste lucruri, în așa fel încât, când tragem linie, societatea să nu aibă de suferit... Nici noi nu avem replică. Să dai afară un administrator special, cu 16.000 de lei salariu, și care nu a făcut nimic... Vă dați seama că publicul larg judecă foarte clar. Noi sindicatele nu avem replică, pentru că noi nu apărăm pe administratorul special care nu a făcut nimic, noi apărăm salariații noștri care muncesc de le sar capacele vara la 40 de grade și care iau salarii de mizerie. Fiecare administrator era plătit din banii societăți pe care el trebuia s-o relanseze.

Rep.: Considerați că administrația specială este necesară în continuare? Și cu aceleași salarii ale administratorilor speciali?

-Administrația specială trebuie să rămână. Eu mi-am arătat încrederea că vor fi numiți niște oameni care să vină să-și facă treaba. Nu cred că ministrul va numi noii administratori pe aceleași salarii pentru că s-ar contrazice dumnealui singur și atunci cineva ar putea spune că am înlocuit pe ai voștri cu ai noștri. Eu cred că vor veni pe niște sume normale și cu o urmărire atentă a programelor pe care le vor face aceștia pentru redresarea societății. Eu nu l-aș acuza pe ultimul administrator de la Automecanica. Aș putea să spun că nu a fost bine gândită chestiunea cu salariul, dar ca acțiune nu pot să-l acuz pentru că dumnealui a fost numit de vreo 3-4 luni de zile și vreo două – trei luni durează până își primește ORNIS –ul, pentru că fără ORNIS nu are acces la niciun fel de document. Deci nu poate să înceapă un program fără să aibă datele respective. De aceea pe ultimul nu l-aș acuza, dar nu înseamnă că de-a lungul timpului, ceilalți care au fost, pentru că s-au perindat, în urma schimbărilor politice, vă dați seama că s-au schimbat și administratorii speciali... Deci, ceilalți chiar nu și-au făcut treaba.