Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.06.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Cu cine votăm duminică?

Cu cine votăm duminică?

Știm că pe 9 iunie sunt alegerile europene. Practic, vom avea în fața noastră o nouă listă cu propunerile partidelor politice din România. Spun asta fiindcă e deja clasic algoritmul ca o dată la cinci ani să alegem cei 33 de eurodeputați din rândul cetățenilor români, fără nici o urmă de cetățeni din alte țări sau partide europene pe buletinul de vot. Așa este de fapt peste tot în cele 27 țări ale Uniunii Europene. Cu mici excepții, desigur. Duminică vom recepționa această listă “europeană” cu alte patru formulare, provenite de la alegerile locale și județene, desfășurate în aceeași zi.

Dar acest editorial nu este unul tehnic despre cum să împăturiți cinci foi și să le introduceți în urnă, ci este un apel la normalitate și raționament. Este un îndemn fără perdea de a vota cu Europa, cu partidele care doresc ca România să continue drumul integrării europene.

Nu zic asta fiindcă de peste 25 de ani sunt implicat de la Bruxelles în construcția europeană, ci datorită faptului că eu cred că e cea mai bună soluție pentru România contemporană. S-a decis în mult blamații ani 90 să urmăm calea euroatlantică, ieșind din sfera de dominație a dictaturii comuniste. Am intrat în NATO și UE. Am pus țara la adăpost, iar de 17 ani, de când „suntem cu europenii”, am crescut economia țării de șapte ori.

Nu ziceți cuvinte pripite că este de fapt inerția, că oricum ajungeam aici și fără calea euroatlantică. Ucraina e exemplul unei șovăieli între două sisteme ale clasei politice, iar securitatea țării este acum la răscruce. Serbia este țara care, nefiind în UE, avansează greu, fiind încă un teritoriu fără busolă.

Se putea face mai mult? Desigur! Important este acum să nu schimbăm direcția și să continuăm să încercăm să fim chiar fruntași la oraș. Nu e evident, dar bâjbâielile nu ajută. Haideți să facem din România o stea de care suntem mândri, să terminăm cu caricarurile și cu extremiștii fără sens care ne iau votul fiindcă sunt plini de vorbe meșteșugite.

Pe majoritatea de pe listele europene îi cunoaștem în cel mai bun caz din media, dar la vot încercați să aveți un filtru al gândirii normale. Notorietatea este bună când aduce ceva bun. Formele de extremism nu vor ajuta România și nici pe noi ca cetățeni. Nu plecați capul la subcultură fiindcă riscați să aruncați România la periferia unui sistem care avansează mai repede decât vă imaginați. Mult success, România! Să treci acest hop electoral cu bine.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (II)
Alegerile primare europene și dezbaterile Spitzenkandidat în 2024 (I)
România, amenințată, cu armata... dezarmată
Jurnal de război: Al doilea Kursk (II)
Jurnal de război: Al doilea Kursk (I)
S-a întâmplat acum 80 de ani (II)
S-a întâmplat acum 80 de ani (I)
Nu știu cât de penibil sunt!
Dezinfecție totală în sistemul medical românesc!
Simpatie pentru limba rusă în Armenia


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale