03.10.2023 00:20

Universitatea „Valahia” la începutul celui de-al patrulea deceniu...

Universitatea „Valahia” la începutul celui de-al patrulea deceniu...
Galerie foto

…este pregătită de a-și demonstra maturitatea. Înființată în 1992 de un grup de fondatori curajoși, înfruntând o seamă de piedici, unele găsind și sprijinul necesar în momentul de cumpănă, Universitatea „Valahia” și-a demonstrat viabilitatea, fiind pentru Târgoviște – și reiterez ce s-a mai spus de-a lungul timpului – ceea mai importantă și spectaculară realizare după revoluția din 1989, mai ales în acele momente nefaste ale „tranziției” de la  socialism la capitalism.

Și dacă mai spunem că, după 1989 încoace, este singura universitate românească care, tot datorită unor români responsabili și curajoși, a reușit să-și construiască un campus care, pe bună dreptate, impresionează pe oricine îl vizitează, proiectăm deja imaginea unei Alma Mater moderne, la standardele începutului de secol și de mileniu.

Cel ce semnează acest editorial are la rându-i motive serioase de satisfacție, fiind el unul dintre fondatorii acestei cetăți universitare și care, cu ani în urmă, consemnând cum creștea zidirea cetății, s-a încumetat să vadă în Târgoviște un Heidelberg românesc, s-a trezit pus la zid cu sulfuroasă mânie, de către unii invidioși neproductivi, cum că vezi Doamne, încurajez o... caracatiță care înghite orașul.

Dar ce să vezi, tocmai „caracatița” asta a fost unul din salvatorii fostei mari cetăți voievodale! Acum târgovișteni se mândresc cu cetatea lor universitară, cu cele 10 facultăți, unele de înaltă performanță, cu miile de studenți, cu victoriile dobândite în competițiile științifice internaționale.

Și, cu prilejul începutului unui nou an universitar și intrarea în cel de al patrulea deceniu de existență, aș aminti acum măcar două nume care nu trebuie nicicând uitate și care acum ne privesc din eternitate: Florea Oprea - primul rector constructor al universității, rectorul continuator Ioan Cucui, precum și Mihai Iurcu, creatorul grupului de inițiativă al acestei instituții de învățământ superior. Și, în sprijinul tradiției, să-i adresăm Universității „Valahia”: VIVAT! CRESCAT! FLUREAT!

 


George Coandă