14.03.2023 00:18

Slujire Arhierească la Mănăstirea Stelea

Slujire Arhierească la Mănăstirea Stelea
Galerie foto

În cea de a doua duminică a Postului Învierii Domnului, cunoscută și ca a Sf. Grigorie Palama, în ziua de 12 martie 2023, foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în biserica voievodală a Mânăstirii Stelea din Târgoviște. Din soborul de preoți și de diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh au făcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial și Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan.

În cadrul sfintei slujbe, Mitropolitul Nifon a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Vlad Marian Udroiu, pe seama Parohiei Valea Lungă Gorgota, Protoieria Pucioasa și pe tânărul Dragoș Ionuț Mitroi, întru diacon, pe seama Parohiei Dobra, Protoieria Târgoviște Sud, ambii absolvenți ai cursurilor de licență și de master ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat învățătura centrală a Evangheliei zilei și anume aceea că sănătatea, ca și viața umană, este un dar al lui Dumnezeu, pe care omul este dator să-l păstreze și să-l îngrijească. De altfel, referindu-se la vindecarea paraliticului, Chiriarhul nostru a evidențiat faptul că, iertându-i păcatele, Mântuitorul Hristos îi redă demnitatea de fiu al lui Dumnezeu și îl redăruiește comunității sale sănătos, ca martor al iubirii Sale milostive.

Întotdeauna, conștiința păcatului aduce cu ea virtutea smereniei și, de aceea, omul trebuie, mereu, să se înnoiască, să renască și să se convertească de la păcat și întuneric, la virtute și la har, pentru a se lumina, a se curăți și a dobândi lumina Învierii. Apoi, Mitropolitul Nifon a evocat chipul de ascet, teolog și ierarh al Sf. Grigorie Palama, unul din cei mai importanți Părinți ai Bisericii, doctrinarul energiilor necreate ale lui Dumnezeu,  precum și cel  care a îndemnat la rugăciune neîncetată, învățându-ne că nu este suficient să vorbești despre Dumnezeu, ci trebuie să intri în comuniune reală cu El, să trăiești prezența Lui în viața cotidiană și să o mărturisești prin fapte.

Sf. Grigorie Palama a arătat, lămuritor și deplin, că Dumnezeu nu poate fi cunoscut absolut niciodată în Ființa Sa, ci numai prin intermediul energiilor Sale necreate. Din acest motiv, pe orice scară socială, a cunoașterii sau a vârstei ne-am afla, trebuie să ne rugăm cu credință tare pentru a dobândi vederea lui Dumnezeu.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei