02.04.2024 00:20

Rio. Rio de Janeiro

Rio. Rio de Janeiro
Galerie foto

Din când în când este bine să ne rupem de realitatea cotidiană. Călătoriile sunt o modalitate excelentă de a învăța despre alte culturi, obiceiuri și tradiții. Atunci când călătoreșți într-o țară sau într-o regiune nouă, ai oportunitatea să interacționezi cu oameni locali, să încerci mâncăruri noi, să vizitezi locuri istorice și să descoperi perspective diferite asupra lumii. Această expunere la diversitatea culturală te poate învăța multe și te poate ajuta să-ți lărgeșți orizonturile și să-ți dezvolți empatia și înțelegerea față de alte culturi.

A petrece o săptămânã în Rio este ceva de vis. Capitală a Braziliei până în anul 1960, în prezent Rio este gazdă pentru 12 milioane de locuitori, dacă includem și zona metropolitană. Orașul s-a dezvoltat de-a lungul coastei Atlanticului, iar o serie de tunele conectează și fluidizează traficul auto. Spun asta fiindcă Uberul este prietenul turistului în Rio. Distanțele sunt mari, dar o bună planificare și optimizare a timpuluì poate să aducă multiple experiențe plăcute în doar o săptămânã.

A ajunge la Rio din Europa îți ia cel puțin 10 ore cu avionul, chiar dacã sunt doar 5 ore diferențã de fus orar fațã de România. Monumentul Christo Redento este maiestos. O aură mistică pentru una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, mai ales dacă e un pic de ceață în ziua respectivă.

O experiență fantastică este vizita din Favela Rocinha, cea mai notorie din cele 1000 de favele din Rio. Favelele sunt ghetouri excesiv de aglomerate din Brazilia, formate la marginea orașelor mari. Au început să apară la sfârșitul secolului al XIX-lea, imediat după abolirea sclaviei. Nu vreau să mă erijez ca expert, acum că am fost și eu câteva ore în inferiorul unei favele și am beneficiat de explicațiile unui ghid autorizat.

Am înțeles însă cum e condusă o favelã, ce legătură are cu cartele de droguri, cum se face înregistrarea oficială a persoanelor sau chiar puterea favelelor în câștigarea alegerilor naționale. Nu uitați votul în Brazilia e obligatoriu. Poți să observi pasiv, ca turist, viața favelei, te simți în siguranță. Din când în când ghidul te atenționează că urmează o zona în care nu se pot face poze sau filma. Cauza principalã este pentru a nu imortaliza locotenenții cartelului care poartă mitralierele Uzi la vedere.

Fenomenul fotbalistic este și el present masiv la Rio. A vedea stadionul Maracana îți dã fiori. Un tricou al echipei Flamengo pare o soluție perfectă pentru a duce acasă o parte din Brazilie, o parte din Rio, o parte din zâmbetul sambei.

 

 

Dan Luca